Fi & V & Mp samarbetar med Kommunistiska Partiet och Stefan Lindgren mot NATO

Fredsrörelsen, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet samarbetar med både stalinistiska Kommunistiska Partiet och en skribent i det högerextrema Fria Tider i kampen mot NATO. Om Sverigedemokraterna hade demonstrerat sida vid sida med Nordiska Motståndsrörelsen, eller valt att bjuda in antisemitförsvararen och Fria Tider skribenten Stefan Lindgren till en demonstration, hade med rätta vi blivit rasande. Borde vi inte bli lika rasande över att V,Fi och Mp samarbetar med stalinister och Stefan Lindgren i kampen mot NATO? (NMR är ett mer akut hot pga våldet men jag anser på allvar att Kp och NMR är lika illa.)

Runt den 16e hölls en serie demonstrationer över hela landet mot NATO av nätverket ”Stoppa Aurora 17”. Den främsta initiativtagaren var stalinistiska Kommunistiska Partiet, som också ägde det plusgironummer och swishkonto som kampanjen använde. Medarrangörer var en serie vänsterextrema rörelser, fredsrörelser och Vänsterpartiet samt Feministiskt Initiativ. På Gotland även Miljöpartiet.

Jag har skrivit om demonstrationen i Göteborg redan. Läs mer här: ”stalinister ligger bakom demonstrationen mot Aurora 17”.

Men förra veckan kom det fram att V och Fi inte bara hoppat i säng med stalinister utan även med högerextremism. Stefan Lindgren, som har  samarbetet med högerextrema Fria Tider och försvarat antisemiter som Lasse Wilhelmsson, var inbjuden som talare i Visby förra lördagen, den 16e. (Om man kan kalla Stefan högerextremist eller om han bara är vänsterextremist, är en smaksak. Jag anser faktiskt att han kan klassas som höger- och vänsterextrem samtidigt.)

Om man tittar på beskrivningen av eventet i Visby förra lördagen ser man tydligt att V och MP och Fi plus Kommunistiska Partiet låg bakom det. och tidningarna rapporterar (se källa här) att Stefan Lindgren faktiskt talade på demonstrationen också.

Det är riktigt illa.

Vi ska titta närmare på tre av huvudpersonerna på demonstrationen mot NATO i Visby.

Charlotte Wiktorsson

Det är illa nog med officiellt samarbete med Kommunistiska Partiet. En av de aktiva med bakgrund  i Visby är Charlotta Wiktorsson. Hennes bakgrund är intressant.

 

Bloggen om IB skriver om henne. (se källa här) Hon var aktiv tidigt i det som idag är Kommunistiska Partiet. Dvs gamla KPML(r). Hon var bland annat nere i Mellanöstern och samarbetade med terroristorganisationen PFLP. (Att döda civila är terrorism, se tex terrorattacken de gjorde 1972. För källa klicka här!)

””Charlotte är engagerad i Palestina-frågan och arbetade under hela 70-talet aktivt med att rekrytera läkare och sjuksköterskor till den palestinska befrielserörelsen PFLP:s kliniker i Mellanöstern. Hon har själv varit där nere fem gånger”…

Av dokumenten, som vissa personer inom media haft tillgång till i årtionden, framgår att Lotta Viktorsson 1974 ingick i KFML(r)s Internationella Utskott.

”V skall resa till ett Arabland och där träffa företrädarna för PFLP. Hon förses med fullmakt att uttala sig för KFMLr och förklara att denna organiation är beredd att diskutera med PFLP och sända representanter ur Centralkomittén”, står det att läsa.””

Om Wiktorsson representerar Kommunistiska Partiet under kampen mot NATO på Gotland vet jag inte. Men hon är iallafall en av talespersonerna för kampen mot NATO på Gotland. (För radiointervju klicka här).

Stina Oscarsson

”Manifestationen som hålls på lördagen på Östercentrum med tal och musik följs av både tal och samtal i Almedalsbiblioteket med bland annat Stefan Lindgren och Stina Oscarsson.” Så står det på Hela Gotland (källa här!).

Stina Oscarsson har samarbetat med Kommunistiska Partiet tidigare. 2016 arrangerade SSU, Ung Vänster ihop med stalinisterna i RKU (Revolutionär Kommunistisk Ungdom) ett möte mot NATO i Kristianstad. Stina Oscarsson var inbjuden. Det blev debatt kring detta. Kristiansstadsbladet protesterade mot samarbetet och skrev ledaren ”Otäckt att SSU samarbetar med Lenins fan club”;

”I torsdags arrangerades ännu ett möte i Kristianstad av SSU, ABF, Ung Vänster och – hör och häpna – Revolutionär Kommunistisk Ungdom! Trots omfattande kritik fortsätter ett regeringspartis ungdomsförbund att ordna träffar ihop med RKU. Trots att RKU gång på gång visat brist på respekt för demokrati fortsätter SSU att synas ihop med dem. Hur länge ska vansinnet få fortsätta?

En ledamot i centralstyrelsen skrev i Nyheter24 i mars i år: ”Vi anser att det faktiskt är arbetarklassens fulla rätt att med våld (om det är nödvändigt) ta makten över produktionsmedlen i samhället, och därmed vända klassamhället på ända och göra slut på det våld som i dag fungerar systembevarande” (3/3).

Fredrik Nordin, ordförande för RKU i Sundsvall menade nyligen: ”Vi vill använda så lite våld som möjligt men vi har inga illusioner om att en revolution skulle kunna vara helt oblodig (Sundsvalls tidning 29/2).”

Den besvarades av RKU någon dag senare och bemöttes av Kristianstadbladet (Se andra artikeln här.)

Hon har samarbetat med Kommunistiska Partiet flera gånger. Se t.ex intervjun i Proletären med henne (källa här). Hon har deltagit på möten arrangerade av Lärare för fred där både V och Kp deltagit. (källa)

”Talare: Stina Oscarson, dramatiker, regissör och medlem i Natoutredningen. Öppet Hus … Arr:Vänsterpartiet, ABF och Kommunistiska Partiet.”

2016 talade hon på ett möte mot NATO som Vänsterpartiet och Kommunistiska Partiet samarrangerade. En annan talare var med Robert Mathiasson från Kommunistiska Partiet. (Se källa här!) Bilden nedan är från det eventet.

Lägg märke till Vänsterpartiets namn igen. V och Kp har samarrangerat många event och demonstrationer de sista åren mot NATO. (För fler exempel se slutet av artikeln).

Stina Oscarsson samarbetar inte bara med stalinister utan även med Stefan Lindgren, skribent för den högerextrema antisemitiska tidningen Fria Tider.

Stefan Lindgren

Den kände vänsterprofilen Stefan Lindgren har skrivit för Nya Tider (för ett exempel, se här!) Det är intressant. Fria Tider står nämligen nära det nyfascistiska nätverket Motpol och sprider antisemitiska konspirationsteorier. (Se Polimasaren, länk här och Expo, länk här)

”När det avslöjades att en kandidat på en av Centerpartiets listor inför valet 2014 spridit en grovt antisemitisk video från den tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke var Fria Tiders vinkel att politikern ”spridit en video där det förekommer kritik mot judar, även känt som antisemitism”.

Förintelseförnekaren Richard Williamson hävdade 2009, intervjuad av SVT:s Uppdrag Granskning, att inte en enda jude gasades ihjäl av nazisterna och att inte fler än 200 000-300 000 judar dog i nazistiska koncentrationsläger. I en nyhet om biskopen från 2014 skrev Fria Tider att ”Williamson konstaterade att historiska bevis starkt talar emot att gaskammare användes för att utrota judar på order av Adolf Hitler”.”

Stefan Lindgren, som är vänster, har de sista åren gjort sig känd för att söka en allians med högerextremister i ämnen som båda är överrens om. Som Syrien, som att arbeta mot NATO, som att bekämpa ”sionism” och ”Israel”. Lindgren har själv beskrivit det i en artikel där han försvarar Jan Myrdal, som också skrivit för Fria Tider. ”Finns beröringspunkter bär de prövas”.

”Om det politiska diktatet lyder att bojkotta, frysa ut, förtiga fenomen som Nya tider, Fria Tider etc så är det en radikals uppgift att undersöka om de erbjuder några användbara sprickor i muren. Finns det beröringspunkter – som kritik av Sveriges undfallenhet för USA eller kritik av en anti-nationell, proimperialistisk diskurs – bör de också prövas. Det betyder inte att man godkänner rasism eller främlingsfientlighet. ”

Han jämför det med när han försvarade förintelseförnekaren  Robert Faurisson, på samma sätt som hans åsikter var viktiga i debatten är Fria Tiders röst viktig idag, menar han. Lindgren menar dessutom på allvar att Faurisson haft rätt i en del av sin kritik mot ”judeutrotningarna för övrigt”.

”I stället för att hata Faurisson – som är MZ:s linje – gjorde jag en intervju för Folket i Bild  med honom när han besökte Sverige, en intervju som jag tycker klargjorde hans ståndpunkter.En kritiskt tänkande individ måste inse att personer som Robert Faurisson, hur felaktiga hypoteser de än driver, kan fungera som virus som skärper immunförsvaret i en hållbar historieskrivning. Faktum är att bilden av judeutrotningarna har korrigerats en hel del under påverkan av kritiken. Även mainstreamhistoriker som Lawrence Rees har tvingats erkänna att merparten av utrotningarna skedde på östfronten och på sovjetiskt territorium (vilket Faurisson förnekade men ofrivilligt öppnade vägen för.)Att vägra peststämpla (men gärna ta hård debatt med) Nya tider är dessutom en viktig markering mot det yttrandefrihetsfientliga drev som nu går fram bland Sveriges intellektuella. ”

Antisemiten Ahmed Rami har lagt upp delar av Lindgrens material om Faurisson på sin blogg, Radio Islam. (se det här)

Att Stefan försvarar Fria Tider och Faurisson är ingen överraskning för oss som såg att han redan 2012 försvarade förintelseförnekaren Lasse Wilhelmsson. (Källa här) Argumentet är att ”hedersmannen” Wilhelmsson är född jude, alltså kan han inte vara antisemit.

”Linderborg tänker nu anlita juristhjälp för att väcka tryckfrihetsåtal  mot Lasse Wilhelmson.  Han har inte gjort Åsa något ont, men hon tycker sig ha upptäckt att han
är antisemit.

Jag har varit kompis med Lasse Wilhelmson i det antiimperialistiska  arbetet sedan annu dazumal. Han är en hedersman och besitter stor  intellektuell integritet.

På senare år har han börjat reflektera inte bara över  Palestinakonflikten i maktpolitiska termer utan också i religiösa. Som  inte är helt ovanligt med judar som känner vämjelse över hur deras  religion används har det i Lasses fall lett till avståndstagande från  judendomen som religion.

Det måste vara honom obetaget.  Att släpa honom inför domstol för att han kritiserar den religion han  är född in i – vore ett farligt prejudikat.”

Wilhelmsson är känd för att mena att förintelsen är en historieförfalskning. En lögn sionisterna som konspirerar om världsmakten skapat.  (se tex hans artikel i den antisemitiska webbtidningen Arabnyheter här). Han menar att Hitlers kamp mot judarna och andra världskriget var ”världsjudendomens” fel eftersom de ”förklarade krig” mot Hitler på 30talet. Han har försvarat och samarbetat med såväl Israel Shamir som Ahmed Rami (källa här). Han har spritt sina teser om förintelsen på nazistiska Radio Nordfront (källa) som står NMR nära, och dessutom på högerextrema Granskning Sverige (källa).

PÅ tal om Ahmed Rami och Wilhemsson skrev Lindgren så här Ahmed Rami på Ryska Posten. (Källa)

”Wilhelmssons åsikt att judisk särorganisering – åtminstone i vårt land där judarna varit helt integrerade tills alldeles nyligen – är ett steg tillbaka tycker jag är värd att diskutera i alla fall. Och måste allt på Ramis hemsida vara förgiftat bara för att han har en arabnationalistisk, antijudisk hangup? Så som en betydande del av världen (dock färre än de som domineras av antipalestinska, antiarabiska hangups).”

Dessutom har Stefan Lindgren försvarat det grovt antimuslimska och rasistiska nätverket Pegida. (Källa) (Källa) (Källa) (Källa) (Källa) (Källa) (Källa)

”Nu börjar förkortningen Pegida – patriotiska européer mot islamisering  av västerlandet – att dyka upp i massmedia.

Somliga är blixtsnabbt framme och stämplar de nya tyska  massdemonstrationerna som invandrarfientliga och rentav rasistiska.  Samtidigt tvingas de som Dagens Nyheters Jan Lewenhagen (jag minns honom  från tiden innan han blev oskuld) att erkänna att de är vanliga  Dresdenbor som demonstrerar…

Det är inte Pegida som hetsar tyskar mot muslimer.  Eliterna från Merkel till Maas, från Frankfurter Allgemeine Zeitung till  Tageszeitung sprider sanningsvidrigt, att Pegida handlar om islamätare,  rasister och nazister.

Så ska de ungefär fyra miljonerna muslimerna i Tyskland göras medgörliga och  upphetsade mot tyskarna! Antifa (de våldsbenägna ”antifascistiska  grupperna, ö.a.) är att förstå som den väpnade armén i sådan antitysk hets… I verkligheten har Pegida gjort klart och tydligt att de inte är mot islam, utan mot islamiseringen…”  (Källa)

Han citerade Jürgen Elsässers heys mot flyktingar i en av sina alster. Invandrarna sågs där som en invasionsstyrka. På nyhetsbanken.se 160109.

”Bitte, låt er inte förskräckas. När ni ser att medborgare är hotade till liv och lem, förhindra det: dvs. fram med batongen och ut med CS-gasen. I nödfall kan också en rejäl mängd skott över huvudena störa. Och när människoliv hotas, då har ni den rätt, ja till och med plikten att förhindra mordförsök genom målinriktade skott. Ännu är Tyskland inte förlorat. Ännu är ni bättre beväpnade än de invaderande. Men angriparna har fått blodad tand.”[källa]

Om man söker lite hittar man en hel del andra skäl till varför man inte bör ta i Stefan Lindgren med tång ens.

 • Stefan Lindgren försvarar det högerextrema EAP. Lindgren skriver  positivt om EAP:s försvar för Syriens regering och slaktaren president Assad (Källa här).
 • Han anser att homosexkulturen är ett resultat av ”problematiska könsrelationer”. (Källa)
 • Han försvarar Syriens diktator Assad. (källa)
 • I likhet med sin vän Lasse Wilhelmson försvarar Stefan Lindgren försvarar antisemiten Israel Shamir. ” ”Jag läser honom varje vecka på hans modersmål, ryska.” (Källa) För  ett tydligt exempel på Shamirs antisemitism se denna länk: (källa)
 • Han försvarar den kommunistiska massmördaren Mao. (Källa)
 • Han försvarar den kommunistiska massmördaren Pol Pot. (Källa)
 • Han försvarar Stalin. (Källa) (Källa)
 • etc etc

Kort och gott

Att Vänsterpartiet numera anser det vara rumsrent att samarbeta med Stalinister är oroväckande med tanke på att Vänsterpartiets föregångare, SKP och VPK troligen är det mest totalitära parti vi haft i Sverige. Ett parti som hann med att stötta både Stalin och Hitler på sin tid. Det är inte ok. Det kan givetvis inte tolereras. V måste ha absolut nolltolerans mot någon sorts samarbete med kommunister för att i framtiden kunna betraktas som ett demokratiskt parti!

Mötet i Visby visar problemet i sin kärna. Hur kan det komma sig att tre ”respektabla” partier, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ öppet kan samarbeta med stalinister?

Och dessutom. Hur kan man ens komma på tanken att bjuda in en person som Stefan Lindgren att tala på det mötet?

Givetvis måste V, Fi och Mp granskas lika noga som Sd. Hade Sd bjudit in personer som försvarar förintelseförnekare och skriver i Fria Tider hade det blivit ett ramaskri på Sociala media, med rätta! Det V och Fi och Mp gjort i kampen mot NATO är långt värre än det. Det de har gjort är lika illa som om Folkpartiet skulle samarbeta med Nordiska Motståndsrörelsen och Löfven ställa upp på tal tillsammans med Simon Lindberg eller Klas Lund från NMR.

Dessutom är det givetvis så att man bör granska deras proryska inställning. Nästan alla involverade, inkluderat Fria Tider, är sympatiska till Putinregimen. Det har jag inte granskat här. Andra har gjort en del, tex Patrik Oksanen (Se tex här) och GP har skrivit om det (se här)!

Bilaga

 

Några exempel på samarbete mellan Vänsterpartiet och stalinisterna i Kommunistiska Partiet

Augusti 2017: Torgmöte mot NATO Göteborg (Källa här)

Maj 2017: NATO ut ur Göteborg (Källa: NATO ut ur Göteborg! _ Vänsterpartiet Göteborg)

”Vi hoppas att Göteborgs stad klargör för NATO-skeppen att de inte är välkomna i Göteborg. Vi inbjuder allmänheten och kommunfullmäktige att delta i vår manifestation mot NATO den 12 maj.”

Listan på arrangörer inkluderade bland annat dessa föreningar, Miljöpartiet var en av dem:

”Grön Ungdom
Kommunistiska Partiet
Miljöpartiet Göteborg
Nätverket mot Krig, Stockholm
Ofog
Palestinska Riksförbundet
Proletären FF
RKU Göteborg
Socialistiska Partiet
Svenska Freds och Skiljedomsföreningen, Göteborg
Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Göteborg
Svensk-Kubanska Föreningen
Ung Vänster, Göteborg Bohuslän
Vänsterpartiet Göteborg
Vänsterns Studentförbund Göteborg”

Ludvika, Januari 2016. (källa) (Källa)

Lägg märke till att V har en riksdagsman på plats.

 

Blekinge, kampanjen mot NATO (källa) där även MP deltar

”I Blekingenätverket ingår förutom Folket i Bild, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet och Ronnebys Nätverk mot krig.

Nätverket har arrangerat välbesökta möten i Karlskrona, bland annat med Thage G. Peterson om Afghanistan i samarbete med SSU och med Hans Öhrn och Ola Tunander om Libyen i samarbete med Ung Vänster. Hösten 2013 anordnades en demonstration mot Nato i samband med den stora Natoövningen Northern Coasts vilken leddes från marinbasen i Karlskrona.”

Stockholm, demonstration 9/9 2017 (Källa som PDF: Lördag 9 september – Framtiden i våra händer!)

Kägg märke till att Kommunistiska Partiet och Vänsterpartiet är arrangörer. Ann-Margarethe Livh som är borgarråd i Stockholm för V deltog som talare.

”Talare:  Ann-Margarethe Livh (V), borgarråd i Stockholm, Jannis Konstantis Klubb 111 Seko, Lars Drake, Nej till Nato.

Protester mot Nato och Aurora 17 äger rum i Örebro, Kristianstad, Sundsvall, Stockholm och Göteborg.
Som en direkt konsekvens av ratificeringen av värdlandsavtalet kommer det att genomföras en omfattande krigsövning i Sverige under namnet Aurora 17. Utländska styrkor kommer att operera i främst Göteborg, men även i Mälardalen och på Gotland under september månad 2017. Tanken med Aurora 17-manövern är att den ska utgöra ett test av värdlandsavtalet och ytterligare ett steg mot ett allt djupare svenskt Nato-samarbete.
Arr: Riksföreningen Nej till Nato Stockholmsgruppen. Medarrangörer: Fredsorganisationer, solidaritetsorganisationer, Kommunistiska Partiet, RKU, Ung Vänster, Vänsterpartiet Stockholm, Nej till EU.”

SKP deltog också. Via dem kan man hitta flygbladet som delades ut inför demonstrationen på Sergels torg.

Jämtland 2005, möte mot NATO (källa).

”Talare:
Eva-Britt Svensson, EU-parlament. (V)
Erik Anderson, Kommunistiska partiets AU
Pär Johansson, RKU:s ordf
Repr. Vänsterpartiets partistyrelse
Agneta Norberg, ordf Sveriges Fredsråd
Elina Åberg, språkrör Grön Ungdom-Riks”

Sandviken 2015, Möte mot NATO (Källa)

”Torgmöte Nato ut ur Sverige och föreläsning med Agneta Norberg”

”Mötet börjar på krysset med tal av Agneta själv, tillsammans med talare från Kommunistiska partiet Sandviken och Vänsterpartiet Sandviken. De kommer också finnas chans att ta del av material om synen på nato och världsfreden från de olika partierna.

Efter torgmötet kommer vi bege oss till ABF för en mer djupgående föreläsning för den som är intresserafd av att lära sig mer om nato och få chansen att diskutera.

Alla intresserade är välkomna! Mötet är gratis

Tider:
1200-ca 1330 Torgmöte vid krysset
1400-ca 1530 föreläsning tillsammans med Agneta Norberg

Arrangörer
Kommunistiska Partiet
Vänsterpartiet”

Blekinge, nätverk mot NATO 2013 (Källa)

”Bakom fredsnätverket står Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Kommunistiska partiet och tidningen Folket i Bild/Kulturfront. De har tidigare anordnat demonstrationer mot bland annat USA:s invasion av Irak.
Efter demonstrationståget håller nätverket ett protestmöte i Ehrensvärdska gymnasiets aula.”

3 tankar om “Fi & V & Mp samarbetar med Kommunistiska Partiet och Stefan Lindgren mot NATO

 1. Pingback: Personer i debatten: Stefan Lindgren | Motargument

 2. Pingback: ”Men nazisterna och kommunisterna gjorde ju bra saker också” – Sverige är inte världens navel!

 3. Pingback: Nej Vänsterpartiet är INTE kommunistiskt – Den arga sossen!

Kommentarer är stängda.