Mellanöstern: underläge rättfärdigar inte slakt eller terror!

Ända sen det brittiska beslutet 1917 att skapa en judisk frizon i Palestina har man på den arabiska/palestinska och judisk/israeliska tävlat om vem av de båda som är mest i underläge.

När man tvistade om den slakt ömsesidiga terrorister gjorde mot varandra på 20-talet, 30-talet och 40-talet var det så. När sionister pratade om kolonisering av Palestina var det så. När araber pratade om avkolonisering, var det så. När araberna attackerade Israel 1948 var det med orden ”vi är i underläge” ringande i skallen. När israel attackerade tillbaka och förbjöd utkastade eller flyende palestinier att komma tillbaka i Nakba 1948 var det så.

När judarna kastades ut från arabvärlden var det med ”vi är i underläge och måste försvara oss” som argument. När Israel har ockuperat västbanken sen 60talet var det med ”vi är i underläge och måste försvara oss” som argument.

”Titta på oss, vi är så små och omgivna av fiender….”

”Titta på oss vi är så små och omgivna av en fiende”…

Och så rättfärdigade PLO och diverse marxistiska grupper sin terror. Och så rättfärdigas bosättningar på västbanken och mass-bombardemang.

Just nu skriker båda sidor, Israel och Palestina, högt att de har rätt att försvara sig och att just DERAS sida är offer. Med det som grund försvarar de sen attacken 7/10 eller att bomba ihjäl barn i Gaza. Men förment eller verkligt underläge rättfärdigar ALDRIG att man köttar ihjäl barn och civila!

Tyvärr är det där med ”vi är offer” förrädiskt. Det är som att om man är i underläge och ”försvarar sig” så finns det många som väljer att blunda. ”Det är den andra sidans fel, de började det hela, hotar och är i överläge”, säger de när den egna sidans soldater vadar fram över blod, kroppsdelar och tarmdelar.

Man kan argumentera mot denna galenskap på många sätt. Jag brukar säga att bara för att israel slåss mot terrorister rättfärdigar inte det att man använder terroristernas metoder och börjar slakta civila själva. Och om man nu anser att Israel slaktar palestinska barn (Tex genom flygbomber) så rättfärdigar inte heller det att man kopierar Israels metoder, öser ut raketer mot civila eller självmordsbombar barn eller slaktar ungdomar på en rave festival?!

”Men se på de allierade under andra världskriget” hör jag ofta från båda sidor. Sen rabblar man nåt om bombningar av tyska städer som en del av försvaret mot Hitler, eller i nutid kan man prata om bomberna mot IS fästen. ”I kampen för frihet får man…” blaha blaha blaha, heter det ofta.

De allierades bomber mot Tyskland illustrerar min poäng mycket bra. Britterna kopierade medvetet nazisternas egna metoder vid bombardemangen mot tex Rotterdam och Coventry. Man sa att man skulle göra exakt samma sak mot tyskarna som de gjorde mot britter och andra. Döda civila, skrämmas, ta kriget till hemmafronten. Man kopierade nazimetoder för att bekämpa nazisterna. Hur smart är det?