Kalla mig fan inte för en väljare! Jag är medborgare!

Posted on augusti 21, 2011

10


För övrigt anser jag att ordet väljare bör suddas ut ur varje politisk bok som rör politisk metodik och politisk retorik. Inför skamstraff för politiker och journalister som använder ordet väljare. Inför ordet medborgarskap mer aktivt igen. Medborgarskap, inte valboskap, typ!

Det finns få ord som jag tror är så destruktiva som ordet väljare.

Ordet väljare reducerar demokrati till en fråga om att VÄLJA, att välja, rött, blått, grönt eller kanske Sd-gult. Ordet reducerar människor i en nation till att vara valboskap. Vi kallas fram vart fjärde eller femte år och lägger en fånig lapp i ett kuvert. Var väljare har en sjättemiljondels del i valresultatet typ.

Om demokrati är val bara så var Sovjetunionen en demokrati. Där hade de val också och la fåniga små lappar i ett fånigt litet kuvert.

Jag vill ha en renässans för ordet medborgare. Att invånarna i Sverige är de som styr, inte politikerna och att demokrati är DELTAGANDE, rätten att få se, få höra och få veta, och nmöjligheterna att påverka i stort och i smått.

Väljaren har all anledning att buga sig för överheten… Medborgaren är den som aktivt är med, eller SKULLE KUNNA vara med och styra. Överheten, politikerna i regering och riksdag, ska stå med mössan i hand inför mig som medborgare, inte tvärtom.

Jag verkligen hatar ordet väljare. Inget ord är så förnedrande för mig som medborgare som tanken att det viktigaste med min demokratiska rätt att påverka samhället är att stoppa en lapp i ett kuvert vart fjärde eller femte år. Val är en DEL av den demokratiska processen, kanske inte ens den viktigaste.

Det viktigaste anser jag vara att få fler människor att bli MEDBORGARE och påverka samhället även mellan valen. Att få fler som bryr sig och tvinga politikereliten att lyssna och föra en dialog.

We can do it… eftersom vi är MER än bara väljare!

(Läs även artikeln om min liberalism.)

Advertisements