Datalagringen är ingen fildelningsfråga!

 

Som om polis skulle kunna göra husrannsakan vid mobbing...

 

Tänk dig att din granne anser att du förtalat honom och han polisanmäler dig. Tänk dig sen att det blir rättegång och det visar sig att polisen telefonavlyssnat dig och buggat dig. Tänk dig att polisen bryter sig in och gör husrannsakning hos dig med det som grund… Tänk dig att ditt ex. anmäler dig för sexuella trakasserier och som en följd bryter sig polisen in hos dig, beslagtar dina datorer och vänder upp och ned på hela ditt hus.

EU:s nya datalagringsinitiativ förslås kunna användas vid relativt ringa brott med två års straffsats eller MINDRE än två års straffsats, som förtal, fildelning etc…

Det är i sig kontroversiellt eftersom man samtidigt som man jämställer avlyssning av internet med avlyssning av telefon så öppnar man dörren för använda datalagringsinitiativet för rena småbrott också: som förtal, sexuella trakasserier och fildelning.

Ja, enligt SVD idag och det läckta dokumentet som ligger till grund för den senaste debatten, är det så att datalagringsinitiativet ska få samma status som buggning och telefonavlyssning och husrannsakan.

Uppgifter om telefon och mailtrafik ska få begäras ut efter domstolsprövning och i de flesta fall ska det vara två års straffsats, anser man (utom vid brott mot rikets säkerhet) Men när det gäller att spåra mobiler är det annorlunda:

Inhämtning föreslås bli möjlig för alla brott, dvs. kravet på att fängelse ska vara föreskrivet för brottet och att detenligt myndighetens bedömning kan föranleda annan påföljd än böter utgår.

 

Som om telefonavlyssning skulle användas vid förtal...

 

Datalagringen

Det är här man kan se problemet med den nya lagen. Problemet är INTE att lagen jämställs med avlyssning av telefoner utan att politiker och experter genast vill börja använda datalagringen för att lösa alla möjliga småbrott och att man kan använda avlyssning vid småbrott.

De exempel på brott som nämts av politikerna är fildelning och grooming, förtal och ofredande. Alltså EXTREMT RINGA BROTT.

Metro rapporterar:

Vi kan ju inte ha en lagstiftning som ställer olika krav beroende på vilket brott det är, utan det här är en generell lagstiftning som ger polisen tillgång till de här uppgifterna, säger Johan Linander (C), vice ordförande i riksdagens justitieutskott, till P3 Nyheter.

Linander har varit kritisk till datalagringsdirektivet, som tvingar leverantörerna att spara uppgifter om sina kunder i minst sex månader, men han säger att han ändå tycker att just den här förändringen är bra.

– För att utreda sexuellt ofredande, förtal, förolämpningar och grooming, alltså den typen av tyvärr allt vanligare nätbrottslighet.

 

Du anklagas för förtal mot din lokala politiker, och polisen buggar din lägenhet...

 

Faror och fällor

Nu finns det alltså en viss möjlighet att få igång en debatt i dessa frågor. Bra! Låt oss ta chansen!!! Varje politiker som säger sig vilja använda datalagringsinitiativet för att bekämpa förtal gör oss en tjänst!

Men… Låt oss inte begränsa debatten till att handla om fildelning. Det är EXAKT DET som upphovsrättslobbyn och kontrollsamhällets förespråkare vill. man kan nästan höra dem, eller hur? ”Ha, ha, hoppas våra motståndare går i fällan och bara pratar fildelning nu… Ha, ha, ha, då har vi dem där vi vill och ingen kommer att lyssna på dem!”

Är fildelningen masken och är vi som vill skydda människors integritet fisken som ska lockas i fällan med fildelningsbetet?

Vill man ha en vinnande strategi undviker man den fällan.

Vill man VINNA debatten är ett minimikrav att man för debatten på den nivå som förespråkarna av datalagringsinitivet för den: dvs att man föreslår potentiellt sett integritetskränkande åtgärder för relativt ringa brott.

Det är DET, urholkningen av rättsväsendet mot ett kontrollsamhälle som är problemet. Det är urholkningen av vår frihet som sker och ännu mer, det som KAN ske, som är hotet!

 

Polisen spårar illegala flyktingars mobiler och slår till mot deras gömställen?

 

 

Måltavla: illegala invandrare

En av måltavlorna kommer att vara de illagala invandrarna i Sverige.

Med datalagringsinitiativet kommer myndigheterna att kunna jaga de som anses vistas illegalt i Sverige genom att tex spåra var en mobiltelefon befinner sig.

Den dag beslutet klubbas igenom kommer polis att kunna jaga illegala invandrare som aldrig förr och DET är skrämmande!

Kort sagt!

Datalagringsintitiativet är juridiskt sett lika hårresande som om en regering skulle föreslå buggning, telefonavlyssning och husrannsakan för samma sorts brott! Säg det så förstår vilken medelsvensson som helst det oerhörda i det!

Vi styrs av politiker som anser att människan ska leva till hälften som slavar och till hälften fria. ”Lite kontroll skadar aldrig…” Det är problemet. Problemet är inte att jag inte kan ladda hem de nyaste skivorna gratis!

/Torbjörn

Gå gärna med i facebookgruppen mot datalagringsinitiativet här!

PS

Sen behövs lagar som är anpassade efter det nya mediet: internet. Lagar måste förändras i takt med den nya tekniken annars blir lag till olag och orättvisa. Men som med alla intergritetskränkande lagar (tex telefonavlyssning) måste de omvävas av ett system för laglig och demokratisk kontroll. Det är DET vi ska diskutera! Datalagringen ska dessutom kunna användas för underrättelsetjänstens behov och detta har nästan inte alls diskuterats vad det innebär.

Länkar: Piratpartiet om de nya avslöjandena, Klamberg vill också lyfta debatten, Fp, DN, Medievärlden, Pp, MP, Kriminal rapporterar att antalet telefonavlyssningar faktiskt ÖKAR, WII

—————————————————-

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

Lägg till Liberaldemokraterna på twitter genom att klicka här!

Gå med i Liberaldemokraternas grupp på Facebook här!

—————————————————-

Relaterat.

Läs även andra bloggares åsikter om ,,

27 tankar om “Datalagringen är ingen fildelningsfråga!

 1. Pingback: Och DÄR fick Datalagringsdirektivet nya huggtänder av Beatrice Ask | Anna Troberg

 2. För att du ska kunna dömas för förtal förutsätter det normalt att uppgiften fått viss spridning och att målsäganden åtalar.
  Läs BrB 5 Kap (http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19620700.htm).

  Jag tror att debatten skulle vinna på om man inte jämställer alla uppgifter som skickas på internet utan börjar diskutera i termer av ”förtrolig” information – d v s där uppgifter skickas mellan två personer som känner varandra – och ”offentlig” information där avsändaren inte vet vem som kommer att ta del av uppgifterna.

  Enligt TF och i princip YGL så måste det när man ger offentlighet åt uppgifter alltid finnas en namngiven ansvarig, finns inte det så blir distributören ansvarig.
  Jag har aldrig hört någon som uppfattat detta som integritetskränkande.

  Vad gäller trakasserier.. t ex hatsamtal eller hatsms riktade mot enskild – så har man idag lajglig möjlighet att spara samtalen.
  Jag har svårt att se att målsägandens integritet här ska väga lättare än förövarens när det gäller t ex epost på nätet.
  Vad som gäller är att hitta en rättsäker process.
  Inte bara säga att ”vi ska inte tillåta efterforskning av förövaren”.

 3. Pingback: Datalagringsdirektivets nivåer sänks!! | Integritet och Frihet

 4. Finns fängelse som möjlig straffsats kan man redan idag hämta ut IP-nummer.

  Men jag håller i mångt och mycket med dig. det intressanta är INTE att förbjuda utan hur man reglerar det man ska göra.

  men…

  Visst hade man kunnat utreda förtalsbrott och mobbing lätare om man kunnat använda telefonavlyssning och husrannsakan mot det. men vore det klokt? och hur klokt är det att använda datalagringsinitiativet för det ändamålet?

 5. Det som presenterades i SvD idag är allvarligt, och som du skriver det handlar inte bara om fildelning utan alla brott som kan ge böter. Det är polimetodutredningen i kombination med implementeringen av datalagringsdirektivet som gör detta möjligt. Horribelt, var ordet.
  Kram
  Camilla

 6. Nå låt oss anta att någon använder sig av en webbtjänst som gör att han eller hon kan skicka 600 sexmejl under en kort period till en person som inte vill ha dessa.
  Vems integritet skyddar du då om man inte så långt det är möjligt kan spåra förövaren?
  Likadant är om någon anonymt lägger ut förtal mot en enskild person – t ex pekar ut denne som pedofil – på nätet?

 7. @Claes Leo Lindwall-

  Hur gör polisen om någon står på torget med en skylt med samma innehåll? Någon som smiter undan när polisen närmar sig. Hur ska det hantras då? Nationella insatsstyrkan och tårgas för att få fast personei fråga? Eller är det kanske inte rimligt?

  Mindre brott är just mindre brott och om vi vill att allmänheten ska ha förtroende för rättsväsenden så måste det finnas någon typ av proportionalitet mellan polisens metoder att bekämpa brott och brottets allvar.

  För övrigt håller jag med dig fullständigt Torbjörn. Förhoppningsvis kan dock fildelningsfrågan fungera som ett bräckjärn för att få igång debatten, så att pirater och andra integritetsvänner kan bredda den till att inkludera mobiltelefon-positionering och andra metoder.

  Jag försökte dra mitt strå till stacken via Ring P1 i morse. (Bloggar om det senare idag, när klippet kommit upp.)

 8. Torbjörn, för mobilspårningen gäller att ”förutsättningarna ska vara desamma som för inhämtande av uppgifter som rör en viss kommunikation.” dvs samma som för hemlig avlyssning, dvs fängelsenivå.

  Sänkningarna till bötesnivå gäller bara abonnentuppgifter, dvs i praktiken personen bakom en IP-adress.

 9. Pingback: Övervakning utökas

 10. Mikael. Inte bara IP adress. utan även personer bakom ett telefonabbonemang vilket är mycket värre ut integritetssynpunkt.

 11. Torbjörn, jag läser det dokumentet, men du läser snett. Positionering ges inte ut för bötesbrott. ”förutsättningarna ska vara desamma som för inhämtande av uppgifter som rör en viss kommunikation.” – dvs fängelsenivå.

  christoffer – hur är det allvarligt att få ut personer bakom ett teleabonnemang? det går ju i de flesta fall att få ut via telefonkatalogtjänster redan som det är?

  Visst sker det en viss förenkling vad gäller att få loss hemliga nummer, men för de flesta som inte har det är det ingen skillnad.

 12. Pingback: opassande » Blog Archive » Datalagringsdirektivet och vi

 13. Pingback: God morgon och välkommen till polisstaten « Full Mental Straightjacket

 14. Pingback: Vad var det vi sa? « Sysadminbloggen

 15. Pingback: Datalagringsdirektivet används mot fildelare | Fildelning

 16. Pingback: En människa är mer än en etta eller nolla! « Sverige är inte världens navel!

 17. Pingback: SVERIGE UT UR EU! | Nemokrati

 18. Se här: jag säljer en SHIT glöm ej att tvittra om det! Varför skulle jag göra det?
  Min relation till en Vän -på nätet- skall övergå till ”ett gratis reklmjobb till valfritt Pucko” . Vad tycker du om …eller logga in med tvitter …… varför skulle jag göra det?
  Varför gratis?
  ShowBusiness frågar: vad tycker du om A,B,C,D sångarna?
  Den info är guld värt åt dom som ………jagar dig på Dit (f… ) Internet beslagtaget redan av dom.
  Mycket tjat + facktermer förvirrar pöbeln som brukar önska sig ”en stark man som…” fullbordar skiten.
  Väck hatet i dom! Dom duger åt sånt allena.
  Därför att dom blir lurade på det som är deras.
  Din åsikt är ditt – ge det ej bort gratis!Desutom till din motpart.

 19. Se här: jag säljer en SHIT glöm ej att tvittra om det! Varför skulle jag göra det?
  Min relation till en Vän -på nätet- skall övergå till ”ett gratis reklmjobb till valfritt Pucko” . Vad tycker du om …eller logga in med tvitter …… varför skulle jag göra det?
  Varför gratis?
  ShowBusiness frågar: vad tycker du om A,B,C,D sångarna?
  Den info är guld värt åt dom som ………jagar dig på Dit (f… ) Internet beslagtaget redan av dom.
  Mycket tjat + facktermer förvirrar pöbeln som brukar önska sig ”en stark man som…” fullbordar skiten.
  Väck hatet i dom! Dom duger åt sånt allena.
  Därför att dom blir lurade på det som är deras.
  Din åsikt är din – ge det ej bort gratis!Desutom till din motpart.

 20. Visa idioten månen hn kommer att titta på fingret. Men många tittar på tårna. Tyvärr. Sorkar bara kan ….följa den andres röv.
  Vaccinen mot dumhet dröjer.

 21. Pingback: Datalagring inte fildelning | Sanningsministeriet

 22. Pingback: Datalagring i praktiken « infallsvinkel

 23. Pingback: Regeringen tar i med hårdhandskar mot förolämpningarna | Rick Falkvinge (PP)

 24. Att datalagringen kan användas för att jaga illegala invandrare (i media kallade ”papperslösa”) är endast positivt. Förhoppningsvis kan man använda datalagringen till att jaga muslimer som har kontakt med terrororganisationer också, det är säkerligen ganska många.

  Jag är generellt emot datalagringen, men just dessa syften är i allra högsta grad behjärtansvärda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s