Socialdemokrat

Här kan ni läsa artiklar som mer specifikt berör socialdemokratisk och socialliberal ideologi och politik.

DIVERSE ARTIKLAR

Socialdemokraterna behöver bli ett visionärt parti igen, (2018)

”För att utveckla Socialdemokraterna tror jag partiet måste bli mer visionärt. Och vi måste gå ut vitt och brett med stora program för att förändra samhället, med siktet inställt på hur vi vill att Sverige, och världen ska se ut då våra barn och barnbarn blir pensionärer!

Jag minns vad min gamle morfar Albin Larsson i Höganäs brukade säga: ”När jag var ung pratade vi i Socialdemokraterna om den dag världen skulle se ut som idag” (80talet). Socialdemokraterna var 70 år före sin tid”. Hur kan vi idag prata mer om hur vi vill att Sverige och världen ska se ut då våra barn blir pensionärer?

Socialdemokraterna bildades som ett visionärt parti. Socialdemokratin förr hade inte bara siktet inställt på de kommande åren. Nej, man blickade 20, 30, 50 och ofta 100 år framåt. Visionerna präglade partiarbetet lokalt, i kommunerna, och nationellt.”

Socialdemokrater, framtiden är inte ett sömnpiller! (2017)

Det är snart val. I september är det ett år kvar till valet. Valkampanjens viktigaste fas kommer inte förrän om ett år. Men året fram tills dess är centralt och viktigt för partiet. Så är det för alla partier. Det är inte under brinnande valkampanj man rekryterar de valarbetare som ska organisera väljare. Det är året innan som man gör det…. Vi behöver begreppet framtidspartiet men måste ideologisera begreppet, fylla det med konkret innehåll som stämmer överrens med vår ideologi. Och vi behöver visa att framtiden inte är ett sömnpiller.

Var när och hur togs beslutet att Socialdemokraterna är ett mittenparti? (2017)

Hur blev Socialdemokraterna ett mittenparti?  Detta år har Löfven börjat kalla partiet ett mittenparti, helt öppet. I flera år har man helt undvikt ordet vänster i partipropagandan. Men när och hur togs beslutet att S inte ska kalla sig vänster längre? Jag vet inte. Och jag har därför gett mig ut på jakt efter ett beslut, om det finns.

Världsmedborgarskap.

”Sverigedemokraten skulle kanske säga att gemenskapen mellan mig och mina grannar är större än mellan mig och en muslim eller en afrikan, etniskt eller kulturellt sett, och religiöst sett. Jag säger att så är inte fallet. De jag hittar själarnas gemenskap med är ibland muslim, ibland, hedning, ibland, ateist och kan komma från världens alla hörn och kanter. Ja en del av de som jag känner bäst är döda, som Shakespeare, Ibn Sina, Al Arabi. Platon och uppfinnaren av hjulet (vem hon eller han nu var), står mig närmare än de flesta av mina grannar, etniskt och kulturellt sett ”närmare”, och troligen påverkar de mitt liv mer också.”

Demokrati 2.0

Vår demokrati idag fungerar i allt väsentligt som den gjorde för 90 år sedan, då demokratin just fötts. Det kanske vore dags nu att försöka uppgradera demokratin. Bygga ett ”demokrati 2.0”.

Om kortsiktighet och långsiktighet, och global politik (2012)

Om den mänskliga civilisationen på sikt ska överleva måste mänskligheten enas på något sätt. Och vi måste ena oss om att ta fram teknik och kunnande gemensamt för att förhindra katastrofer som kan komma att ske först tusentals år efter att man forskar kring hur man förhindrar dem.

*****

Om utanförskapet bland invandrare

Statistik rörande invandrargruppers utanförskap är oerhört viktig, framför allt för att man inte gör något åt det man inte ser. Förr eller senare kommer det en debatt om andra generationens invandrare, som i våra grannländer är mer utsatta än första generationen. Och det är illa. Sverige gör mycket som är bra när det gäller integration, men det finns också stora, stora problem som måste lösas. Här är ett urval artiklar.

Poliser eller fritidsgårdar? Nej, varken eller utan både ock! (2019)

Ny rapport om hur andra- och tredje generationen invandrare har det (2018)

Hedersförtryck, nya svenskars utanförskap och politikers naivitet (2018)

Därför behöver antirasismen statistiken om brottslighet och utanförskap (utrikes födda) 2018

Statistik om män och invandrare som begår brott (2017)

Vad säger dansk statistik om brottslighet och invandrare? (2017)

Dansk studie: 66% av syriska flyktingar är lågutbildade (2017)

61 ”utsatta områden” i Sverige (2017)

Låg utbildningsnivå, arbetslöshet, flyktingar och en kommande pensionskris (2017)

Andra artiklar om utanförskapet,  i urval

Utanförskap, Nya svenskar och brottslighet.

Överrepresentation av utrikesfödda i brottstatistiken.

Vem bryr sig om Ubers chaufförer?

När jag ljög för tre eritreaner

Arbetslöshet

och utanförskap bland invandrare

Brottslighet, invandring och det klantiga BRÅ (2010)

Integrationsdebatt eller gnäll, gnäll, gnäll” (2011)”

Dagen efter Sverigedemokraternas invandringsutspel” (2010)

Klämda mellan Husbyvandaler och politiker med hjärta av sten (2013)

Invandring, statistik och brottslighet och sånt (2012)

Asylpolitiken är ett stort bingolotto (2015)

Invandring och brottslighet” (2012)”

Sanning, förbannad sanning och statistik” (2011)

Absurd twitterdebatt om invandring och brottslighet” (2011)

Integrationsprojektet (2010)

En invandrad underklass i Sverige och Danmark” (2015).