Vådan av ofullständig våldtäktsstatistik

Brottstatistiken är ofullständig. Man kan inte lätt läsa ut om det är invandrare eller utländska medborgare som begår brotten. Anledningen till att statistiken gjorts så ofullständig är att myndigheterna påstår att man inte vill öka främlingsfientligheten och rasismen. Vådan av detta galna resonemang ser vi nu. Sverigedemokraterna verkar ha valt våldtäkterna och invandringen som valargument, och för att hitta motargument måste man ha tillgång till statistik och det finns inte lättillgängligt!

Ibland tror jag tusan att Mona Sahlin och en hel drös politiker i hemlighet sympatiserar medSverigedemokrater.na Hur mycket intellekt krävs det egentligen för att förstå att censur och halvfärdig statistik GYNNAR de främlingsfientliga i längden?

I dagens DN läste vi att Jimmie Åkesson pratade om detta i sitt sommartal i Sölvesborg:

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson talade om ”den nya våldtäktsvågen” i sitt sommartal i hemstaden Sölvesborg på lördagen. Han anklagade feminister och etablerade partier för att inte våga tala om problemet.

– Frågan är känslig för dess starka koppling till landets huvudlösa  massinvandringspolitik, sade Åkesson, inför några hundra åhörare.

Han stödde sig på statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) när han uppgav att våldtäktsanmälningar ökat de senaste åren och att det finns en överrepresentation av misstänkta med utomeuropeisk bakgrund.

SD har nu begärt ut alla våldtäktsdomar från landets tingsrätter från förra året för att kunna granska vilka gärningsmännen är.

Ok. Så smart var den strategin alltså.

Om man tittar på den statistik som finns ser man följande. Att det är en överrepresentation av folk från betongförorterna, folk som är lågutbildade och folk som är fattiga. Både så kallade svenskar och så kallade invandrare är inkluderade i denna överrepresentation. ”Svenska” lågutbildade är alltså överrepresenterade jämfört med invandrade eller ”svenska” högutbildade.

Om man tittar på folk med utländsk härkomst (invandrare) brukade man för tio år sen säga att ca dubbelt så många våldtäkter begåtts av folk med utländsk härkomst. Andelen är nog större idag enligt poliser jag känner.

Vålstäktsanmälningarna har ökat de sista åren men folk anmäler också annorlunda nu jämfört med för 20 år sen. Fler anmälningar kommer in. Dessutom räknas numera sånt som kallades sexuellt utnyttjande som våldtäkter.

Invandrare och barn till invandrare är överrepresenterade bland folk som har ekonomiska problem, bor i betong-ghetton och de unga barnen till invandrare har ofta låg utbildning. Kort sagt de är överrepresenterade bland de i utanförskap. Dessutom tillkommer identitetsproblem som invandrad, riktig och upplevd diskriminering ock sånt som också kan bidra till detta.

Alltså är invandrare överrepresenterade i brottstatistiken.

När folk ser att invandrare är överrepresenterade blir de lätt oroliga och rädda, speciellt om myndigheterna säger att deras oro är obefogad.

Konstigare än så är det inte.

Något som bidragit till problemen är att man inte får beskriva problemet på detta enkla sätt. Det finns inte ens lättillgänglig statistik för att visa vilka problemen är och exakt HUR situationen ser ut. Och eftersom man inte får prata om problemen kvarstår de och problemen ökar och våldtäkterna ökar.

De som gömt undan statistik av falsk omsorg för invandrarna har egentligen sett till att problemen kvarstår och är personligen ansvariga för att främlingsfientliga grupper utnyttjar denna brist på information för sina grumliga syften!

Dessutom är statistiken klantigt gjord. Olika länder har olika statistiska system. man kan inte jämföra äpplen och apelsiner!

Läs mer:

Gamla artiklar om brottslighet och våldtäkter. AB, AB, Sourze

Nyheter om Sd från idag: Expressen, HD, DN, AB,

Johanna Sjödins blogg, Prärietankar, Alltid rött alltid rött,  Tianmi

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

29 tankar om “Vådan av ofullständig våldtäktsstatistik

 1. Kommentaren du skrev precis innan det här inlägget var den här:

  https://ligator.wordpress.com/2010/08/07/sverigedemokraternas-begrepp-kulturberikare-anvandes-av-nazisterna/#comment-1797

  Där skriver Hedda förkortat så här: ”Det blir ironiskt eftersom den här gruppen svarar för så stor del av den grova brottsligheten i vårt land” och du svarar förkortat ”DU GENERALISERAR!!!”

  Och i det här inlägget så skriver du ändå om att invandrare de facto är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken. I ena stunden skriver du med stora bokstäver att någon generaliserar när den lugnt konstaterar faktum och i nästa stund har du en generaliserande utläggning om att invandrare faktiskt är överrepresenterade och att det är dumt att man inte får berätta om det. Du verkar vara lite instabil i ditt resonemang, faktiskt.

 2. Du får gärna säga att en invandrare är överrepresenterade men påstår du att INVANDRARNA är orsaken till detta är du ute och cyklar. Man måste hålla två tankar i huvudet samtidigt bäste Vmm.

  För mig får man gärna säga att folk från land A, B eller C är överrepresenterade i t.ex. en brottstatistik. Men det är en enorm skilnad om man försöker beskylla invandringen och invandrarna för detta istället för politiken och politikerna.

 3. HiHi: ”Du får gärna säga att en invandrare är överrepresenterade men påstår du att INVANDRARNA är orsaken till detta är du ute och cyklar. Man måste hålla två tankar i huvudet samtidigt bäste Vmm.2
  Där misslyckades du allt med en enda tanke Järlerup: Om det inte är förövarna själva, där det verkar finnas en del överrepresentation av vissa, som är orsaken; Vad är det då? Det spelar väl ingen roll om man bor i slott eller koja: Man våldtar inte. Eller stjäl. Eller mördar. Eller langar knark. Kom inte och skyll detta på oss Svenskar. Vill du dra på dig en tagelskjorta och ta på dig alla oförrätter i världen så är det helt OK. Men dra inte in oss andra!

 4. Jerlerup: självfallet ska man inte betrakta alla invandrare som misstänkta och potentiella våldtäktsmän för vad enstaka individer gör. Men statistiken visar ändå… Och statistik är generaliseringar.

  Visst kan man förklara överrepresentation i våldtäktsstatistik med överrepresentation i fattigdom och utanförskap. Eller som du säger med identitetsproblem. Rotlöshet. Diskriminering. Eller varför inte att dom som flyr till Sverige har svåra upplevelser bakom sig och har man svåra upplevelser bakom sig så är man förmodligen överrepresenterad i gruppen med personer som har psykiska problem.

  Men för mig är det helt självklart att det finns en kulturell faktor också som bidrar till överrepresentationen. Vår kulturella bakgrund spelar roll för saker som kvinnosyn och sexualmoral, och har vi en befolkning där vi är ”mångkulturella” så kommer såklart människor med viss kulturell bakgrund att vara överrepresenterad när det gäller vissa sexualbrott. Asså det är ju inget konstigt med det. Konstigt vore väl annars. En högre brottslighet, särskilt när det gäller inom områden som är hårt kulturellt kodade (såsom sexualbrott, tex) är enligt mig en helt ofrånkomlig och självklar konsekvens av ett mångkulturellt samhälle. Ett pris vi får betala.

  Vem ska man skylla på? Jadu, säg det. Men den som bestämt att vi ska ha ett mångkulturellt samhälle skulle jag vilja ha ett långt och allvarligt snack med.

 5. Du har fel när du skriver följande:

  ”Om man tittar på den statistik som finns ser man följande. Att det är en överrepresentation av folk från betongförorterna, folk som är lågutbildade och folk som är fattiga. Både så kallade svenskar och så kallade invandrare är inkluderade i denna överrepresentation. ”Svenska” lågutbildade är alltså överrepresenterade jämfört med invandrade eller ”svenska” högutbildade.”

  Det är nämligen så att inom alla klasser utlänningar är överrepresenterade i brottslighet, det har alltså inget alls att göra eventuell klasstillhörighet.

  Vilket bla avslöjas i en gammal Brå-rapport som ni i pk-svängen gjort allt att förtränga existensen utav, hur som haver så vill jag minnas att Mauricio Rojas behandlat ämnet här http://www.dn.se/debatt/kulturarv-ligger-bakom-invandrarnas-brottslighet-1.421859

 6. Mr Jerlerup,

  tycker du inte att det är bra att någon äntligen vågar lyfta fram och försöker reda ut problemet med ökade våldtäkter i vårt samhälle. Med statistikens hjälp kan man lättare hitta och belysa grundproblemet och därmed göra något åt det.

  Det är väl jättebra! Eller hur?

  Om du tycker det är bra, men ändå argumenterar emot så är du kontraproduktiv.
  Om du inte tycker det är bra att någon försöker komma tillrätta med våldtäkterna mot unga kvinnor så är även du likgiltig inför detta och låter det fortgå.

  Vilket känns jobbigast för dig – den ofullständiga våldtäktsstatistiken eller att Jimmie Åkesson vill vidta åtgärder mot ett växande samhällsproblem?

 7. Sverige har baserat politiken på dessa teorier du förespråkar länge nu, jerlerup.
  Alla kan se resultatet. Eller snarare brist därav. Har något blivit bättre? Nej. Tvärtom.

  Det torde vara uppenbart vid det här laget att dessa teorier bygger på en ytterst förenklad världssyn: De utgår från att människor reagerar på samma sätt på given situation, tex fattigdom, men ignorerar alla andra miljöer. Tex just kultur och värderingar.

  Ta en tur i förorten.. Det som slår en (i de flesta men det finns ju undantag) är ju inte ”skriande fattigdom” eller ”ekonomisk misär” eller något liknande: du kommer inte se en massa sånt, om något alls. Utan vad som är slående är den extrema skillnaden i kultur och värderingar från samhället utanför och den utbredda övertygelsen att svenska samhället och allt som hör därtill är skit..

 8. Skönt att du orkar Jerlerup!

  Jag är övertygad om att du har många läsare på din sida utöver den handfull intoleranta stackare här som känner sig för provocerade för att låta bli att kommentera varje inlägg du skriver.

  Keep going!

 9. Ok! Vilken kulturell bakgrund ligger bakom alla svenskar som våldtar då? Vilken kulturell bakgrund ligger bakom våldtäkt i hemmen?

  Sen Vx. Till skilland från dig jobbar jag i invandrarförort flera dagar i veckan och vet att de flesta INTE tycker att allt svenskt är skit. De flesta vill närma sig den svenska kulturen mer och ÄLSKAR Sverige! Ditt prat är bara okunskap!

  Zingo. ALLA klasser invandrare. Aha. Ge mig bevis tack!

 10. Män (inte invandrare) är den största gemensamma nämnaren. Varför har SD inte någon politik för vart vi kan sända alla män (inklusivse sig själva)? Om invandrare kan behandlas som ett kollektiv borde rimligen också män kunna behandlas så. Vem bygger en ö?

 11. ”Dessutom räknas numera sånt som kallades sexuellt utnyttjande som våldtäkter”

  denna ändring skedde år 2005.. men anmälningarna har ändå ökat med 50% sen detta infördes, hur förklarar ni det?

 12. Jerlerup skrev: ”Vilken kulturell bakgrund ligger bakom alla svenskar som våldtar då?”

  Jag känner på mig att frågan är riktad till mig. Svaret är att för svenskar gäller precis samma sak, dvs att vårt beteende är en produkt av kultur och individ. Inga konstigheter. På ett samhälleligt plan är det som vi anser acceptabelt och lagligt och det vi anser oacceptabelt och olagligt hårt kulturellt kodat. Därför är det större sannolikhet att man beter sig på ett acceptabelt sätt om man kulturellt är svensk. Men det är såklart ingen garanti för att man ska bete sig acceptabelt.

 13. Upprepar frågan till dig Jerlerup,

  tycker du det är bra att Jimmie Åkesson vill vidta åtgärder mot de ökade våldtäkterna? Sverige ligger som god tvåa i ligan för antalet anmälda våldtäkter efter afrikanska Lesotho. Inget att skryta med direkt.

  Så, tycker du det är bra att Jimmie Åkesson vill vidta åtgärder mot de ökade våldtäkterna?

 14. Jaja, jag tänker inte hamna i en rappakalja diskussion här. Antagligen kan blogginnehavaren läsa min tidigare länk, antagligen kan blogginnehavaren se till att läsa den nämnda Brå-rapporten, eller så kan blogginnehavren strunta i det.

  Jag skiter i vilket för hur det än är så finns sammanställning gjord av Brå och det är inte så mycket mer med det. Antagligen väljer man att leva i en fantasi, och pekar ut dem som inte delar sin fantasi som ondsinta och intoleranta eller så gör man det inte.

  Hur det än är finns den där Brå-rapporten http://www.google.se/search?q=Brott+bland+svenskar+och+invandrare&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

 15. Alla vet att invandrare begår fler brott än svenskar och speciellt sexualbrott. Att förneka det är som att förneka att jorden är rund.

  Snarare kan vi fråga oss varför det är så, och vad vi kan göra åt saken.

  Det är en fråga som kan debatteras länge. Sedan är det mycket synd att politikerna i sjuklövern(de sju riksdagspartierna), samt att även feministerna vägrar då de är rädda för sanningen.

  Det uppenbara felet är att Sveriges invandrings och integrationspolitik har gått käpprätt åt helskotta. Vilket får till följd att utanförskap och getton bildas. I snart varje stad i detta land finns det hela områden där det längre knappt bor några svenskar. Arbetslöshet och fattigdom är mycket hög i dessa områden och de som bor där känner ingen samhörighet med det övriga samhället. Personer som står utanför samhället och är fattiga begår mer ”dumheter”, så har det varit i alla länder under alla tider. Vilket leder till att kriminaliteten ökar rejält och då även våldtäkterna.

  Med andra ord begår inte invandrarna dessa brott och våldtäkter för att de har svart hår och mörkare hudfärg. Utan orsaken är som sagt utanförskapet. Det är mitt svar på frågan varför.

  Vad kan vi då göra åt saken?

  Det mest logiska är att minska invandringen rejält. Detta då vi alla vet att de flesta av de nyss hitkomna invandrarna hamnar i dessa getton och då föds bara nya problem. En evigt ond cirkel som någon gång måste avslutas om vi vill lösa dessa problem på riktigt. Samt att skicka tillbaka alla dem som begår grova brott. Deras rättighet att befinna sig i vårt extremt generösa land bör då upphävas. Situationen i deras hemland ska då inte spela någon som helst roll. Blir man bjuden på en fest och missköter sig får man gå hem igen. Som alltid är det viktigt att påpeka att bara en liten del av invandrarna begår dessa brott.

  Jag avslutar med ett litet citat:
  ”Har man en vattenläcka hemma är det första man gör att stänga av vattnet, sedan börja pumpa bort det överflödiga vattnet som förstör ens hem.”
  Stridbar.

 16. Hej jerlerup
  Jag köper ditt perspektiv att det handlar om utbildningsnivå och situation. Men det kulturella finns i bakgrunden. Det är ju inte så att det kommer hit människor med en underbar och jämnställd kvinnosyn, och att de sen får denna förändrad av det svenska systemet. Snarare är det så att de inte får lära sig hur vi förhåller sig till varandra i sverige. Det finns alltså en tydlig kulturell koppling till en taskig kvinnosyn.

  Den stora gemensamma nänare torde vara låg utbildningsnivå. Att lasta över skulden på politiker tycker jag är helt befängt. Man är ansvarig för sina handlingar oavsett vilken situation man befinner sig i. Det finns ingenting som ursäktar en våldtäktsman. Det är definitivt inte en politikers fel.

  Att det uppmärksammas är bra. Det finns få våldsbrott som är så vidriga och som förstör någon annans liv i så stor utsträckning. Hade det inte varit stämplat som ett brott som främst drabbar kvinnor hade det nog sett ganska annorlunda ut. Vem som begår dem är sekundärt, att färre utsätts primårt.

 17. Peter. Ja, svenskar har generellt sett en usel kvinnosyn eftersom svenskar våldtar, är det det du säger?

  För övrigt beror saken faktiskt på politikerna och hur de behandlar folk. Bra politik = färre våldtäkter dålig = fler. Med en usel politik blir det fler våldtäkter och ALLA sorts folk är förrövare!

  För övrigt var svenskar överrepresenterade i USA:s brottsstistik också då vi emigrerade dit… i de områden i USA där svenskar hamnade i fattigdom och uttsötthet!

 18. Fast nu står det svart på vitt i den där BRÅ-rapporten (som ingen vill läsa) att det hela har med kulturella skillnader att göra, alltså inte fattigdom, inte klasstillhörighet, detta förklarar också varför det finns invandrargrupper i Sverige som begår mindre brott än svenskarna.

  Det stämmer förövrigt att svenskar var överrepresenterade i i brottsstatistiken i Amerika, men något som glöms att sägas var också att svenskarna byggde Chicago, järnvägen medmera i USA, och det är ju trots allt snäppet bättre än att bara ha lyckats bränna ned Rosengård.

 19. Jag är ledsen herr Jerlerup, men dina resonemang håller inte för fem öre. Fastän jag delvis känner till de bakomliggande orsakerna – mainstreammedia – så slås jag ändå av den enorma energi som de indoktrinerade filantroperna lägger på att förneka sanningen. Den ena förklaringen eller förklaringsmodellen är mer vimsig än den andra, och när frågor ställs och kritiken kommer väljer man att ignorera det mesta, även BRÅ-rapporter som, hur mycket de än försöker att slicka Aftonbladet medhårs, säger det som alla vet: att invandrare – särskilt vissa etniciteter – är grovt överrepresenterade i brottsstatisiken. För många, och delvis fel sorts invandrare, under för kort tid, är huvudorsaken. Bristen på att ställa krav och slänga ut de som begår grova brott är en annan viktig faktor.

  Gällande jämförelsen med svenskar så är även det tämligen fånigt, då det är fullständigt orimligt att slänga ut svenskar som begår brott. Det räcker med att den sociala oron redan har vuxit lavinartat under de senaste två decennierna: varför fortsätta med eländet?

 20. En intressant sak som man bör ha i åtanke när man läser statistiken är att det finns metoder för att dölja misshagliga fakta i det statistiska underlaget. Om jag inte minns fel så baseras BRÅ-statistikens siffror om invamdrare på deras medborgarskap, inte deras etnicitet. Det betyder att alla invandrare som fått svenskt medborgarskap hamnar i kategorin ”svenskar” i BRÅ-statistiken.

  Därför är överrepresentationen sannolikt ännu större än BRÅs siffror ger sken av.

 21. Nu har jag äntligen tagit mig igenom BRÅ:s rapport som ni (Sd-anhängare) envisas med att hänvisa till hela tiden. Och jag kan bara komma fram till 2 slutsatser:

  Antingen kan ni inte läsa och tolka statistik eller så har ni helt enkelt inte ens läst igenom vad det är ni refererar till.

  Siffrorna som Sd använder sig av är (precis som jag trodde) tagna helt ur sitt sammanhang. All tolkning och problematisering av statistiken har uppenbarligen varit för jobbig läsning för Sd.

  Om vi nu ska hänvisa till den här rapporten och (som Sd har gjort) vill plocka något ur sitt sammanhang och bara visa en sida av saken så kan vi lika gärna testa att använda rapporten t.ex så här:

  ”En typ av brott som är föremål för stor uppmärksamhet i den allmänna debatten i dag är sexualbrotten. Det finns skäl att här lyfta fram att andelen av de utrikes födda, som är misstänkta för ett sexualbrott under perioden, är mindre än en halv procent och andelen som misstänks för våldtäkt och försök till våldtäkt är mindre än 0,3 procent.”

 22. Kristiporr, jag förstår vad du menar och du har en viktig poäng eftersom invandrare som grupp antas vara skurkaktiga pga sin kultur. Vi kan läsa vidare:

  ”95 procent av utrikes födda är inte misstänkta för vare sig tillgreppsbrott eller våldsbrott” betyder faktiskt att 5% är det.

  Tyvärr finns det en fara med detta citat och med det du använde. Jag vet att politiker tar citat som dessa till intät för att inget behöver göras. Men så är det inte. Det är ju trots allt så att brottsligheten ÄR större. Vi läser vidare:

  ”Som helhet intar ”invandrarnas barn”, det vill säga de som är födda i Sverige
  med minst en utrikes född förälder, en mellanposition när det gäller att
  vara misstänkta för brott. Det är mindre vanligt i den gruppen att vara
  misstänkt för olika typer av brott än i gruppen med personer som själva är
  födda utomlands…”

  Om man tittar på all migration i världshistorien så ser man å ena sidan hur viktig migration är för kulturers utveckling, å andra sidan att problem lätt uppkommer på grund av att man byter miljö. De utrikes födda har i princip ALLTID högre brottslighet än inrikes födda och de med föräldrar som är utrikes födda hamnar i mellanställning.

  Så var det med svenska emigranter till USA också.

  Betyder det att det var nåt med den svenska kulturen som gjorde oss till mer brottsbenägna på 1800-talet. Givetvis inte, det är skitsnack. Men det fanns sociala faktorer, som fattigdom och språkproblem som bidrog till att underbläsa problemen.

  Och DET är det viktiga att framhålla.

  Rent praktiskt finns det mycket man kan göra för att hjälpa invandrare att integreras här. Språkutbildning är nog viktigast.

 23. Kristiporr skrev: ”Siffrorna som Sd använder sig av är (precis som jag trodde) tagna helt ur sitt sammanhang.”

  Bra att du inte har några fördomar och är helt förutsättningslös 😉

  Okej, du kom fram till att SD har fel, men du tror inte du kan vara lite mer konkret och typ berätta om vad som var fel?

 24. Jerlerup: om det där med kultur som förklaring till brottslighet:

  Tänk dig att etniska svenskar flyttar i tiotusentals till SaudiArabien, Iran eller Afghanistan. Tror du inte att svenskarnas intåg i dessa länder skulle leda till högre brottslighet där? Jag är helt övertygad om att svenskarna skulle bli överrepresenterade i brottsstatistiken när det gäller alkoholförbud, slöjtvånget, skäggtvång. Och förmodligen skulle svenskarna ses som otrogna och horaktiga eftersom svenska män och kvinnor som inte är gifta ibland skulle prata med varandra!

  Svenskarna skulle förmodligen ses som kriminella som bryter mot lagar och kulturella koder. Självfallet skulle dom flesta göra sitt bästa för att följa landets lagar men eftersom vi inte egentligen tycker det är fel att dricka alkohol eller att en man handhälsar på en kvinna så skulle vi inte känna det som så allvarligt om vi gjorde det. Och därmed inte ha några större problem med att bryta dessa lagar så länge ingen kommer på en.

  När människor som kommer från avlägsna kulturer ska leva i ett och samma samhälle så kommer kriminaliteten därför att öka. Jag ser det som en helt självklar sak och det har inget med att göra att vissa kulturer skulle vara mer eller mindre ”kriminella” utan det är just blandningen som kommer att ställa till det. Vi svenskar är självklart inte bättre här utan vi skulle vara överrepresenterade i brottsstatistiken om vi kommer till en annan kultur.

 25. Förlåt, jag var ganska otydlig i den förra kommentaren upptäckte jag nu.

  Utdraget som jag använde som exempel var alltså bara för att visa på HUR man kan snedvrida rapporten (lika gärna åt andra hållet) genom att lyfta något ur sitt sammanhang.

  Naturligtvis speglar det inte min uppfattning om rapportens helhet. Den är långt mer komplex än vad både Sd:s populistiska snedvridning och mitt snedvridna exempel (åt andra hållet) ger sken av.

 26. ”Sen Vx. Till skilland från dig jobbar jag i invandrarförort flera dagar i veckan och vet att de flesta INTE tycker att allt svenskt är skit. De flesta vill närma sig den svenska kulturen mer och ÄLSKAR Sverige! Ditt prat är bara okunskap!”

  @ Jerlerup
  Du har redan glömt att jag BOTT i sådant område? Det var inte längesen jag nämnde detta här i en snarlik diskussion. Du är väldigt snabb att dra slusatser om andra du.. se till din egen okunskap för en gångs skull istället bara för att hävda att andra är det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s