2/9: Valfusket i Sverige (samt en notis om skolvalet…)

Dagens händelser… Först rapporterna om valfusk i och med att poströstningen öppnade igår. Fusket i detta fallet beror inte på att man systematiskt vill se till att Sverigedemokraterna inte får röster, utan att valsystemet är sånt att man i praktiken skiter i småpartiernas röster. Det verkar faktiskt som det har kommit igång en debatt om det svenska valsystemet nu. Det är absurt att vi ska ha ett valsystem där valsedlar jämt försvinner för småpartierna, där de särbehandlas negativt.

Parti för parti

Sveriges Pensionärers Intresseparti rapporteras ha upptäckt att partiets valsedlar gömts undan och reagerat på detta.

Sverigedemokraterna har redan rapporterat flera fall av valfusk från t.ex stadsbiblioteket i Malmö. Läs om det här och här! Tv4-Öresund har rapporterat om det också. Sverigedemokraterna har gått ut med en efterlysning om att de vill ha uppgifter om valfusk (bortplockade valsedlar och sånt). Den uppmaningen kan läsas här! Det fria ordets blogg, SD i Landskrona,  Markus Wieschel, samt Kent Ekeroth.

Piratpartiets Anna Troberg rapporterar om att partiets valsedlar har särbehandlats negativt. Hennes blogginlägg kan läsas här. En del andra Piratbloggare har skrivit om detta, t.ex Ensson. I 2009 var det en massa diskussion om detta valfusk i Piratkretsarna. En person filmade till och med eländet. Se t.ex. här och denna Expressenartikel! Piratpartiet har för övrigt aktivister med en bra attityd som hjälper andra partier att lägga ut valsedlar (Läs bloggaren Opassande här t.ex!)

Feministiskt Initiativ har inte så vitt jag vet rapporterat nåt officiellt om valfusket, men en jag mailade med igår noterade att nån kastat bort valsedlarna som hon lagt dit i sin vallokal.

Skånepartiet har råkat ut för brevbärare som inte vill dela ut deras valmaterial. Även deras aktivister har klagat över att valsedlar kastas bort. Dessutom har deras valmöten störts.

Välkomna till Verkligheten säger jag bara. Kristdemokraterna och Miljöpartiet har relativt nyligen varit småpartier. Jag minns hur de rapporterade samma saker som Sd och Pp idag på 1980-talet. Alla småpartier råkar ut för detta. Inget småparti är undantaget. Det gäller även för partierna på vänsterkanten men de är så pass vana nu att de knappt reagerar!

För övrigt smusslas ofta Sverigedemokraternas valsedlar ner bland Sossarnas valsedlar, och högerextremister har ertappats när de kastat vänsterns valsedlar, så Sd:s väljare är nog inte helt utan skuld till valfusket i Sverige!

Småpartierna

Så nog har dansk media rätt i att svensk demokrati är en aaaaning odemokratisk.

Enligt Skatteverket skall det vara så här i år . Det finns tre olika “kategorier” av röstsedlar. Sverigedemokraternas och riksdagspartiernas valsedlar ska stå ihop eftersom de nått 1%, den nivå då staten står för tryckning och utdelande av valsedlar. I anslutning till denna låda ska det finnas en till, men här är det deras eget ansvar att få ut valsedlarna och här är det den kryssningsbara sedeln som skall finnas.  Dessutom ska det finnas en låda för olika övriga partier, och dessa ska stå i strikt bokstavsordning.

Jag ogillar jag den odemokratiska behandlingen av småpartierna och hoppas vi kan få ett mer demokratiskt valsystem nu när debatten kommit igång. Även om jag är mot Sd kommer jag att reagera med ilska om jag ser försök till valfusk i vallokalerna. Och det kommer jag att se, för sånt är regel, inte undantag, när det gäller behandlingen av småpartier i Sverige.

Att jag arbetar aktivt mot Sverigedemokraterna, betyder inte att jag accepterar odemokratiska metoder. BASTA!

Det Svenska valsystemet UPPDATERAT kl. 11.07

Danskarna är arga på svenska valsystemet just nu. En  hel del del av danskarnas ilska kan förklaras i att svensk media och svenska politiker så ofta ser ner på danskarna. Men en stor del av deras reaktion kan förklaras av att danskarnas valsystem utgår från att alla partier är likvärdiga. Så här skrev jag till en dansk som undrade över debatten i Sverige.

Det som gör utlänningar förbryllade är hur lite det betyder att registrera sitt parti för riksdagsval här.

Det är i princip vara en tom gest som betyder att du registerats hos valmyndigheten. För att kunna göra denna tomma gest måste du få 1500 namnunderskrifter. Därför finns det MÄNGDER av små partier i Sverige. Sen behöver namnen på listan inte ens vara medlemmar i partiet. Ett ”parti”, Rikshushållarna tror jag de heter, samlade 1500 underskrifter för 30 år sen och ger ut listor med ”kandidater” som den ende (!) medlemmen i partiet skriver ner själv. Det brukar bli medlemmar av kungahus, kändisar och George Bush Jr. (Se deras valsedel här! Inte konstigt att danskarna asgarvar åt Sveriges valsystem!)

EAP samlade 1500 underskrifter 1985 och har sen dess fått 50-100 röster vart val… Rikshushållarna fick 17 röster förra året. Det är ett lustigt system vi har här i Sverige.

Men det betyder noll. Du är inte garanterad någonting för att du ställer upp. man får till och med själv lägga ut alla valsedlar överallt i alla vallokaler.

Om partiet får över 1% eller 2% garanteras det att ens valsedlar och fria valsedlar delas ut till alla vallokaler nästa gång. Det är det enda privilegiet.

Det är ganska udda för det betyder att det egentligen nästan är en tom gest att registrera ett parti.

Nu är danskarna ganska ilskna och trötta på att behandlas som mindre vetande av svenskarna. Det är väl det främsta skälet bakom skriverierna. Men delvis består nog uppmärksamheten i danmark av ett missförstånd. I Danmark är det en självklarhet att alla deltar med lika rätt, så är det inte här. Det är ett annat system.

Läs även Helsingborgs Dagblad om reaktionerna från Danmark!

Internationell media om ”valfusket”

Norska Verdens Gang har en debatt om Sd och valfusket. (Läs den här!)

Filmen som TV4 nektet å vise, viser en pensjonist som jages av kvinner iført heldekkende slør, eller nikab. I den nye filmen er scenen hvor pensjonisten jages, sladdet, og påskriften «Sensurert av TV4» er lagt oppå filmen.

TV4 fikk sterk kritikk både fra Dansk Folkeparti og norske Fremskrittspartiet for at kanalen ikke ville vise reklamefilmen til det omstridte partiet.

Ekstrabladet i Danmark skriver också om Sd (se här!)

Men på Facebook er der ingen politisk korrekthed, og i en afstemning som mere end 130.000 mennesker har deltaget i viser at Sverigedemokaterna står til at få lige over 17 procent af stemmer. Lidt mindre en Socialdemokraterne, der ligger på i underkanten af 19 procent.

Läs dessutom Information (Dk), Moss Avis (No), Information (Dk)…

Sydsvenskans Per Svensson om danskarnas kritik

Sen har Per Svensson på Sydsvenskan jämfört Sd:s retorik mot islam med 30-talets Der Stürmer-karikatyrer. (Läs Sydsvenskan här!)

Fattade Jan Scherman rätt beslut i det här fallet? Jag tycker nog det. Inte ens under en valrörelse kan det vara obligatoriskt för ett ansvarsfullt tv-bolag att upplåta sändningstid åt rasistisk propaganda byggd på samma retoriska strukturer som 30-talets Der Stürmer-karikatyrer.

Jämförelsen är riktig. Se mer i mina artiklar HÄR!

Sd och skolvalet

Bengtssons Frestelser igår nämnde att Sverigedemokraterna faktiskt fått inbjudningar till skolor, men att de faktiskt inte tagit sig tid att besöka så många. Det är intressant. De har väl strategin att prioritera sånt som ger röster, antar jag. Jag hörde förresten en diskussion på bussen nu på morgonen om att Sd bjudits in till en skola i Salem men inte besvarat inbjudan.

Jag citerar Bengtssons Frestelser här:

Nu har SD gjort det igen. Idag anordnades en politikerdag på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. Men SD dök inte upp. Ännu en gång hade partiet chansen att basha SSU:are, moderater och andra månkulturalister. Men icke. SD höll sig borta. Och nej, mitt gamla plugg hade inte hindrat From och company från att delta.

Likadant var det igår i Hallands södra delar. Då var det debatt på Osbecksgymnasiet i Laholm. SD hade sagt att de skulle dyka upp och debattera. Men de unga gulskjortorna höll sig undan.

Faktum är att jag dagligen får klagomål från ungdomar som kallt räknat med att Sverigedemokraterna ska besöka just deras skola men de kommer inte.

Och nej. Försök inte. Det handlar om skolor som de facto har bjudit in partiets representanter.

Det får mig att undra vad SD håller på med. Sitter de bara på Twitter och diskuterar med andra yrkes och ungdomspolitiker? Hänger de i valstugan på Sergels torg bara för att Jimmie och livvakten major Svenne gör det? Har de begett sig ut på Estlandskryssning igen?

En sak är i alla fall säker: Det är hög tid för Sverigedemokraterna att sluta gnälla om att ingen vill debattera med dem. Och kanske borde partiets allt i allo, ungdomsförbundsordföranden Almqvist, lägga krutet på att faktiskt besöka de skolor som bjuder in honom istället för att sitta framför datorn och författa pressmeddelanden om skolor som inte vill ha honom på besök.

——————

Dessutom…

Varför partierna måste ta debatten mot SD:s idéer nu!Argumenten mot Sverigedemokraterna!

Sverigedemokraternas islamobi är som antisemitismenVarken burka eller Sverigedemokraterna!

Muslimer som bloggar! (Extern länk)

För övrigt tycker jag ni också ska besöka Sverigedemokraterna.de och länka till dem.

——————

Nytt: DN, DN, Svd om Sd, GP, GP, Skanskan, Expressen, Gp, PI, Sds

Och i övrigt undrar jag hur fan den vårdpersonal funkat som inte på 25 år insett att det är fel att bakbinda en psykiskt sjuk med självskadebeteende! (Läs mer här!)

——————

Läs även andra bloggares åsikter om 

11 tankar om “2/9: Valfusket i Sverige (samt en notis om skolvalet…)

 1. Jag är kluven till det svenska systemet med valsedlar. Jämfört med länder där alla samsas på en valsedel så finns det här en äkta chans för väljarna att se vilka partier som finns i verkligheten och vilka som bara är pappersprodukter. Klarar man inte av att lägga ut (namn)valsedlar så är det ett tecken på att man nog inte är mogen att bli inröstad heller. 1% är en ganska rimlig gräns för vad skattebetalarna ska betala. Når man inte 1% så är man en liten högljudd mediaflock som får alldeles för mycket gratis av Media (FI exv.)…

 2. Mikael. Man kan göra på ett annat sätt också. Man kan kräva att de som ställer upp varje val ska samla ett visst antal namn inför varje val. Låt oss säga 5000 namn eller 10.000. Då visar de att de har en AKTIV organisation. Om de kan det ska de får likabehandling i statlig media och tillgång till reklam där, de ska få vara med i statens mediadebatter, etc, och i alla offentliga sammanhang (skolor, vallokaler etc). Kan de inte det får de inte det!

  Att kräva att man ska lägga ut valsedlar i alla vallokaler. Det kan i praktiken inget småparti göra och det slår mot dem som partier. Det slår hårt och bevisar inget om vilken partiapparat de har.

  Det gör man i Danmark redan. Det förklarar att danskarna skakar på huvudet åt det svenska valsystemet.

  När de hör om galenskaper som att EAP med sina få röster, eller Rikshushållarna med sina 10 röster vart val (http://web.comhem.se/rikshushallarna/), kan vara registrerade partier så skakar de på huvudet. När de sen hör att denna registrering inte betyder ett skvatt i realiteten för partierna, brister de oftast ut i ett asgarv.

  /T

 3. Jerlerup: ”För övrigt smusslas ofta Sverigedemokraternas valsedlar ner bland Sossarnas valsedlar”

  Vad som skedde förra valet var att det kunde finnas en bunt med sd-valsedlar, som täcktes av t.ex. s-valsedlar. Media beskrev det som att sd-sedlarna var ”insmusslade”. Men vad skulle sd vinna på det? Det finns bara en valsedel som ligger överst i en hög och det blir ju den som plockas, vad som ligger under den blir en fråga för nästa väljare.

  En mycket troligare förklaring är naturligtvis att någon som inte gillade sd ville dölja deras valsedlar, så att sd-väljare inte skulle hitta några, genom att täcka dem med andra valsedlar.

  > och högerextremister har ertappats när de kastat vänsterns valsedlar

  Finns detta belagt? Om de ertappats, varför har de inte dömts?
  Jag vet att en sosse dömdes till böter för valfusk vid förra valet efter att ha slängt sd:s valsedlar.

  > så Sd:s väljare är nog inte helt utan skuld till valfusket i Sverige!

  Vad har sd:s väljare för ansvar för vad högerextremister gör?

 4. Jerlerup:

  Bengtsson är ute och cyklar som vanligt. Det är helt enkelt så att vare sig partiet eller ungdomsförbundet riktigt hinner med att ta alla de inbjudningar som det talas om i anslutning till det här valet. Det finns inte folk till allt.

 5. Niklas. Det vet jag. Jag har själv sett såna buntar med småpartivalsedlar med valsedlar från riksdagspartier framför. För övrigt även småpartiers valsedlar och riksdagspartier bakom. Det skandalösa är inte att några knäppa sympatisörer för nåt parti gör sånt utan att det överhuvudtaget är möjligt att göra så.

  Om högerextrema som kastar bort valsedlar… Det var ett tag sen. Det måste väl ha varit valet 2002 tror jag. Hittar inte det just nu. Men det förvånar mig inte om nån gör sånt än idag.
  Inte för att Sd officiellt förespråkar sånt, tvärtom, men Sd har en svans som partiet inte tar avstånd från som gärna gör sånt.

  Du behöver inte försvara alla Sd:s väljare. Det är bara att se på en del typer som hänger på Sd:s bloggar för att förstå att det finns folk som är kapabla att göra de galna saker i svansen. Sd har gjort ett bra jobb i att avvisa de öppna nazzarna men en hel del otäcka typer hänger på era bloggar än idag utan att bli tillrättavisade!

  Men tack för tipset om sossen som dömdes. han hade jag glömt bort.

 6. Det har du nog rätt i Joakim. Men det är också lika intressant. Det visar lite hur Sd prioriterar. Det är väl som jag skrev; att prioriteringen är det som ger röster. Jag tror inte att partiet VÄLJER att säga nej till att besöka skolor. Det vore självmord och så korkade är inte Sd.

 7. När det gäller valsedlarnas utformning har jag i alla år förundrats över hur lika de kan se ut. Visst ser man typsnittsskillnader som hjälper väljaren men varför inte låta partiet lägga till partiblomman för extra tydlighets skull?

  Jag kan tänka mig grupper i samhället som skulle bli hjälpta av detta.

 8. Pingback: Det var jo det jeg sagde! « Harning

 9. Pingback: Om valsystemet | Joakim Larssons blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s