Danska politiker: ”Svensk demokrati är odemokratisk!”

Dansk media har varit fullproppat av artiklar om det svenska valet den sista tiden. Anledningen är att flera danska partier är oroliga för valfusk och censur i Sverige. Moderaternas, Folkpartiets och Sverigedemokraternas systerpartier kräver att Sverige släpper in danska valobservatörer.

”Det skulle vara lämpligt att sända observatörer till det svenska valet. Jag kommer att ta upp en diskussion med Europarådets medlemsstater huruvida vi ska sätta Sverige under en eller annan form av övervakning, så att vi säkerställer demokratin i framtiden”, sade Michael Aastrup Jensen, ordförande i utrikesutskottet och medlem i Venstre, Danmarks största parti. De konservativas utrikestalesman N Khader skriver: ”Sverige är ett u-land när det gäller yttrandefriheten. Det måste finnas någon som talar om för svenskarna att det är censur det handlar om. Detta hör inte hemma i ett skandinaviskt land år 2010.”

Anledningen till kritiken är att beslut som att inte tillåta Sd.s valreklam på TV och att utstänga Sd från slutvaldebatten på Svt samt andra åtgärder fått danskarna att reagera. Nu har de dessutom farhågor att det svenska valsystemet innebär att en massa röster faller från Sd i vallokalerna. Bland annat genom att svenska val i praktiken inte är helt hemliga (man tar ju med sig valsedlar, inför alla andra människor, till valbåset och stoppar i kuvertet där), men även genom att straffen i praktiken är obefintliga för de som slänger bort valsedlar för ett parti.

Sverigedemokraternas hets mot invandrare och muslimer är rasistisk och vidrig men politisk censur och odemokratiska metoder är INTE den rätta vägen att gå. Boten blir i så fall värre än soten. Därför har jag valt ut några få av alla artiklar om Sverigedemokraterna och valet som syns i dansk media just nu, för att ge lite perspektiv på debatten.

————————-

EXTRA!!!

Även Piratpartiet är utsatt för valfusk!

http://www.annatroberg.com/2010/09/01/jag-ar-redan-skittrott-pa-allt-valfuskande/

——————————————————–

Dagbladet/Information

Indvandrerdebatten er kommet til Sverige med denne valgkamp, og det ligner et forløb, vi kender fra denne side af Øresund i slutningen af 90’erne, da Dansk Folkeparti for alvor trådte ind på den politiske scene. Spørgsmålet har lige siden været, om den svenske eller den danske håndtering af højrepopulismen er den mest effektive set med de øvrige partiers øjne. Et spørgsmål, som især socialdemokratierne i flere europæiske lande har stillet sig.

Og erfaringerne fra Danmark, Holland, Østrig og Norge er, at man på et tidspunkt bliver nødt til at se bæstet i øjnene, tage de ophidsede diskussioner om indvandring, religion, kultur og integration – også selv om de foregår i et sprog, som er ubehageligt og stødende. Bodegasnakken forsvinder ikke ved at ignorere den.

Den omstridte tv-reklame fra Sverigedemokraterna rejser på en klodset og nuancefri måde spørgsmålet om de udgifter, der følger med en høj indvandring. Var pengene givet bedre ud på pensioner og velfærd?

Den debat bør de etablerede partier kunne tage med åben pande, og uden at det ender i skyttegrave. Hvis ikke er risikoen, at man skaber martyrer, og så får højrepopulisterne for alvor vind i sejlene.

Jyllandsposten

Stort set alle svenske medier bringer historien, men de holder sig til nyhedsbureauet TT’s version af VKO’s krav om at sende valgobservatører til Sverige.

De svenske medier har fået skudt i skoene, at de ligger under for en politisk korrekthed, som indebærer, at man holder det nationalistiske parti Sverigedemokraterna ude af spalterne.

Bl.a. er det blevet nævnt, at partiet er blevet udelukket fra den afsluttende partilederrunde på det svenske svar på Danmarks Radio, SVT.

Dagbladet/Information

Sverigedemokraternas danske søsterparti Dansk Folkeparti blander sig nu også i debatten om SD’s muligheder for at ytre sig i den offentlige svenske debat. I sit seneste ugebrev skriver Pia Kjærsgaard:

»Jeg kan kun håbe, at svenskerne siger fra i stort tal over for dette magtmisbrug og undertrykkelse af meninger, ‘man’ ikke kan lide i den svenske elite,« skriver DF-formanden.

Information

SD’s valgvideo har ellers ikke fyldt voldsomt meget i de svenske medier, for i folkhemmet Sverige har både politikere og medier den taktik, at Sverigedemokraterna helst skal ties ihjel. Alt for at undgå, at det indvandrerkritiske parti skal komme i Riksdagen. I stedet handler dækningen om den danske dækning. Meget meta.

Ekstrabladet

– Der findes stadigvæk vælgere, som ikke åbent tør sige, at de vil stemme på Sverigedemokraterne, siger Carl Melin, opinionschef hos United Minds til Aftonbladet.se.

Aftonbladet har ringet rundt til de øvrige partier og stillet dem forskellige spørgsmål om samarbejdet med Sverigedemokraterne. Alle partier afviser at samarbejde.

Politiken.dk

Set fra Danmark er det uforklarligt, at svenske medier ikke dækker Sverigedemokraterna, skriver Lars Trier Mogensen…

Hvad en privatejet tv-kanal gør, er dog deres eget frie valg. Mere opsigtsvækkende er det, at Sveriges svar på Danmarks Radio, SVT, har valgt ikke at invitere Sverigedemokraterna med til den afsluttende partilederrunde før valget – og at de store morgenaviser heller ikke giver Sverigedemokraterna den medieopmærksomhed, som nyhedslogikken normalt ville skabe

Kristeligt Dagblad

Dilemma 19 september er der valg til den svenske Riksdag, og det trækker allerede nu stor opmærksomhed fra Danmark. Svensk TV 4 har nemlig afvist at vise en valgvideo fra det nationalistiske og indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne. Samtidig kan partiet ikke få lov til at deltage i den afsluttende partilederrunde på tv, fordi den er forbeholdt de allerede indvalgte partier. Det møder kritik fra flere danske politikere. Men står det så grelt til med demokratiet i Sverige, at det internationale samfund bør sende valgobservatører til landet?

JA,

siger Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre

”Fordi man reelt udøver censur ved at udelukke Sverigedemokraterne fra afslutningsdebatten og ved ikke at vise partiets valgvideo, selvom man viser andre partiers. Og fordi at jeg – på linje med hvad en lang række danske valgforskere har sagt – mener, at den måde, selve valghandlingen foregår på, ikke er fair og hemmelig. Når man stemmer i Sverige, går man nemlig hen og tager det partis stemmeseddel, som man ønsker at stemme på. Og dermed signalerer man over for alle, hvem man ønsker at stemme på…”

Politiken.dk

Ville du stemme anderledes, hvis din nabo kunne se, hvor du satte dit kryds på valgdagen?

I Sverige, hvor der om tre uger er valg, kan det være en reel overvejelse for nogen.

Her skal vælgerne i fuld offentlighed vælge, hvilke partiers stemmesedler de vil have med ind i stemmeboksen.

Dermed er valgene ikke hemmelige og anonyme, og det er problematisk, mener flere eksperter.

» Det er en fejl, at der ikke er hemmelig afstemning i Sverige«, siger Søren Riishøj, der er lektor ved institut for statskundskab ved Syddansk Universitet til politiken.dk

Frie, men ikke fair valg

»Når en anden person kan se, hvem man stemmer på, er det forkert, og det bør klart påtales«, siger Søren Riishøj og påpeger, at der i valghandlingen kan forekomme socialt pres og valgtryk.

Politiken.dk

Det nationalistiske svenske parti Sverigesdemokraterne er udsat for grov censur i den svenske valgkamp mener Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti.

De tre partier vurderer derfor, at Europarådet bør sende valgobservatører til Danmark naboland, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

BT

Når Sverigedemokraterne censureres i den svenske valgkamp, er det hverken Sverigedemokraterne eller deres valgmateriale, der er det kontroversielle eller angribelige i sagen.  Det er – som min blogkollega Naser Khader og flere andre påpeger – selve Sverige og Sveriges forestilling om sig selv den er gal med. Landet gennemlever i disse dage sin version af Nyrup-udsagnet “Stue-rene! Det blir’ I aldrig!” Og vi er nogle, der har en anelse om, hvem der i virkeligheden ender uden for døren.

Det forbløffer mig, at min anden blogkollega, Uffe Ellemann-Jensen, mener, vi kan lære af Sverige i denne sammenhæng. Han er ellers uddannet journalist. Men det er måske for længe siden. Eller også har han ikke tænkt dette aspekt ind.

Journalister, aviser, medier eller TV-stationer har ikke til opgave at bevare eller pudse facaden på den nation, hvori de virker. Tværtimod. De har til opgave at finde sprækkerne og forstørre dem, så alle kan se dem. Og den største revne i det svenske samfund for øjeblikket er den nedladenhed, det nidkære bedrevid og dermed den undertrykkelse, hvormed Sverigedemokraterne behandles.

Når partiets topfigur, Jimmie Åkesson, siger til Berlingske Tidende; “Vi fremstilles som ondskaben selv”, så har han desværre ret.

BT

Forstår du, hvorfor nogle kan finde jeres valgvideo stødende?

Jeg forstår godt, at man ikke nødvendigvis er enig i budskabet. Men jeg har meget svært ved at forstå, at man kalder sig demokrater, når man ikke vil vise en reklamefilm før valget, siger partilederen.

I Danmark anser VKO, at det er censur af jeres valgvideo, når TV-kanalen Sverige 4 nægter at vise den. Hvad er jeres holdning?

– Ja, det er en form for censur, jeg ved ikke, hvad man ellers skal kalde det. Man tilbyder partierne at lave en valgvideo, men så sidder man og anmelder videoerne, der kommer ind og bedømmer, hvilke som må vises for vælgerne, og hvilke som ikke må vises. Det er censur efter min mening, siger Jimmie Åkesson.

Mener du, ligesom VKO, at man burde sende valgobservatører til Rigsdagsvalget i Sverige den 19. september?

Det har vi krævet i flere år. Dels på grund af den skævvridning, der er i medierne og den medietid, der fordeles til de forskellige partier, der stiller op. Men også på grund af det meget komplicerede valgseddelsystem, hvor partierne selv skal uddele valgsedler i alle stemmelokaler (der er over 5000 stk. på valgdagen, red). Det er svært for små partier at få valgsedlerne ud til alle valglokalerne. Der er i det hele taget mange mærkelige ting ved det svenske valgsystem, siger Jimmie Åkesson.

Politiskt inkorrekt info har en bra artikel om detta också som rekommenderas!

Och denna artikel om Mona Sahlins svar till den danska kritiken

(Ja, jag rekommenderar främlingsfientliga PI:s artiklar om detta. Censur ogillar jag så in i helvete mycket. Dessutom är jag så pass smart att jag vet att Sd i längden vinner på att censureras. Kan Mona Sahlin och Fredrik Reinfelt bli så smarta också i tid, innan Sd kommer in i riksdagen?)

Jag kan hålla två tankar i huvudet samtidigt, att både censur och Sverigedemokrati är fel väg att gå! Kan du det?

——————

Dessutom…

Varför partierna måste ta debatten mot SD:s idéer nu!Argumenten mot Sverigedemokraterna!

Sverigedemokraternas islamobi är som antisemitismenVarken burka eller Sverigedemokraterna!

Muslimer som bloggar! (Extern länk)

För övrigt tycker jag ni också ska besöka Sverigedemokraterna.de och länka till dem.

Div: PI, Sds, Inspirone, Svd, Skånskan, Sd-nyheter, Spikharry, HD, HD, Svd, Svd, Svd, GP, GP, HD, Dagbladet, Dagen, Folket, DN, Skånskan

———————–

Läs även andra bloggares åsikter om 

32 tankar om “Danska politiker: ”Svensk demokrati är odemokratisk!”

 1. Vi är säkert många som känner oss drivna till SD. Det måste gå att erkänna att det finns många problem med invandringen, kriminalitet, kostnader för att försörja grupper som inte arbetar (<20% av somalierna arbetar exempelvis). Detta är tydligen fullständigt omöjligt att prata om för det politiska systemet och för journalistkåren.
  Det senaste exemplet var ju frågan om våldtäkterna. Irakier är ju fullständigt bisarrt överrepresenterade, och detta går inte att förklara bort (även fast man tappert försöker). Många av oss ser ju problemen med egna ögon (senast för ett par dagar sedan fick en bekants dotter sin mobiltelefon stulen av 3 somalier…).
  I ett vettigt samhälle ser man ett problem och upprättar en handlingsplan för att göra något åt det. Att SD är i princip det enda partiet som pratar om en problematik vi alla vet finns är inte bra. Risken är att en försenad reaktion kommer att vara överdriven (som det ju ofta är i Sverige, först är vi tysta och biter ihop, sen blir vi riktigt förbannade).

 2. Nja censusr, jag vet inte det. SD är det parti som flest tycker illa om i landet. Tycker det vore värre om Tv4 och dagstidningar skulle bli tvugna att lämna annonsplats för Sd. Privatägda medier måste kunna fatta sina beslut själva, annars bor vi inte i Sverige längre utan DDR. Många tyckte att Sd:s reklamfilm bara var korkad, inte ska man tvingas att visa saker man tar avstånd från både moralsikt och intelektuellt.

  Det samma gäller förstås SD som inte ska tvingas till att göra reklam för socialistiska partiet. Att de flest tycker illa om Sd är inte på något sätt diskriminerande utan bara något som får accepteras.

 3. Stefan. Ditt sätt att beskriva hur du känner är nog representativt för de flesta av Sd:s väljare. De är orlogia för ekonomisk kris, politiker utan verklighetsförankring och för ett Sverige som i deras ögon blivit farligare och otryggare.

  När sen du, och andra, ser att vissa problem bara ökar och ökar utan att nån gör nåt åt det är det lätt att söka lösningar utanför de etablerade partierna.

  Men Sverigedemokraternas lösning är falsk. De glömmer bort att de som är värst drabbade av integrationspolitikens kollaps är… invandrarna själva! Det är de som lever med utanförskap. ökad kriminalitet och arbetslöshet utanför husknutarna, i Rinkeby eler Rosengård, eller vad det än må vara.

  Nej, det finns inget parti som vill ha en lösning just nu. Det finns vissa strävanden, det fins röstfiske, det finns hyckel, hyckel, hyckel också finns Sd, som inte heller bryr sig ett skvatt om invandrarna.

  Hyckleriet visas mest i hur de drar invandrare över en kam, speciellt muslimer. Muslimerna är inte som nazisterna, de är som du och jag och Jimmie Åkesson. Några är extremister, som Jimmie och vissa islamska fundamentalister, andra är som du och jag!

  Nej, Sd är inget alternaiv!

  /T

 4. Anders. problemet är inte bara TV-4. det finns ett mönster här i hur man bemöter Sd.

  1) Politikerna tar INTE debatten mot partiets idéer elelr främlingsfientligheten ute bland folk.

  2) Politikerna pratar inte om problemen med integrationen (mer än lite).

  3) Det enda partierna gör är att ropa på censur. Deta valet har de i och för sig fått en hel del mediatäckning, så censuren har delvis misslyckats…

  Den strategin är en strategi för kaos!

  Filmen är i och för sig tveksam, den är grovt rasistisk och främjar hets mot folkgrupp och strider mot lagen. Men det borde ha hanterats på ett annat och bättre sätt. Nu hanterades det genom censur och pekfingrar och det är FEL.

  /T

 5. Man skall inte kasta med sten.. Har jag försökt förklara för de danska tidningarna. Dock utan resultat. Men värre tycker jag det är att fokus flyttas från det intressanta;
  nämligen vad är förutsättningarna för ett fritt demokratiskt val och bör vi inte alltid ifrågasätta oss själva?.
  Men i Danmark ÄR det bara så – Dansk Folkeparti/Pia Kjærsgaard/Sverigedemokraterna säljer tidningar och ännu bättre är det om kritik mot Sverige ingår eftersom den danska populationen äälskar att kunna kritisera Sverige (ett mindervärdeskomplex kanske….) – men bara för att det är så i Danmark behöver väl inte också vi flytta fokus?

 6. Jerlerup. Det är så sant att det finns ett strukturellt mönster hur SD och de som råkar ha något samröre med dem bemöts. Det handlar om att stigmatisera och skrämma, precis det alla säger sig vara emot. Är inte det hyckleri om något?
  Därför har jag svårt att ta de flesta SD-kritiker på allvar.

 7. ”Bland annat genom att svenska val i praktiken inte är helt hemliga (man tar ju med sig valsedlar, inför alla andra människor, till valbåset och stoppar i kuvertet där)”

  Suck. Den som vill kan ta med sig några valsedlar från varje parti in i båset – inte lika många från alla, och där osedd lägga ner den valsedel som önskas i kuvertet. Övriga valsedlar kan lämnas kvar eller tas med o kastas utanför. Man kan ta med sig valsedlar hemifrån i sin väska och inte synligt ta med sig en enda in i båset. Man kan tänka sig scenarier med muddring och kroppsvivitering av röstande på väg in i val-lokalen, men så kanske inte ens SD-anhängare tror det går till.

  Däremot är det ett problem att valsedlar på några håll kastas/försvinner – om valförättarna inte har kontinuerlig uppsyn över bordet där de läggs. Det ligger i våra uppgifter att tillse att alla partiers valsedlar som enligt reglerna ska finnas tillgängliga verkligen gör det, och det är en uppgift som alla seriösa valförättare tar på allvar. Och andelen oseriösa valförättare torde vara oerhört lågt. Inget hindrar heller att uppmärksamma besökare/partiföreträdare påpekar om valsedlar saknas så att detta omgående kan rättas till. I mitt distrikt ser jag till att inte lägga ut för stora volymer av de röstsedlar som tenderar vara utdsatta för sabotage, utan ser till att vi hela tiden har röstsedlar tillgängliga att lägga ut om/när det behövs. Många andra valförrättare vet jag gör på samma sätt.

  Sveries valsystem är oehört säkert, är min uppfattning. Inte 100%, men möjligheterna att genom valfusk påverka utgången är mycket mycket MYCKET liten – största risken är kanske otillbörlig påverkan på personer som inte röstar i vallokalen på valdagen, men inte heller den vägen är det lätt att påverka resultatet, tvärtom!

 8. SD-medlemmar har behandlats på ett väldigt odemokratiskt sätt. IF Metall vill utesluta alla SD-medlemmar och något vårdförbund ville nyligen att 3 st sjuksköterskor som är med i SD skulle säga upp sig.
  Jag trodde verkligen inte att det var så i Sverige. Ett gäng invandrare från forna öststaterna kommer i valet att rösta på SD enbart av den anledningen att de känner att yttrandefriheten och demokratin är i fara.

  Jag gillar inte SDs politik alls, men jag skäms över den häxjakt på deras medelmmar som förekommer på sina håll.

 9. Om I tillader en Dansker at fortælle hvordan det ser ud her fra den anden side af Øresund:

  Der er som sædvanlig nogle politikere der gerne vil hente billige point ved at puste til det gode gamle svensker/dansker-had. Om det er Mona Sahlin der siger at danske politikere er umodne og useriøse, eller det er Pia Kjærsgaard der siger at svenske valg minder om østerupæiske valg, er vel ligegyldigt. Det er politiker-vrøvl uanset hvad.

  Det der som danske kan undre mig lidt er selve stemmeafgivningen. Jeg er med på at det giver mulighed for at man kan stille op uden at skulle bruge en masse ressourcer på at danne et parti og samle 20.000 underskrifter (som man skal i Danmark), men kunne det ikke klares på en anden måde? Jeg er fra en lille landsby her i Danmark hvor alle kender alle og alle følger med i hvad alle andre laver. Er det ikke lidt bekymrerne at valghandlingen giver mulighed for at gøre dette i yderligere omfang? Jeg er klar over at man så bare kan tage stemmesedler fra mange forskellige partier, men jeg går ud fra at socialt pres virker på samme måde i Sverige som i Danmark, og bare mistanken kan være nok til at stigmatisere en person eller sågar en hel familie i et lokalsamfund, og at man derfor bliver ilde set hvis man tager mere end en seddel fra et af de ”socialt accepterede” partier?

  Det med TV4 og en reklamevideo, det kan jeg ikke se det store problem i. Hvad en privat tv-kanal vælger at gøre er deres eget valg. Jeg tror i øvrigt også at SD har fået meget mere reklame ud af at blive afvist end de ville have fået ud af at få videoen vist.

  Men den med partilederdebatten er vel lidt mere uigennemskuelig er den ikke? Hvis jeg forstår det ret, så har man tidligere (ganske vist for en del år siden, men alligevel) taget et parti med til debatten selv om det endnu ikke var valgt ind i Riksdagen? Hvis det er korrekt, så er kriteriet jo ikke helt så sort/hvidt som antydet, og så kunne det da være interresant at høre hvorfor SD ikke skal med selv om det ser ud til at de er lige på vippen til at nå over de 4% (I øvrigt en meget høj grænse set fra Danmark. Her er den 2%. Om det er bedre eller værre, det ved jeg ikke)

  Sidst men ikke mindst vil jeg gerne lige fremføre hvad jeg tror er den væsentligste forskel generelt set (og hvis jeg tager fejl ser jeg frem til at få det at vide). Den fremherskende holdning her i Danmark er at det er bedre at få alle holdninger frem i lyset. Så kan man sortere de værste ”nutcases” fra ud fra objektive kriterier. Det virker som om man i nogen grad i Sverige forsøger at ”tie problemet væk”?
  Jeg tror vores åbne debat er en væsentlig grund til at nazi-partiet i Danmark aldrig er blevet mere end nogle få stakler der er intelligensmæssigt underbemidlede. Vi har stort set ingen vold begået af nazi/fascistiske grupperinger. Vi har derimod en debat om hvordan man kan gøre noget ved den alt for høje forekomst af kriminalitet blandt specifikke indvandringsgrupper. Nu ved jeg ikke hvordan den svenske hetz-mod-befolkningsgrupper-lovgivning virker, men er det hetz at gengive faktuelt korrekte statistikker der f.eks. viser at arabiske medborgere har en mange gange større andel af dømte kriminelle end ”etniske danske” eller f.eks. kinesiske eller vietnamesiske medborgere (som ligger langt under gennemsnittet for ”etniske danskere”)? Er det ikke smartere at indse at der er et problem her og forsøge at finde ud af hvorfor problemet er der (og hvorfor andre befolkningsgrupper af indvandrere gør det så godt) end at bare håbe at det går væk af sig selv?

  Det blev et temmelig langt indlæg, så tak for tålmodigheden hvis du læser dette, og jeg ser frem til eventuelle svar!

 10. Ok, visst skulle politikerna kunna bemöta sds väljare på ett närmare sätt, men varför ska Tv4 vara skyldiga att göra reklam för åsikter som de menar är korkade och rasistiska. Tv4 får som vilket privat företag som helst visa sina åsikter, i det här fallet att sds politik handlar om foliehattande och inte ska bemötas som seriös politik.

  Sd känner sig som vanligt förtryckta för att de inte får visa hetsande reklam, detta p g a det låga stöd de har ute bland de flesta. En ekvation jag inte tycker går ihop riktigt.

 11. @Stig Hansen
  Her forhåbentlig svar på et af dine spørgsmål. 🙂
  Ytringsfriheden i Sverige er ligesom i Danmark begrænset – dvs at der er ytringsfrihed under ansvar for domstolene.
  Udtalelser som kan anses for krænkende og injurerende er fx ikke umiddelbart tilladt i Danmark – ligesom de ikke er det i Sverige. I Sverige findes desuden reglen om hetz mot folkgrupp – hvorved udtalelser som kan anses for at høre under denne regl derfor ikke er tilladte. Dit eksempel/spørgsmål vedr. statistik kan således besvares udfra fakta. Fakta er nemlig tilladt både i Sverige og Danmark og anses ikke for krænkelse eller hetz. Naturligvis under forudsætning af at a)der virkelig er tale om rene objektive fakta og b)at disse fakta fremføres på en passende måde.

  At svenskerne nærmest skulle give nogen mundkurv på er jeg dybt uenig i – debatten i Sverige er ifølge min opfattelse langt mere åben og nuanceret indenfor snart sagt alle emner end i Danmark – den foregår bare på en anden lidt mere høflig og respektfuld måde.

  Vedr. Nazibevægelsen, så er min personlige opfattelse at den i Danmark led et (for den selv, ikke for mig) stort tab da P.Riis Knudsen blev afsat. Til den anden side, så fik Pia K ju så til gengæld antageligvis nogle nye medlemmer – medlemmer som gerne vil fremstå som ”stuerene” – hvilket Dansk Folkeparti skaber adgang for. Men nogle af ekstremisterne findes jo stadig under Johnni Hansens faner, og ja, tilsyneladende er ekstremhøjeren i Sverige større og voldeligere end den danske. Men er det noget vi ved? Eller bare noget vi tror?…
  I Sverige

 12. Pingback: Något är ruttet i Sveriges land « Vrakgods & Strandfynd

 13. Claes. Jag tror inte det påverkar valet så mycket… Men jag vet en som jag kände förr som röstat moderat i ett område där alla röstade på sossarna och denne fick höra efteråt att han var klassförädare som tog en moderat valsedel. Jag har tänkt på detta förr!

  Att det skulle vara ett STORT problem får vara de danska journalisternas tolkning.

  Om valsedlar, det är ett känt problem för alla småpartier. Det kan sabba det ordentligt för partierna som blir av med valsedlarna.

  Men ok, inget är perfekt.

 14. Det som gör utlänningar förbryllade är hur lite det betyder att registrera sitt parti för riksdagsval här. det är i princip vara en tom gest som betyder att du registerats hos valmyndigheten. För att kunna göra denna tomma gest måste du få 1500 namnunderskrifter. Därför finns det MÄNGDER av små partier i Sverige. Sen behöver namnen på listan inte ens vara medlemmar i partiet. Ett ”parti”, Rikshushållarpartiet tror jag de heter, samlade 1500 underskrifter för 30 år sen och ger ut listor med ”kandidater” som den ende (!) medlemmen i partiet skriver ner själv. Det brukar bli medlemmar av kungahus, kändisar och George Bush Jr.

  Eap samlade 1500 underskrifter 1985 och har sen dess fått 50-100 röster vart val… Det är ett lustigt system vi har här.

  Men det betyder noll. Du är inte garanterad någonting för att du ställer upp. man får till och med själv lägga ut alla valsedlar överallt i alla vallokaler.

  Om partiet får över 1% eller 2% garanteras det att ens valsedlar och fria valsedlar delas ut till alla vallokaler nästa gång. Det är det enda privilegiet.

  Det är ganska udda för det betyder att det egentligen nästan är en tom gest att registrera ett parti.

  Nu är danskarna ganska ilskna och trötta på att behandlas som mindre vetande av svenskarna. Det är väl det främsta skälet bakom skriverierna. Men delvis består nog uppmärksamheten i danmark av ett missförstånd. I Danmark är det en självklarhet att alla deltar med lika rätt, så är det inte här. Det är ett annat system.

  /T

 15. En rolig sak som slog mig var att de länder som verkligen haft med äkta nazister att göra har en mer realistisk syn på invandringspolitik.
  Sverige, som knappt sett en nazist i verkliga livet är de som hyser störst nazifobi… 😉

 16. @ClaesT, valförättare

  ”Suck. Den som vill kan ta med sig några valsedlar från varje parti in i båset – inte lika många från alla, och där osedd lägga ner den valsedel som önskas i kuvertet. Övriga valsedlar kan lämnas kvar eller tas med o kastas utanför. Man kan ta med sig valsedlar hemifrån i sin väska och inte synligt ta med sig en enda in i båset. Man kan tänka sig scenarier med muddring och kroppsvivitering av röstande på väg in i val-lokalen, men så kanske inte ens SD-anhängare tror det går till.”

  Valet 1994 bodde jag i en ”halv-lägenhet” med en inner-dörr mellan mig och min hyresvärd. SD gick runt och la valsedlar i brevlådorna i mitt område. Min hyresvärds dotter, som jag tror var med i AFA, gick då in i min lägenhet och plockade åt sig valsedlarna medan jag åkt på föreläsning. Senare på dagen, efter det jag kommit hem, så kom två andra medlemmar av AFA och krävde att jag lämnade över valsedlarna. Eftersom jag inte kunde hitta någon i posthögen limmade de igen min ytterdörr dagen efter. Allt blev dock utrett innan något annat hann hända mig.

 17. Min mamma tog fel förra valet och höll på att rösta på Sverigedemokraterna eftersom nån lustugkurre i Höganäs lagt ner Sverigedemokraternas valsedlar bland Socialdemokraternas. Så, ja, nog sker förväxlingar (och försök till fusk) på alla håll och kanter! 🙂

  Det är systemet som är tokigt!

 18. Läste nyss om Svenskarnas Parti som ställer upp i några kommunalval i Sverige. Så nu finns det tre partier (SD & ND) som kan betecknas som nationalkonservativa, som är emot mångkultur och flyktinginvandring, vill värna om Sverige och svenskarna, att våra naturresurser inte säljs ut till utländska bolag, bundna A-aktier, osv. De söker styrka och moral i vår historia och våra förfäders heroiska insatser. Det ser jag som en väldigt positiv utveckling. Sverige behöver genuina politiker med moral som inte hycklar och ljuger och bjuder på valfläsk som andra får betala.

 19. @undecided: Jag beskrev hur valhemligheten är skyddad i Sverige. Ditt inlägg visar inte att jag har fel i det jag skrev, bara att den som någon tror röstar eller kommer att rösta ”fel” kan trakasseras. Men AFA har ingen möjlighet att veta om du röstar på SD eller något annat parti.

  @jerlerup: Ja, det är också en sak jag och mina kollegor är medvetna om, så vi bläddrar snabbt igen högarna emellanåt. Och just det du beskriver förekommer, så visst görs det försök att fuska, det gäller försök att gynna såväl SD som de etablerade partierna.
  Vad gäller klassförräderi om man tar fel valsedel: tja, tar man bara en valsedel av alla så får man väl stå för att man gör just så. Inget hindrar att man tar allas sedlar – eller ingen alls. Den som inte vill markera vad man står för behöver inte göra det.

 20. Pingback: 2/9: Valfusket i Sverige (samt en notis om skolvalet…) « Sverige är inte världens navel!

 21. Pingback: Nikkelin – 2010-09-02 | nikkelin lifestream

 22. @Karpstryparn
  Censur ÄR fel. Och därför skulle jag aldrig rösta på ett parti som vill bestämma över vilka åsikter jag har eller hur jag utrycker mig själv via min klädsel – Feministiskt initiativ och Sverige Demokraterna är därför otänkbara möjligheter för mig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s