Argument 5: ”invandrare är lata och jobbar inte”

Som många debattörer redan pekat ut är detta argument lite lustigt eftersom samma person kan hävda att invandrarna också tar våra jobb… Men låt oss inte hänga upp oss på det. Låt oss kika närmare på myten om den late invandraren!

Och jag ska börja med att medge att JA, det finns lata invandrare och invandrare som lever på socialbidrag och som inte VILL jobba. I invandrarförorterna finns det en en del som tänker på detta sätt. Men som sagt utgick svensk flyktingpolitik under många, många år från att asylsökande INTE skulle jobba under tiden de sökte asyl här. Och därför gick de år ut och år in utan jobb. ALLA problem som finns med detta har skapats av en galen politik.

men det som framför allt slår en som besöker invandrarområdena i Stockholm är att vi har mycket att lära av invandrares företagsamhet. Det skapas massor av nya företag.

Och invandrarnas arbetsmönster är intressant. Medan ”Svensson” oftast är en arbetare som vill följa fasta arbetstider och inte gå hem senare än 17.01 om han eller hon slutar 17.00, arbetar invandrare oftast mer och längre. Och detta gäller både företagare och anställda, medan oftast endast ”svensken”  som är företagare jobbar över extremt mycket.

Jag vet en företagare som jobbar i liten butik med sin fru. Han jobbar säkert sju dagar i veckan minst tolv timmar om dagen fem av de dagarna. Han har råd med en dyr bil. När han åker i sin fina Mercedes ser en del ”svenskar” ner på honom. ”Han måste langa knark ju, han är ju muslim, hur skulle han annars ha råd”…

Och den killen från Irak som jobbar inom vården OCH i grannens lilla butik OCH som hjälper till med torgförsäljning av grönsaker…  Det blir sju dagar i veckan…

Eller den Thailändska som har en liten thaimat-buss i Gnesta där jag bor och dessutom driver en klinik för Thaimassage… Fast hon verkar bara jobba sex dagar i veckan.

Ja, arbetslösheten är högre bland invandrare (dubbelt så stor som arbetslösheten bland ”inrikes födda”). Men det beror på en kombination av usla politiska beslut och utanförskap samt språkproblem. Ser man till verkligheten ser man hur galet det är att generalisera om ALLA invandrare!

Se argumenten mot Sverigedemokraterna HÄR!

Nyheter: Svd, HD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

17 tankar om “Argument 5: ”invandrare är lata och jobbar inte”

 1. Tar man in färre så kan vi ta hand om dom som är här och kommer hit bättre. Det tycker jag är det bästa argumentationen för minskad invandring. Kvalité före kvantité alltså. Jag tycker inte det är varken ett omoraliskt eller rasistiskt resonemang och förstår inte hatet över SD i den sakfrågan.

  Jag är inte tillräckligt insatt i SD som sådant för att tycka något speciellt om dem. Jag kommer ändå rösta PP så vem bryr sig. Fördomar är självklart dålig, det håller jag med dig om.

 2. Hej Torbjörn,

  ”invandrare är lata och jobbar inte” – Jag tror mina invandrade kompisar, för övrigt Sverigedemokrater, aldrig har förknippat ett sådant påstående med Sverigedemokraterna.

  Däremot tycker väl de som jag att det är politiken som uppmuntrat det stora bidragsutnyttjandet för de som kommit till bla ghetton du beskriver (Håller helt med om din beskrivning) med tillägget att frikostigheten sprider sig såklart till deras släktingar och bekanta och till människosmugglare så att problemen ökar.

  Att utnyttja ett lands upparbetade resurser är inte snyggt, men det är definitivt Politikernas fel.

  mvh Ceasar

 3. Denna myt om att alla som är emot massinvandringspolitiken skulle anse att invandrare i sig är ”lata och vill inte jobba” är vida spridd, antagligen för att det är en sån svepande och allmän formulering som sitter bra på tungan sas.
  Jag tror att mytens livskraft mycket beror på den ursprungliga kommunistiska tanken om att alla människor ser arbete som någonting annat än ett sätt att överleva.

  Därför anses vissa jobb som finare än andra, att invandrare tar de jobben som infödda inte vill ha. Och visst är det så att fina svenskar inte vill ha vilka jobb som helst, men det beror just på att de gått på myten om att arbete skulle vara någonting annat än försörjning. Där borde många svenskar ta till sig av denna bloggens namn, att alla anser inte att den, i Sverige mer eller mindre indoktrinerade föreställningen om att eftersom en svensk säger det så gäller det om inte alla så de flesta i hela världen.

  Jag säger inte att det inte är så för många i västvärlden, för det finns ju de som anser att ett arbete är deras identitet. Men det är fel att tro att det per automatik gäller alla andra också.

 4. Det är rätt att Sd idag mer säger ”alla romer och muslimer är lata och vill inte jobba”. men jag skriver ändå att de säger ”alla invandrare”, för hade de levt på 50-talet hade de sagt samma om katolikerna, på 60-talet hade de sagt det om finnarna och ungrarna, på 70-talet om Jugoslaverna.

 5. Nädu, det var mycket som sades om oss finnar på 60-70 talet men att vi inte var villiga att jobba tillhörde inte de vanliga fördomarna som vi fick höra. Att vi söp och gick omkring med knivar var väl det man stötte på. Misstaget du och andra SD-hatare gör är att du jämför arbetskraftsinvandring med den invandring som har varit de senaste 20 åren. Det är inte samma sak. Invandring i sig är inte vad den absoluta majoriteten av systemkritiker är negativa emot.
  Jag tror att det är därför den här känslobaserade pajkastningen, som både du och jag är symptom på, är så specifik för just Sverige.

 6. Det går inte att så svepande torgföra ett argument kring invandrares sysselsättningsgrad.
  Det skiljer sig markant i förhållande till olika grupper, nordiska, EU-medborgare, invandrare från Asien, från USA/Canada eller invandrare från mellanöstern med muslims orientering.
  Jag skal inte här bena ut de olika siffror, det borde du ha gjort jerlerup, istället för att drämma till med storsläggan och dra alla över samma kam.

 7. Felet är att vi tar in invandrare när vi inte har några arbeten att erbjuda eftersom vi redan har 500.000 arbetslös, först när de har jobb finns det någon anledning att ta in arbetskraft.

  Sedan är Sverige inget bra land för religösa, speciellt muslimer som har en helt främmande religion och kultur. Bättre för båda parter att de flyttar till ett annat muslimskt land där de kan leva naturligt som muslimer.

  Det finns hur många arbetslösa som helst i Europa som kan tas i anspråk den dagen vi själva får slut på arbetskraft. Vi har stora reserver som kostar mycket pengar idag, 500.000 arbetslösa, 500.000 förtidspensionerade, 500.000 övertaliga byråkrater så nog har vi arbetskrafts resurser så det räcker för lång tid. Det gör det möjligt att upphöra med invandring under flera år och ger oss tid att hjälpa de som redan är här att finna jobb, speciellt att finna job i deras hemländer så att många kan återflytta tror jag på. En invandrare kan ju ofta ett annat språk ex turkiska, kurdiska, arabiska, etc och kan man finna jobb åt dem i deras hemländer så minskar arbetslösheten i Sverige och de kulturella och sociala problemen. Nu kan ju också alla invandrare från ex Turkiet, Irak, Lebanon, Bosnien, etc återvända eftersom striderna upphört, så ett intensivt återvandringsprogram är vad jag främst skulle vilja se.

  Forstätter vi bara att importera människor till arbetslöshet, bidragsberoende och kriminalitet så blir det inbördeskrig till slut. Någon som minns massinvandringen till Palestina? Nuvarande politik skapar bara hat, rasism, polarisering och kommunism (Anti-rasismen är 2000-talets kommunism).

 8. Bor i Solnas pizzatätaste område, Råsunda.
  På Pizzerian närmast mig arbetar de livet ur sig 09.30-21.30.
  Har aldrig fått ett kvitto på mina köpta pizzor och var tredje år byter man ägare det har visst någonting med momsen att göra.
  Dessutom vet du väl Torbjörn att det är haram att betala skatt till de otrogna dvs oss och halal att jobba svart för att blåsa de otrogna på skatteintäkter.

 9. Bor i Solnas pizzatätaste område Råsunda.
  På Pizzzeran närmast mig arbetar de livet ur sig 09.30-21.30.
  Har aldrig fått ett kvitto på mina köpta pizzor och var tredje år byter man ägare det har visst någonting med momsen att göra.
  Dessutom vet du väl att det är haram att betala skatt till de otrogna dvs oss
  men halal att blåsa de otrogna på skatte intäkter.
  Kanske därför så många frukt försäljare på torgen är sjukskrivna medans de arbetar svart.
  Den sista meningen kommer från en väninna som arbetar ganska högt upp i Försäkringskassan i Stockholm.

 10. Jo, du… Råttan i pizzan vet du! (Klintbergare)

  Jag har känt till EN som faktiskt var så urbota korkad att han arbetade svart nånstans där alla kunde se honom. Han (en 100% svensk) var sjukskriven men jobbade svart på byggfirma och fick uppdraget att bygga om en kåk bredvid försäkringskassan! *asg* Det gick inte bra.

  Nej du!

  1) Är man sjukskriven brukar man försöka undvika att jobba på torg där alla kan se en!
  2) Följer man nån religion om man som svenne försöker blåsa invandrare på pengar också?
  3) Man sa samma sak om finnarna förr och innan dess om de lata ungrarna, tjuvaktiga tjeckerna och pippande katolikerna. Fördomar i repris. Gammal skåpmat!
  4) Lär gärna känna lite fler invandrare! Du har fördomar om dem!

 11. Inte så mycket lathet som att det inte finns jobb.

  Sverige tar emot runt hundratusen invandrare om året.. hur många nya jobb skapas totalt per år? (inga, de har minskat något nästan varje år) Byggs det tillräckligt med bostäder? Nej. Råder det redan stor bostadsbrist? Ja. Vad kostar det att hålla nästan hundratusen människor på bidrag?

  Sverige har inte råd med -och behöver inte- denna massinvandring.

 12. Torbjörn, min man är invandrare och många av mina arbetskamrater likaså.
  Och ,min väninna är en redig socialdemokrat från Norrland med otroligt lite fördomar.
  Torbjörn, hon jobbar med dessa ärenden och vet mycket väl vad hon talar om.
  Det gör jag ochså som inte fick kvitto i dag heller från pizzerian!

 13. Pingback: Argumenten mot Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna « Sverige är inte världens navel!

 14. Pingback: Argument mot Sverigedemokraterna!!! « Sverige är inte världens navel!

 15. förresten måste SD och sina upphängare begripa ordet ”Invandrare” istället att bara skrika och källa.

  Nu kan jag bevisa att SDs håller på lura Svensk folk med statistiken
  – Alla som har bott i Sverige och har inte medborgare eller upphållstillstund kallas ” INVANDRARE eller FLYKTNINGAR”
  Flyktningar är en grupp som få inte stana i Sverige, entigen de fick avslag från Migrationsverket eller etc,.
  Invandrare är de som har fått upphållstillstund, och DENNA grupp måste gå genom så kallades INTEGRATION PROGRAM, dvs att de måste gå i skolan och lära språket, Självklart är denna grupp är arbetslösa ! eller hur ?
  Samtidigt MÅNGA av de ”INVANDRARE” fick komma in arbetsmarknaden eller praktik och få plats där.

  – Medborgare som har invandrings bakgrund räkans inte med denna grupp, och nästan alla av de är entigen är fastinställda eller företagre.

  Vem ska lura oss är inte en av oss !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s