En människa är mer än en etta eller nolla!

 

Minns ni Hans Holmérs legala och illegala avlyssningar och hans kurdjakt?

 

Jag hade en bekant en gång. Han var sosse och bodde i Karlskrona. En gång hade han skakat hand med Vänsterpartiets dåvarande ledare C.H. Hermansson. Det var kanske det som ansågs suspekt. Eller så var det hans semesterresa till Leningrad, som St Petersburg hette då. Eller hans engagemang för fackliga rättigheter. Han visste inte var det var men SÄPO såg honom som en säkerhetsrisk. Alltså fick han inte vissa jobb. Att hans telefon avlyssnades fick han inte veta förrän det visade sig att hans fackordförande (!) kände till delar av en privat telefonkonversation han haft.

Med jämna mellanrum har nåt sånt hänt i historien. Avlyssning har skett, legalt och illegalt, från myndigheternas sida och ofta på lösa grunder.

Vem minns inte förre länspolismästaren Hans Holmérs jakt på kurderna? Och hans kollegor inom polisen polisen som gav ett halvt dussin kurder kommunarrest. Jan Guillou ägnade en hel del energi på sin tid att avslöja denna dubbelmoral.

Jag minns när Holmér fick sina 15 minutes of fame efter Palmemordet och fick sitta i TV och berätta för svenska folket, helt oemotsagt, att lösningen på Palmemordetvar nära. Han var ”till 95 procent” säker på sitt ”huvudspår”.

Det var avlyssning och svartmålning på lösa grunder och utan kontroll, vett eller sans.

Och en hel grupp människor, kurderna, fick sina rykten nersvärtade av myndigheternas taskspel. Barn mobbades för sin kurdiska identitet i skolorna och sprang gråtande från skolan efter att ha kallats ”Palmemördare”. Deras föräldrar teg om sitt ursprung när de träffade okända människor på stan och de som varit med ett tag undrade om det inte var dags att fly igen snart.

Kurder fick inte jobb och fick inte veta varför de inte fick jobb. Alla hänvisade till uppgifter som sades ha kommit från någon sorts avlyssning.

Grunden för anklagelserna om att kurderna skulle ha legat bakom mordet på Palme var telefonavlyssningar från 1985, som tolkades fel…

 

Avlyssning...

 

Datalagringen

Varför upprörs så många som tittar på det nya datalagringsdirektivet? Jo, för att ger man myndigheter luddiga regler att följa kan man vara säker på att det snart urartar.

Minns ni IB, eller har hört talas om det t.ex? IB är ett exempel på hur det kan gå.

Datalagringsdirektivet jämställer ”avlyssning” av IT med avlyssning av telefoner men utan att noga definiera hur allvarliga brott man ska använda de nya lagarna vid och genom att redan i första direktiven ge exempel på hur man vill använda delar av lagen för att åtala och utreda ringa brott (positioneringen av mobiler).

Det ledde till att flera politiker gick ut idag och sa att de vill använda datalagringen, dvs avlyssningen, för att utreda nätmobbing, förtal och sexuella trakasserier samt fildelning, vilket INTE är grova brott.

Centerns Johan Liander sa till Metro att syftet var:

– att utreda sexuellt ofredande, förtal, förolämpningar och grooming, alltså den typen av tyvärr allt vanligare nätbrottslighet.

Exempel från andra länder

Hur har det varit i andra länder som infört datalagringsinitiativet. Har det varit grova brott som utretts?

Svensk myndighetskontroll skriver:

Om vi tittar på tre jämförbara länder så gjordes i Frankrike över en halv miljon förfrågningar av myndigheter under 2008, i Storbritannien ca. 470000 och i Tyskland bara 13000. Betyder då detta att den allvarliga brottsligheten i Frankrike och Storbritannien är omkring 40 gånger högre än i Tyskland? Nej, naturligtvis inte men genom avsaknaden av definition av allvarlig brottslighet har dörren lämnats öppen för myndigheter att granska dig på de mest lösa grunder.

I Storbritannien används t.ex uppgifterna i jakten på fildelare. Allt är alltså som vanligt. När man skapat möjlighet att göra något så kommer den möjligheten, förr eller senare, att utnyttjas fullt ut även om man initialt försäkrar att så inte är fallet.

Vad kan man göra med datalagringen?

Jag citerar Svensk Myndighetskontroll igen:

Vid telefoni ska uppgift om följande lagras: uppringande telefonnummer, nummer som slagits och nummer till vilka samtalet styrts, uppgifter om abonnent och registrerad användare, datum och spårbar tid då kommunikationen påbörjades och avslutades, den tjänst som använts, samt slutpunkter.

Vid mobil telefoni ska utöver det som anges under telefoni uppgift om följande lagras: uppringande parts abonnemangsidentitet och utrustningsidentitet, uppringd parts abonnemangsidentitet och utrustningsidentitet, lokaliseringsinformation för kommunikationens början och slut, samt datum, spårbar tid och lokaliseringsinformation för den första aktiveringen  av en förbetald anonym tjänst.

Vid internettelefoni ska utöver det som anges under telefoni uppgift om följande lagras: uppringande parts IP-adresser, samt uppringd parts IP-adresser.

Vid meddelandehantering (t.ex. e-post och SMS) ska uppgift om följande lagras: avsändarens och mottagarens meddelandeadress, uppgifter om abonnent och registrerad användare, datum och spårbar tid för på- och avloggning i meddelandetjänsten, datum och spårbar tid för avsändande och mottagande av meddelandet, samt den tjänst som har använts och spårbar tid för användandet.

Vid internetåtkomst ska uppgift om följande lagras: användarens IP-adresser, uppgifter om abonnent och registrerad användare, datum och spårbar tid för på- och avloggning i Internettjänsten, typen av internetanslutning som använts, samt slutpunkter.

Vid verksamheter som tillhandahåller kapacitet som ger möjlighet till överföring av IP-paket för att få internetåtkomst ska uppgift om följande lagras: uppgifter om abonnent, vilken typ av kapacitet för överföring som har använts och spårbar tid för användandet, samt slutpunkter.

Avslutningsvis

Henrik Alexandersson har beskrivit min oro bra. Jag lämnar över ordet till honom avslutningsvis:

Det där med att använda tvångsmedel och ett jättelikt övervakningsmaskineri för att kontrollera att medborgarna inte ägnar sig åtsmå brott gör mig nervös. Det är, som vissa har påpekat, lite som om polisen skulle börja skjuta folk som går mot röd gubbe. Det saknar helt enkelt alla proportioner. Det är inte rimligt.

Och naturligtvis kommer en frikostig användning av teledatalagringens uppgifter att öka risken för missbruk, läckor och rättsövergrepp ytterligare.

Men detta är bara en del av helhetsbilden. På EU-nivå finns massor med förslag som kommer att inskränka vår rätt till privatliv, öka övervakningen, inskränka yttrandefriheten och begränsa de medborgerliga fri- och rättigheterna. Internetcensuråsiktslagar, registrering av våra bankaffärer, registrering av våra resor och nya system som kopplar ihop alla Storebrors register med övervakning av medborgarna i realtid.

Vad hände med min bekant jag hade i Karlskrona, kanske du undrar? Han bröt ihop och hamnade på psyket. Sen flyttade han till Småland. Han kanske är död nu, vad vet jag?!

Om inte kontrollörerna kan kontrolleras av oss medborgare är liv och lem i fara!

—————————————————-

Läs även min artikel om att datalagringen INTE är en fildelningsfråga

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

Lägg till Liberaldemokraterna på twitter genom att klicka här!

Gå med i Liberaldemokraternas grupp på Facebook här!

—————————————————-

Relaterat: HAX, Full mental, PP, lakonism, Magnihasa, skivad lime, DN, GP, AB, GP

Läs även andra bloggares åsikter om ,,


8 tankar om “En människa är mer än en etta eller nolla!

  1. Pingback: Tweets that mention En människa är mer än en etta eller nolla! « Sverige är inte världens navel! -- Topsy.com

  2. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-10-28 FM

  3. En del är bara nolla utan etta alls. Nollan som asshole och ettan som lite stake. Digitala illiterater sålde ut sitt Internet lurade med analog språk typ snatteri mm. Det är omöjligt att snatta på nätet. Folk är så korkad att kan ej fatta det. Vi har betalat för hela nätets utveckling och det pågår men det är vi som anklagas för att ta allt gratis. Vad är halva vinsten utav det som mina klick skapar. Klicka hit å dit …..vad tycker du om:a,b,c saker är en gulgruva för vissa. En del täljer guld på ditt/mitt Internet. Baker,Posten,Kassaservice tillex. kunde stänga alla lokaler. Deras affärer kan -digitaliseras – och bedrivas genom kommunikation. Om detta talar man tyst.

  4. 1.Jag vill att ShowBusiness och Banker Och Posten mmm ska betala proportionell utav sina ”miljarder per kvartal” så som vi betalar 3-400 Kr utav våra löner idag.
    2.Gratis Internet åt alla plus en ny laptop var 3-je år förtjänar vi alla för det som vi redan har betalat ”för Internet”.
    3.Internet har blivit deras springpojke – för bra leksak för oss pöbeln.
    4.Total overvakningen är nu ett faktum! En våt dröm i kvadrat dessutom för alla befintliga eller kommande sjuka tyraner.

  5. Ja, det blir allt för många övervakningssystem som riktas mot de egna medborgarna. Man måste dock sansa debatten lite och inse att IB var så mycket mer än avlyssning/datainsamlng. Jag motsätter mig skrämselpropaganda från båda sidor. debatten ska vara saklig.

    Signalspaning bör i en modern tid, med modern krigföring, vara tillåten (men reglerad) för försvarsunderrättelsesyften och utrikespolitiska relationer, då det handlar om medborgarnas och demokratins säkerhet. Datalagringsdirektivet är dock att gå för långt, då det innebär att data ska lagras urskiljningslöst och nu som det verkar vara allt för lättillgänglig för polisväsende. När det gäller brott och det polisiära området så måste en stark misstanke föreligga och polisen eller SÄPO söka tillstånd i varje enskilt fall…brottet ska också vara av grövre slag.

    Två saker måste jag dock kommentera. Du säger att:

    ”I Storbritannien används t.ex uppgifterna i jakten på fildelare. Allt är alltså som vanligt.”

    Dels är det avgörande här hur man ser på fildelning, är det brott eller inte? Sen vet jag iaf inte hur de identifierar fildelaren/fildelarna. har de en specifik person som är starkt misstänkt för något brott så ser jag inget konstigt i att man samlar in trafikdata… Är det däremot så att de slumpar ett kluster och söker igenom det, så anser jag integritetskränkningen vara oproportionerlig eftersom ingen misstänkt i realiteten finns.

    ”När man skapat möjlighet att göra något så kommer den möjligheten, förr eller senare, att utnyttjas fullt ut även om man initialt försäkrar att så inte är fallet…”

    Självklart innebär alltid utökade förmågor/befogenheter nya möjligheter. Detta är ett av IT-ålderns problem, men även fördelar. Gränserna i den digitala världen är inte så tydliga som i den fysiska. I båda krävs dock regleringar och vi kan aldrig till 100% lita på att de som ges befogenheter inte utnyttjar dessa och tänjer på gränser. Vi litar som sagt på att vår försvarsmakt inte ska börja rikta sina vapen mot oss! Men vad har vi egentligen för garantier eller skydd mot detta!? Varför är det mer skrämmande att de samlar in data över vilka vi har kommunicerat med och när? I båda fallen är lagen och förtroende vårt enda skydd!

    Jag har inget tydligt svar på vad som är rätt och fel, men anser iaf personligen att om man ska vara pragmatisk liberal så har man en inte alltid så vacker och enkel verklighet att ta hänsyn till. Frihet och säkerhet är beroende av varandra, men också ibland motstående. Utgångspunkten måste därför alltid vara både människans frihet och säkerhet (fysisk och upplevd säkerhet). Eftersom vi alla upplever saker på olika sätt, men ändå tror på majoritetsstyre, så borde den enklaste lösningen på detta dilemma vara att låta folket bestämma – dvs fler folkomröstningar eller ”full blown” direktdemokrati!

  6. Pingback: Datalagringsdirektivet är en fråga om människovärde | Anna Troberg

  7. Pingback: Datalagring inte fildelning | Sanningsministeriet

  8. Pingback: ”Keep your eyes on the ball…” « Sverige är inte världens navel!

Lämna en kommentar