Jerlerup rekommenderar: Mopsens blogg

Ja idag rekommenderar jag en Sverigedemokrats blogg. För det som gör att jag går mot Sverigedemokraterna är det evinnerliga generaliserandet om vissa invandrare som så många medlemmar av Sd håller på med. Men partier kan ändras, det har inte minst Kristdemokraterna visat under sina år.

När Mopsen nu skriver ett inlägg mot fördomarna om muslimer som till och med gör mig lite tårögd så förtjänas det att berömmas och hållas fram!

Det kan läsas Här: http://mopsen.wordpress.com/2010/08/16/sa-skapas-en-sverigedemokratisk-tennsoldat/

Så skapas en Sverigedemokratisk tennsoldat!

SD-motståndarna tror att alla sverigedemokrater likt tennsoldater är stöpta i samma form:

De inser inte att inom SD finns det liksom inom andra partier en stor spännvidd mellan olika åsikter. Men inom SD finns det människor med en lika förenklad syn på muslimer. De anses alla vara stöpta i samma form. Själv ser jag fyra grupper muslimer.

De bekännande, som är praktiserande troende och som ser islam inte bara som en religion utan också som ett socialt och kulturellt mönster. De följer okristiskt de religiösa ledarnas påbud. De agerar mot andra muslimer, som de anser vara svaga i tron och sin efterlevnad av islam.

De troende som accepterar islams religiösa och socialetiska principer utan att för den skull följa alla religiösa föreskrifter.

Liberalerna som sätter stort värde på många etiska och filosofiska aspekter av islam men samtidigt är kritiska till och kanske till och med tillbakavisar många religiösa aspekter särskilt inom den sociopolitiska sfären.

Agnostikerna som inte tror på islams trosartiklar och som tillbakavisar religion som en bas för sociokulturellt liv.

Av dessa anser jag att gruppen ”bekännande” inte är integrerbara i det svenska samhället. Gruppen ”troende” anser jag kan utvecklas antingen till aktiva islamister eller bli mer sekulariserade beroende på i vilken omgivning de befinner sig. Sekulariserade muslimer ser jag blott som medmänniskor i största allmänhet.

Men det är blott en enkel tennsoldats tankar.

I debatten efteråt får han stöd av flera debattörer och får Demokratbloggen som motståndare. (Demokratbloggaren är en artig gentleman som sagt att jag kommer att skjutas som landsförrädare, och på vars blogg man just nu kan läsa mordhot mot Anders Lago, Kommunalråd i Södertälje, och uppmaningar att våldta kommunalrådets döttrar.)

Detta var bland det bästa jag sett i den svenska bloggdebatten mot generaliseringar om Sd eller muslimer, och Mopsen förtjänar all respekt för detta även om jag inte delar hans syn på de bekännande muslimerna. (Det är enorma skillnader mellan bekännande muslimer och fundamentalistiska islamister. En grupp, de bekännande muslimerna, kan utan problem inlemmas i det svenska samhället, den andra, fundamentalisterna, är farlig för Sverige.)

Jag vänder mig direkt till Stellan nu!

Stellan! Om man möter en massa Sverigedemokrater som agerar som om de är stöpta i samma form, som alla repeterar mantran av formen ”islam är som nazismen” och ”muslimer är terrorister” och ”muslimernas kultur ligger bakom våldtäkterna i Sverige”, så till slut blir man less, och rädd.

Jag vet att en hel del av stödet till Sverigedemokraterna kommer från personer som anser att politikerna är stöpta i samma form och som är rädda och less på dem. Och det är helt ok. Det är också helt ok att vara mot integrationspolitiken och peka ut alla problemen med den. Det är t.o.m helt ok att vara mot islam.

Men det är aldrig ok att dra alla över en kam!

Vilket du visat! Tack för det!

Synen är noll på de långa distanserna! På nära håll finns de många nyanserna!

Nyheter: DN


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 tankar om “Jerlerup rekommenderar: Mopsens blogg

 1. Det var ju roligt att du vaknat och insett verkligheten. FÖr oss som inte haft mentala lås mot SD som företeelse är detta inga nyheter.

  Det klingar falskt när de som argumenterar mot generaliseringar samtidigt dömer ut SD baserat på dess mest extrema sympatisörer, demokratbloggen till exempel (iaf att döma av hans reaktioner på Mopsens artikel och den efterföljande diskussionen).

  Jag erinrar mig vagt en intervju som gjordes av en tjej i Dalarna (tror jag). En tjej som uttalade sig för sossarna, och menade att kommunen skulle göra ditten och datten. På reporterns följdfrågor om bla finansiering hade hon inga svar alls. Och då menar jag verkligen inga svar. Det sista hon sade var ”Så du frågar”. Det var pinsamt att se.

  Jag kände en djup motvilja mot den på SVT som beslutat sig för att sända detta. Det är liktydigt med att sparka på en som ligger. Jag kände också en djup sympati med den stackarn som uppenbarligen inte var vuxen sin uppgift, och som nog vid det tillfället insåg det. Det förbättrade inte situationen att hela Sverige fick se henne göra bort sig.

  Men drog jag slutsatsen att alla sossar är som hon? Knappast. Men det är det ni som representerar SD-motståndet försöker göra. Är det ärlig debatt det?

 2. Nu är det tyvärr så att stora delar av Sd:s ledning är islamofobiska och jämför islam med nazismen och sånt, så i just det fallet är det tyvärr så att Sd har en idé som en hel del medlemmar ogillar men där får bryter med partilinjen.

  Om du följer min blogg vet du att det som i praktiken är det enda jag hela tiden hamrar på är att Sd, och Sd.s representanter, bara ska bedömas utifrån vad de säger och gör och hur de hanterar generaliserings frågan.

 3. Jag läser ibland Mopsens blogg och han är jo en historisk skattkista och liksom jag; håller på SD för det idag är nödvändigt.
  Vart det sen bär får tiden visa, men dagens unisona politiska ankdamm har kommit till vägs ända i nuvarande skick, så in med SD och ut med unkna konforma modeller.

  ps jerlerup, kolla vadslagningsbolagen om oddsen i valet, de är långt mer precisa de vanliga opinionsinstituten där jo leverera beställningsresultat, även det efterhand måste vara svårt att hitta ett någotsånär acceptabelt underlag och samtidigt hålla SD under 4%.
  Jag myser än mer jerlerup och den redan planerade valvaka hos avkomman lär bli skitkul…

 4. Det mörkas och skönmålas om invandringens konsekvenser av media och politiker, så det är inte så konstigt att någon som söker upp sd p.g.a. försvarsfrågan kan ha en rosenröd bild av islams ofarlighet.

  Jimmie Åkessons AB-artikel i höstas var inte en generalisering av enskilda muslimer utan pekade på effekterna av en islamisering, d.v.s. ett ökat inflytande av islam, på det svenska samhället.

 5. Hittepådiagnosen ”islamofob” får man automatiskt så fort man kritiserar islam. Det är ett värdelöst ord, som vanligen indikerar att den som använder det är ute efter att misskreditera sin motpart för att slippa argumentera i sakfrågorna. Är du det?

  Jag vet inte att Åkesson sagt något som inte är sant om islam/islamism. Andra (tex Aftonbladets rubriksättare) har ibland vridit till hans utsagor så att de gett intryck av att handla om alla muslimer, men det kan ju inte han eller SD hållas ansvariga för, eller hur?

  Jag tror nog att SD överlag är väl medvetna om skillnaden mellan den politiska ideologin med religiös överbyggnad islam, och de individuella personer som på varierande grunder bekänner sig till islam.

  Bekänner man sig till en fundamentalistisk tolkning får man vara beredd på kritik (ja, kritik; inte dödshot, våldsamt upplopp, mordbrandsförsök och annat som bla Vilks fått erfara i islams namn). Denna kritik kan innefatta jämförelser med andra ideologier. Dessa jämförelser bör man då bemöta med sakargument i sedvanlig demokratisk anda. Att stämpla kritikern med en psykologisk låtsasdiagnos är något som borde rendera stämplaren en rungande skrattsalva från alla seriösa debattörer.

  Är man inte fundamentalist, dvs inte ser shari’as överhöghet över demokratiskt stiftad svensk lag som ett givet, och som på sikt skall implementeras i praktiken, ja då finns det inget problem.

  Framför man kritik mot en ideologi får man förvänta sig kritik tillbaka. Detta accepterar nog alla i SD. Vad ingen av oss accepterar är att bli omplacerade, avskedade, trakasserade, misshandlade, förvägrade vår yttrandefrihet, mötesfrihet, föreningsfrihet och demonstrationsfrihet m fl övergrepp som regelbundet begås mot sverigedemokrater. Med etablerade partiers, gammelmedias och ibland till och med rättsvårdande myndigheters goda minne, och ibland påhejande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s