Lika rättigheter och lika skyldigheter

integrationspolitik liberaldemokratisk

Liberaldemokraterna är ett LIBERALT parti under bildande. En av våra viktigaste frågor, när vi bildats som parti, kommer att bli integrationen och kampen mot rasism och intolerans. I vårt arbete kommer vi att utgå från idén om alla människors lika rättigheter och lika skyldigheter i Sverige.

I det här blogginlägget ska jag förklara hur jag ser på detta!

Många var det som såg att den politiska eliten inte kunde hantera Sverigedemokraterna i årets val. Många blev förfärade!

Det som skiljer oss från de flesta andra är att vi valde att INTE knyta våra händer i fickorna efter valet, och tiga. Vi bestämde oss för att göra något istället. Därför bildade ett dussin liberaler och Piratpartister det som nu är Projekt Liberaldemokraterna, ett parti under uppbyggnad.

Varför vi reagerade

För Alexander Bard, en av grundarna, var Folkpartiets prat om gynundersökningar och burkaförbud det som fick bägaren att rinna över; det var det som fick honom att bestämma sig att lämna Folkpartiet.

Så här sa han i Liberal Debatt:

Svensk politik idag består av fyra konservativa partier och ett gäng rasister och en förvirrad rödgrön röra… Sådana här burkauttalanden av Jan Björklund mitt i valrörelsen – det är skit. Jag vill inte förknippas med det. Det finns en arrogans i Folkpartiet idag som jag tycker är djupt stötande. Det ska sitta i ryggmärgen på en liberal att säga: vuxna människor har på sig vad de vill. Vi ska inte ha något “vi och dom”-snack. Liberaler ska inte göra det. Det är stötande.

Jag och Michael Gajditza skrev ca 300 blogginlägg mot Sverigedemokraterna allt i allt, och fick MÅNGA läsare under valet och upprördes av politikeretablissemangets svek.

För mig var det oförmågan bemöta Sveridemokraternas idéer och argument, främst då deras hets mot muslimerna, som fick mig att helt tappa förtroendet för ALLA partier i riksdagen. Alla svek!

I en artikel vi skrev efter valet, J’Accuse skrev jag och Michael:

Istället för att hänga läpp över det, eller att rikta ilskan mot Sverigedemokraterna, är det dags att ställa frågan: hur fan kunde detta hända! Svaret är att det hände därför att de flesta politiker, media och antirasister inte visste hur de skulle hantera Sverigedemokraterna. De tog inte debatten MOT partiets idéer! Ska ilska riktas någonstans är det mot dessa! Vi, Michael Gajditza och Torbjörn Jerlerup, två bloggare som tagit striden mot Sd:s idéer, anklagar riksdagspartiernas strateger och ledare. NI HAR SABOTERAT KAMPEN MOT SVERIGEDEMOKRATERNA!

Om man frågar runt bland oss som grundade detta nya parti hör man liknande tongångar.

Det är många frågor där vi känt oss hemlösa som liberaler, men det som verkligen gjorde oss heligt förbannade var hur Sverigedemokraterna hanterades, och INTE hanterades. Något som upprörde oss var främlingsfientligheten, och sånt som t.ex. den extrema islamofobin hos Sverigedemokraterna och Folkpartiets batong”liberaler”.

Mångfald och mångkultur!

Varifrån kommer detta engagemang, jo från vår liberala grundsyn, att alla ska få söka sin egen väg i livet utan att hindras av godtyckliga statliga regler, eller moraliska tvång.

Mångfald och mångkultur är inget vi tycker om för att det låter bra eller ser bra ut. Det ÄR själva kärnan i vårt tänkande, vare sig man pratar om sexuell frihet, kulturell frihet eller religiös frihet.

Vår utgångspunkt

 

Stöder du muslimers rätt till minareter och böneutrop, är (L) partiet för dig!

 

Vi utgår från idén att alla kulturer och religioner, och alla vuxna människor, ska ha lika rättigheter och lika skyldigheter i Sverige.

Idén kan verka självklar men är ganska kontroversiell.

Testa den på dina grannar, är de beredda att försvara Vilks rätt att publicera religionskritiska satirer? Är de beredda att låta muslimerna få bygga höga, fina minareter och ha böneutrop och PÅ LIKA VILLKOR SOM SVENSKA KYRKAN?

Lika rättigheter…

Muslimer har inte samma rättigheter som kristna, framför allt från Svenska kyrkan, idag i Sverige.

Dels ser man det i lagboken, som fortfarande inrymmer en ”lag om svenska kyrkan” och som dessutom har ett antal fördelar, tex i begravningsbranschen. Rent praktisk ser man det i att det inte är några problem för en kyrka att få byggnadslov, och tillstånd att ringa sina klockor, medan muslimer har svårt att få tillstånd att bygga moskéer och myndigheterna tjafsar alltid med dem om att ”mineraterna inte får vara för höga”.

Sånt är skitsnack! Ingen myndighet har rätt att bete sig så!

Och när hörde du sist ett böneutrop utanför en moské? Om kyrkorna ska få ringa med sina klockor ska givetvis också muslimerna få ha böneutrop nån dag i veckan. Allt annat är oliberalt och galenskap.

Och värre skulle det bli om batongpartiet Folkpartiet, skulle få styra. De har föreslagit en hel del rasistiskt tjafs som gynundersökningar på muslimska flickor, slöjförbud, burkaförbud och stopp för anhöriginvandring.

…och lika skyldigheter!

 

Stöder du rätten att säga och rita vad man vill, och kan skilja mellan Sverigedemokraternas rasism och en ateists satirteckningar, är (L) partiet för dig!

 

Men lika rättigheter, helt konsekvent, förutsätter lika skyldigheter.

Det betyder att vi Liberaldemokrater inte accepterar försök att med våld begränsa yttrandefriheten i politiska och religiösa frågor.

Vill man ha den totala avsekulariserade frihet som Liberaldemokraterna kommer att erbjuda, får man finna sig i kritik och satir av t.ex. religion.

Personligen anser jag att alla eventuella statsstöd från myndigheter för religiös verksamhet ska försvinna direkt om ett samfund om förberedelser att tysta meningsmotståndare med olagliga metoder förbereds.

Däremot ska givetvis alla som kritiserar koranen och alla som kritiserar Lars Vilks ha samma rätt att demonstrera och skapa opinion. Men det ska ske fredligt, det är det som är liberalism.

Liberalism är att älska frihet så mycket att man accepterar åsikter som man själv avskyr!

Styrka

Det finns en enorm styrka i idén om lika rättigheter och lika skyldigheter. Vi har upptäckt den! Om du har upptäckt är Liberaldemokraterna partiet för dig!

Blir du förbannad över mordförsök mot ”demokratiska muslimer”, som kritiserar intoleransen bland religiösa fundamentalister inom islam? Blir du förbannad över mordhotet mot Lars Vilks? Blir du också förbannad över hetsen mot muslimer som Sverigedemokraterna driver? Anser du att burkaförbud är idioti, eftersom vuxna människor borde få gå klädda som de vill? Anser du att det är sjävklart att muslimer ska få utöva sin religion med lika villkor som Svenska Kyrkan och att de alltså ska ha samma rätt att bygga minareter och ha böneutrop som kyrkan har att bygga torn och använda klockor?

Vet ni vad det kallas? Jo, LIBERALISM!

Ta kontakt med mig på min mailadress eller på facebook (Torbjörn Jerlerup) om du vill veta mer om Liberaldemokraterna!

För fler detaljer se den artikel Liberaldemokraternas grundare skrev på Newsmill om att ”integrera hela Sverige”.

—————————————————-

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

Lägg till Liberaldemokraterna på twitter genom att klicka här!

Gå med i Liberaldemokraternas grupp på Facebook här!

—————————————————-

Relaterat. Svartens blogg, habiba, bahloool, mammamarie, Megi, ung kvinna, Dawah, Fatima, Suzan, Camol, My Way, bloody girl, black sheets, Konvertitakuten, blogg, blogg, Skånskan, SVD, DN, SVD, Robsten, Fp, Humanisterna, PI

Läs även andra bloggares åsikter om ,,


28 tankar om “Lika rättigheter och lika skyldigheter

 1. Pingback: Tweets that mention Lika rättigheter och lika skyldigheter « Sverige är inte världens navel! -- Topsy.com

 2. jag hoppas att denna liberala utgångspunkt gör att ni ser individer som centrala i rättvisefrågor och undviker generalisering som många feminister och socialister gör! Dvs, inte kvinnor vs män, homo vs hetero, svensk vs invandrare…

  Det är en tydlig minoritet som ser sig som feminister och den anknutna s.k. kampen som en för riktig rättvisa! Våga kalla er liberaler!

 3. Om jag förstått de rätt är ni för minareter och böneutrop?
  Bara för at de kristna får bygga kyrkor och ringa i klockor?

  Haha jag tror jag håller med Emma, ngn som fått i sig fel typ av tobak!!!!

 4. Jag kan inte annat än hålla med Emma och Johan det måste rimligtvis användas ansenliga mängder fel sorts tobak av samma
  typ som ”sakligt bemötande” piratpartist intresse portalens grundare och skribenter på Sverigedemokraterna.de flitigt tycks nyttja.Adderar man dessutom med en portion Daniel Poohl och hans kommunistanhang kryddat med AFA Demokrati som vanligtvis förordas av EXPO så ja vem vet…kanske en kombination av hash,marijuana och en skvätt LSD.

 5. ”Det som skiljer oss från de flesta andra är att vi valde att INTE knyta våra händer i fickorna efter valet, och tiga.”
  Aha, ungefär som de som lemlästade Issa Issa och de som drev den absurda hatkampanjen i media EFTER valet?

 6. Vidare, er liberala ideologi för öppna gränser fungerar bara i ett totalt Laissez-faire samhälle. I ärlighetens namn bör ni kanske berätta att det är ett sånt samhälle ni propagerar för när ni raggar röster?

 7. Problemet är att ni aldrig kommer leverera på ”lika skyldigheter” då det är aldelles för svårt och farligt att göra detta.

  Att liberalism och Islam inte fungerar, borde göra denna fråga ännu hetare för er, men det är aldelles för tungt att gå i krig mot religioner, såsom våra förfäder som sekulariserade landet(i folkets hjärtan, inte bara på pappret) gjorde.

 8. Rättigheter och skyldigheter?

  Är inte dessa begrepp innehållsmässigt numera att betrakta som synonymer?

  För övrigt, hur kan man trovärdigt tala om frihet och i samma andetag snärja medborgaren i ideér om dennes skyldigheter?

  Dårskap Jerlerud….

 9. Andreas: ”Att liberalism och Islam inte fungerar, borde göra denna fråga ännu hetare för er…”

  Liberal Islamisterna….hehe!

 10. Jag skulle gärna vilja att de som påstår att ”…liberalism och islam inte fungerar” utvecklar detta! Ser inte alls verklighetsförankringen i det påståendet!

 11. Alla ni som tycker att man ska få ha kyrkklockor, men inte böneutrop: Kan ni förklara varför olika religiösa yttringar ska behandlas olika av lagen?

  I de fall liberalism och islam inte går ihop måste naturligtvis islam backa, på samma sätt som kristendomen måste backa i alla oräkneliga fall kristendomen inte går ihop med liberalismen. Men det finns ingenting som hindrar en kristen att vara liberal, eller en muslim från detsamma.

 12. > Liberal Islam är ett diskutabelt begrepp. Det arabiska ordet ”Islam” hänvisar till underkastelse under Gud, eller fred, medan begreppet ”liberal” hänvisar till individuell frihet.

  Islam kräver av sina anhängare att underkasta sig Guds vilja och bli medlemmar av en världsomspännande gemenskap av tro (ummah).

  Däremot, begreppet liberalism kräver av individen att behärska sig baserat på principen att individuell frihet är ett yttersta värde för människan.

  Som Martha Nussbaum antyder, liberal (Liberalis) betyder något som är ”anpassat för frihet” och ”ger frihet.”

  Liberal Islam är en relativt ny tolkning av islam i kontext av modernitet.

  Denna term används fritt av många västerländska och islamiska lärda avseende de som förkastar en statisk, bokstavlig syn på islam och föreslår öppna, kontextuella tolkningar.

  I motsats till islamiska traditionalister, som ser språket i Koranen som grund för absolut kunskap om världen, tror förespråkare av liberal islam att ”språket i Koranen är samordnat med uppenbarelsens natur (essence), men innehållet och innebörden av uppenbarelsen som inte huvudsakligen verbal. ”

  Samtida islamiska liberaler förkastar en blind anslutning till tidigare muslimska läror och möter de utmaningar som modernitet innebär med itjihad (kreativ tolkning) av islams viktigaste materiella källor: Koranen och de Profetiska traditionerna (Sunnah).>

  http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=en&sl=en&tl=sv&u=http://etd.ohiolink.edu/send-pdf.cgi/Harjanto%2520Nicolaus%2520Teguh%2520Budi.pdf%3Fohiou1070464571&rurl=translate.google.com&anno=2&usg=ALkJrhgwC2_eMwRi5vwaB9KHEfYsEBScWA

 13. Sorgligt att det fortfarande finns människor som verkligen är så naiva att dom tror på denna lösningen. Att integrera muslimer i samhället har visat sig vara en omöjlighet. Att Europa har reagerat med hårdare krav på egen assimilering visar på just detta fenomen. Enorma kulturskillnader har mycket svårt att komma överens vilket våldsökningen i samhället visar på. När ni kan förklara hur ni tänker göra detta på ett konkret sätt så blir jag intresserad annars kan ni fortsätta att dagdrömma. Ett exempel på hur svårt det kan vara kommer från Norge. Där kontaktade regeringen en arabstat som ville bygga moskeer i Norge och frågade om det gick för sig att bygga kristna kyrkor i deras land. Tvärstopp! Muslimer var inte alls inresserade av detta. Då kan man fråga sig varför vi skall ha deras kyrkor här?

 14. ”Stöder du muslimers rätt till minareter och böneutrop, är (L) partiet för dig!”

  Då är (L) solklart raka motsatsen till ett parti för mig. Jag ser islam som ren ondska, och islam bör därför motarbetas på alla plan överallt i hela världen. Därför tycker jag naturligtvis att det är utmärkt att skarpa islamkritiker går framåt över hela västvärlden. Det måste bli ett slut med gullandet med islam och muslimer, nu är det dags att sätta ned foten.

  ”Vi utgår från idén att alla kulturer och religioner, och alla vuxna människor, ska ha lika rättigheter och lika skyldigheter i Sverige.”

  Kulturmarxism i sitt esse.

 15. ”I vårt arbete kommer vi att utgå från idén om alla människors lika rättigheter och lika skyldigheter i Sverige.”

  ”Mångfald och mångkultur är inget vi tycker om för att det låter bra eller ser bra ut. Det ÄR själva kärnan i vårt tänkande, vare sig man pratar om sexuell frihet, kulturell frihet eller religiös frihet.”

  Här har ni en intressant självmotsägelse. Normativ multikulturalism innebär per definition att vissa grupper får fler rättigheter än andra. Likhet inför lagen förvandlas till historia och samhället återgår till ett feodalliknande system. Det är så antiliberalt det kan bli.

  Vill ni läsa ett utvecklat resonemang om detta så föreslår jag boken ”Till frihetens försvar: En kritik av den normativa multikulturalismen” av Dilsa Demirbag Sten och Per Bauhn.

 16. Noga räknat, har ni ungefär samma ideologi som SD.
  Tillåt mig utveckla:
  Ni vill att invandrare ska respektera vårt land, våra traditioner om öppenhet och tolerans.
  Ni vill att invandrare ska integreras på ett bra sätt, inte bara ovanstående utan även socialt. Vilket är jättebra.
  (Många invandrare integrerar sig dessutom ganska bra genom egna ansträngningar).
  Detta är SD:s valmanifest (Jag själv är M/FP, men tycker att det är viktigt att med öppna ögon kritiskt granska alla parter innan jag tar ställning.

  Eftersom jag inte opponerar mig mot åsikterna i partiet (L) opponerar jag mig inte heller mot partiet som sådant.
  Däremot är jag inte säker på att det blir helt lätt att bära fram till val och in till maktposition (vore nog lättare att gå med i, och påverka ett befintligt – SD).

 17. Det här är bara så dumt och trögt att det är skrattretande. Sitt ni bakom datorskärmen och klappa varandra på ryggen med drömmar om en helt fri värld. News flash! Världen är inte gulligull. Gör en sökning på Muslim beheadings. Muslimerna är så stolta över sina halalslaktningar av sina fiender att de lägger ut dem i legio på nätet.

  Islam är en medeltidskulturyttring. I Sverige är vi i princip sekulariserade. Det är inte DEM! Det krävs en tre fyra generationer av svenskt ingifte innan en MENA familj kan bli svensk, och detta är förutsagt att de försöker bli svenska och inte flyttar ihop i ghetton och vägrar lära sig svenska, för i så fall kommer barnen även om 4 generationer att ha Chador på sig när de är 3 år (vilket jag personligen sett…Vidrigt!)

  Islam är tvång, ni är emot tvång. Så den dagen ni är emot islam, så kan jag rösta på er, för grundidén om människans fri och rättigheter är något som måste värnas.

  Som tur är dock så finns det redan ett parti i riksdagen som står för människans rättigheter OCH skyldigheter. Det är det nyaste partiet i riksdagen, ni kanske känner till det…

  SD säger att muslimer är välkomna så länge de ämnar att bli svenska. D.v.s. ge upp sitt gamla sätt att leva. För om de vill fortsätta sitt gamla liv så finns ju ett land för det redan….

  Vill gärna skriva mer och helst slänga in en hel del invektiv, men antar att ni slutat läsa vid det här laget då huvudet-i-marken-strategin är något ni kommunister (förklädda till liberaler) excellerar i….
  Hejdå!

 18. Ni verkar ju ha vrickat er fullständigt i sann PK-anda.
  Nu är det dags för er att spotta ut sargen och komma in i matchen. Liberaldemokrater hahaha. Här ser vi inget annat än liberalisering av satansdyrkan. I detta fall Islam.

  Förresten är Alexander Bard gammal satanist. Men antar att ni inte hade en aning om detta faktum. Om jag inte missminner mig så hette han Stefan Bard innan han bytte namn.

  Överste präst i Svenska satanskyrkan. Vidare utformning av Anton Szandor Lavey,s ”The first church of satan”.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Alexander_Bard

  Han verkar ha haft väldigt svårt att adaptera sig och finna sin plats. Är kanske inget fel i detta då det kan vara så för somliga. Men var medvetna om hans ursprung, då en gammal satanist alltid förblir lite av en satanist. Har man sålt sin själ en gång så har man. Ett band som inte går att bryta. Ränderna går aldrig ur tigern.

 19. Ha, ha! Jo, Sanslöst. Jag vet om det där och jag har också varit en sån som brytt mig om sådana saker, som vilken image folk velat skapa för sig, och/eller vilka föreningar man var med i som nybakad tjugoåring. Om du letar riktigt duktigt hittar du till och emd sånt jag skrev som nittonåring om ”satanisten Bard”.

  Numera har jag en inställning till livet som jag rekommenderar dig att skaffa, en där man lär känna människor för vad de är, vad de tycker och tänker och vad de har i deras hjärta, och inte bara på rykten eller yttre etiketter som folk klistrat på honom eller henne.

  Man växer och mognar med åldern… Rekommenderas! Prova det!

  /Torbjörn

  PS

  Alexander är för övrigt Zoroastriker.

 20. Apropå Integration.

  Jag läste idag en artikel på Newsmill av en Jonas C.F. Nilsson.

  Det slog mig då (ung. som han skriver) att det svenska (media)samhället aldrig har velat ha någon integration eller assimilering av invandrare. SR eller SVT har aldrig någonsin sänt något program som främjar integration av invandrare riktat till invandrare.

  Aldrig någonting om t.ex. Wadköping för invandrare; aldrig någonting om Linköping för invandrare, aldring någonting om rysskulan i kyrkan i Hudiksvall för invandrare, aldrig någonting om finnbygderna i Sverige för invandrare osv. Vi har ett halvfnoskigt program som heter Landet Runt som handlar om folk som samlat flest navkapslar odyl.

  Dags att inse sanningen (iaf för mig). Det har ALDRIG handlat om att integrera eller assimilera invandrare. Det har handlat om att vänja svenskar vid invandrare (vilket har misslyckats). Att integrationspolitiken varit misslyckad är en stor myt. Sjuklövern har aldrig velat vare sig integrera eller assimilera invandrare och följaktligen aldrig haft någon integrationspolitik.

  Det är naturligtvis en nödvändighet att invandrare undervisas om svensk kultur för att kunna anpassas i det svenska samhället.

 21. Har bott i Stockholm mellan 1965 och 1993 så jag känner rätt så väl till vad A.Barda har gjort genom åren och det är trevligt att han har blivit Zoroastriker …..
  för som du skriver ”lite modifierat”
  förhoppningsvis mognar och växer man med åren !

 22. Efter att ha skummat igenom en del..
  Ytterligare några stollar som vrider sig som maskar för att vara tillräckligt PK..
  Stollarna tyckes inte ens ha läst mussarnas lilla tunna och ofelbara bok..
  Och, definitivt inte förstått vad som kommer att hända om detta som idag pågår kommer att fortsätta..
  Vi har REDAN ett parallellsamhälle för pyjamasfolket!
  T o m inskrivet i svensk lag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s