Kalla mig fan inte för en väljare! Jag är medborgare!

För övrigt anser jag att ordet väljare bör suddas ut ur varje politisk bok som rör politisk metodik och politisk retorik. Inför skamstraff för politiker och journalister som använder ordet väljare. Inför ordet medborgarskap mer aktivt igen. Medborgarskap, inte valboskap, typ!

Det finns få ord som jag tror är så destruktiva som ordet väljare.

Ordet väljare reducerar demokrati till en fråga om att VÄLJA, att välja, rött, blått, grönt eller kanske Sd-gult. Ordet reducerar människor i en nation till att vara valboskap. Vi kallas fram vart fjärde eller femte år och lägger en fånig lapp i ett kuvert. Var väljare har en sjättemiljondels del i valresultatet typ.

Om demokrati är val bara så var Sovjetunionen en demokrati. Där hade de val också och la fåniga små lappar i ett fånigt litet kuvert.

Jag vill ha en renässans för ordet medborgare. Att invånarna i Sverige är de som styr, inte politikerna och att demokrati är DELTAGANDE, rätten att få se, få höra och få veta, och nmöjligheterna att påverka i stort och i smått.

Väljaren har all anledning att buga sig för överheten… Medborgaren är den som aktivt är med, eller SKULLE KUNNA vara med och styra. Överheten, politikerna i regering och riksdag, ska stå med mössan i hand inför mig som medborgare, inte tvärtom.

Jag verkligen hatar ordet väljare. Inget ord är så förnedrande för mig som medborgare som tanken att det viktigaste med min demokratiska rätt att påverka samhället är att stoppa en lapp i ett kuvert vart fjärde eller femte år. Val är en DEL av den demokratiska processen, kanske inte ens den viktigaste.

Det viktigaste anser jag vara att få fler människor att bli MEDBORGARE och påverka samhället även mellan valen. Att få fler som bryr sig och tvinga politikereliten att lyssna och föra en dialog.

We can do it… eftersom vi är MER än bara väljare!

(Läs även artikeln om min liberalism.)

10 tankar om “Kalla mig fan inte för en väljare! Jag är medborgare!

  1. fast jag håller med dig – väljare, liksom konsumenter – känns bara som en indelning av flock… men hur skriver man om folk som är under 18 och inte för rösta? för dom är ju likväl medborgare även o dom är 16, 8, eller 3 år gamla men kan inte klassas in som röstbarmedborgare?

  2. Det var många bra synpunkter, men jag reagerar starkt mot att jämföra ”valen” i Sovjetunionen med vårt system. Valen i Sovjetunionen var en karikatyr av demokratiska val, och det förtryck och den terror mot medborgarna, som förekom i Sovjetunionen har inte många motsvarigheter.
    Hitlertyskland var i samma klass.

  3. Pingback: Partilös liberal och pirat igen! « Sverige är inte världens navel!

  4. Pingback: Demokrati 2.0: ideologiernas problem « Sverige är inte världens navel!

  5. Pingback: Det är viktigare än någonsin att utveckla demokrati 2.0 « Sverige är inte världens navel!

  6. Pingback: Demokrati 2.0, om representativ demokrati och direktdemokrati « Sverige är inte världens navel!

  7. Pingback: Demokrati 2.0, om att begrava Goebbels en gång för alla. « Sverige är inte världens navel!

  8. Pingback: Demokrati 2.0: Politik och religion och det därmed att ”välja sida”… « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s