Visa lite empati, för fan, annars gör folk rätt i att tycka att du är ett rövhål!

Det är sorgligt att se att så många som håller på Palestina undviker att skriva rakt ut att attacken Hamas genomförde var vidrig och som undviker avståndstaganden mot Hamas. Till och med ganska vettiga människor kan skriva hundratals meningar i ett dussin inlägg om hur hemskt det är med bomberna mot Gaza och hur onda Israel är men det enda de nämner om Hamas attack är kanske en mening om att ”det alltid är fel att döda barn” och om man har tur en bisats om att de inte stödjer Hamas. I värsta fall kombineras detta med ord om att det är ”bra” att ”Palestina gör motstånd”.

För att visa hur absurt det är ber jag er tänka på hur det kändes när Breivik attackerade oskyldiga i Norge för 10 år sen, eller då moskeer atttackerats i utlandet med många döda som följd. En hel del islamofober tog aldrig rakt upp och ned avstånd från detta. De svamlade nåt, på sin höjd om att ”det är tragiskt att folk dödas” och men sen skrev de sida upp och sida ner om hur ondskefullt de ansåg islam var och räknade upp alla snurrigheter som de attackerade moskeer höll på med, eller tyckte, eller som de mördade ungdomar höll på med.

Jag minns Sdarna som när de hörde att Ali Esbati var en av de på Utöya när Breivik sköt människor, svarade med att prata om att ”Ali är en kommunist”, utan minsta empati för hans sits.

När massmorden i Srebrenica skedde demonstrerade jag en hel del mot den serbiska terrorn mot muslimerna. Jag mötte många som stöttade serberna. Om man pratade med dem om massmorden var det alltid ord om ”de får skylla sig själv”, ”serbiskt motstånd mot ockupanten”, ”tragiskt att oskyldiga råkar dödas, men…”

Ni muslimer eller palestinavänner som inte vågar klart och tydligt och öppet säga att Hamas terror är oacceptabel och inte kan visa nån minsta uns av medkänsla för offren, beter er på samma sätt!

Jag ser detta beteende så ofta, även från Israelvänner (Israel har också begått övergrepp). Ofta skyller de de dödade palestinierna under bombattackerna i Gaza på Hamas. ”Hamas använder mänskliga sköldar”. Ja, och att nåt rövhål använder barn som mänskliga sköldar ger alltså andra rätten att skjuta ner både Hamas och de de håller fram som sköldar?

Eller ta debatten om utrensningen av palestinier från Israel-ockuperat territorium 1948, och utrensningen av judar från arabländerna decennierna efter 1948, eller arabernas attack på judarna 1948. Så ofta ser jag detta refererat till utan minsta empati och där skulden alltid läggs på motparten.

Visa lite empati, för fan, annars gör folk rätt i att tycka att du är ett rövhål!

DISCLAIMER

Jag stöder till 100% Israels offensiv mot Hamas. Jag anser Fatah och hela ledarskapet i Palestina är vidriga terroranhängare. Men israel har INGEN rätt att kopiera Hamas metoder och massmörda palestinier och stöder INTE sådant. Man har rätt att i nödfall, som självförsvar, skjuta med risk att oskylidga dödas, men det måste undvikas.

En tanke på “Visa lite empati, för fan, annars gör folk rätt i att tycka att du är ett rövhål!

  1. Pingback: Hur du kan ta reda på om Fatah förtjänar att kallas systerparti till oss socialdemokrater? – Demokrati

Kommentarer är stängda.