Du är väl inte rädd för det okända?

Jag har bloggat för Frihetssmedjan om xenofobi, rädslan för det okända

Xenofobi är rädslan för det okända, för det annorlunda. Idag är xenofobi något som drabbar folk från andra länder, speciellt muslimer. Förr var folk rädda för annorlunda människor som kom från andra delar av Sverige.

Under det första världskriget drabbades även skandinaverna av den rasism som växte fram i USA mot folk av tysk härkomst. Svenskar lät annorlunda och betedde sig suspekt och annorlunda. De var ju nästan som de svinaktiga och korkade, bebisdödande tyskarna! (Det vet ju alla, eller hur?!)

I våra gamla svenska landslagar lyser xenofobin igenom. I Västgötalagen står det nåt i stil med att om man dödar en västgöte döms man till döden, men om man dödar en smålänning får man bara böter…

Jag forskar en hel del i 1600-talets och 1700-talets skånska förhållanden. Skåningar som flyttade till Stockholm betraktades ofta som lite konstiga. De pratade så konstigt, hade konstiga kläder och konstiga seder. Skåningar betraktades som snälla men lite dumma.

Jamen, det var väl bevisat! Skåningar pratade så grötigt och långsamt att de bara måste vara korkade hela bunten, eller hur? De som nyss kommit till huvudstaden verkade bortkomna och hittade inte i den nya staden, typiska tecken på mental underlägsenhet, ju!

Dessutom var de där skåningarna överrepresenterade i brottsstatistiken i Stockholm på 1700-talet. Så inte nog med att skånejävlarna var korkade, de var kriminella också!

Det finns många likheter mellan hur man såg på skåningar i 1700-talets Stockholm och hur många ser på muslimer idag!

Migration

Gjorde skåningar fel som firade Mårten Gås och inte kunna drilla med sina R när de migrerat till Stockholm?  Gör muslimer fel som ber på sitt sätt och bär hijab? Ska muslimer anpassa sig helt efter en tänkt svensk kulturell standard, bränna sin hijab, börja käka stekt fläsk och få fyllor och spy bakom järnvägsstationerna varje lördag kväll, som alla andra svenskar?

Tänk om svenskar som emigrerat utomlands inte kunde fira jul och midsommar? Tänk om emigranterna förbjöds bygga svenska kyrkor och handelskamrar utomlands så de inte kunde mötas och fira högtiderna på svenskt vis? Tänk om svenska kanelbullar, folkdräkter,majstänger och köttbullar med lingon skulle misstänkliggöras och lokala krafter skulle driva kampanjer för att visa hur barbariskt det är att resa en majstång.

Tänk er vad de konservativa amerikanska kristna skulle ha att säga om barn som dansar runt en upprest lövad snopp med två pungkulor som hänger i den? Tänk om du bodde i New York och ständigt blev beskylld att tillhöra en brottslig och barbarisk kultur?

Jo, nog har detta hänt ibland. Det kan vara värt att påminna sig att när svenska ungdomar som mest brukade åka till de schweiziska alperna för att festa och åka skidor, så förbjöd en del hotellägare svenska ungdomar att bo där. Svenskar var för barbariska, de bara söp, slogs och tafsade på de lokala småbrudarna ju!

En vän till mig reste ner till Scweiz och såg skylten ”inga svenskar eller hundar är tillåtna på detta hotell”. På barerna fick min vän veta att alla svenskar var barbariska fyllesvin. För det vet väl alla att alla svenskar är sådana. De super och knullar och minns inte namnet på den de satt på på morgonen. Sen förstör de hotellrum också och är otrevliga och osociala som f-n.

Att min vän var helnykterist och social hjälpte inte. För så fungerar generaliseringar, fördomar och xenofobi. Man är alltid det fördomen om hela gruppen säger att man är…

Och vilken skåning minns inte danskarnas talessätt i Köpenhamn och Helsingör: ”gör en god gärning, hjälp en full svensk till båten”… Nej se svenskar, de kan ju inte hantera sprit, det vet ju alla. Eller hur?

Fördomar

En gång tysk, alltid tysk. och svenskarna verkade ju vara som dem...

Fördomar fördummar…

Under det första världskriget hamnade USA i krig mot Tyskland. Då fick amerikanarna tysk-noja. De satte tyskar i fängelse, internerade dem eller tvingade dem att registrera sig vid postkontor varje dag. Amerikanarna blev xenofobiska. Tysk musik, som Beethoven (!) mer eller mindre förbjöds i USA. Massor av främlingsfientliga övergrepp skedde mot invandrare från Tyskland.

Man drog alla tyska invandrare över en kam, de var onda och militariska och gillade ordning och raka led och lyder bara överheten (alla vet ju att tyskar är sådana, eller hur!?)… Varje tysk invandrare är en potentiell spion, tänkte många.

Under de åren, 1917 och 1918 var det inte lätt att vara skandinav i USA. Många rapporter finns om hur skandinaver hånades, mobbades, slogs blodiga, för att de pratade sin skandinaviska accent. De ansågs vara tyskar. Eller så ansågs de vara ”tysksinnade” eftersom skandinavien var neutralt. (Får rapporter om detta finns på nätet, men lite kan hittas.) Skandinaver misstänktes för att vara tyskar och drabbades av teutofobin, tyskfobin, i USA.

Det är dumt att dra alla över en kam, eller hur?!

Thailand

Men tänk om det vore värre. Tänk om svenskarna behandlades som Sverigedemokraterna vill behandla muslimer? Tänk om svenskar skulle misstänkliggöras för att de vill fira sina egna högtider och behålla sin kultur, samtidigt som de bor i ett annat land? Tänk om svenska kyrkan i utlandet förbjöds?

Tänk om nån svensk som blir kär i en Thailändska eller italienska inte fick flytta dit och bilda familj?

Tänk om svenskarna i Thailand inte fick fira jul eller midsommar?!

För övrigt är det få av de många exilsvenskarna i Thailand som lärt sig det lokala språket. Har vi svenskar svårt att assimilera oss, eller vad är det?

Sverigedemokraterna lider av moskénoja, därför ser de inte att de behandlar muslimer på ett sätt de aldrig skulle vilja blir behandlade om de flyttade utomlands.

Det främmande är inget att vara rädd för!

7 tankar om “Du är väl inte rädd för det okända?

 1. Pingback: Argumenten mot Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna « Sverige är inte världens navel!

 2. Svenskar i Thailand har inga krav på Thailändska samhället att anpassa sig efter dom. Svenskar i Thailand kräver inga bönelokaler.
  Svenskar i Thailand kräver inte könssegregerad simundervisning.
  Svenskar i Thailand lever inte på bidrag från Thailändska staten.
  Svenskar i Thailand som begår brott får hårda straff.
  Osv osv.

  Sen kan du fråga dom 100 000 kristna och andra ickemuslimer som blir slaktade varje år av muslimer ifall islam är mysigt eller inte.

 3. Det är rätt, svenskar i Thailand behandlas som thailändare och får de rättigheter som thailändare har samtidigt som deras kultur respekteras, dvs de misstänkliggörs inte ständigt för mundana kulturuttryck även om det är helt tillåtet för thailändare att kritisera aspekter av deras kultur. Invandrare i Sverige bör också få sin kultur respekterad på samma sätt men även ha tillgång till de rättigheter svenskar har:

  Rätten att hyra/bygga lokaler för bön. Rätten att debattera och lämna förslag om undervisningsformer. Rätten till ett grundläggande socialt skyddsnät ämnat att föra in folk i arbetsmarknaden. Rätten att bli behandlad av rättsväsendet enligt vetenskapliga principer om prevention, vård och rehabilitering istället för mytologiska fixeringar på predestination, hämnd och bestraffning.

  Jag tänker inte gå in i någon utnötningsdebatt om någon av sd:s standardlänkar runt benmätningar eller den senaste våldtäkten man sorterat fram för att visa hur Alla invandrare är, så det här blir nog mitt enda inlägg.

 4. Xenofobi är inte rädslan för det okända, för det annorlunda!
  Xenofobi är den IRRATIONELLA RÄDSLAN för allt som är främmande,det kan vara människor eller kulturella olikheter.
  Man ska aldrig glömma att det handlar mycket om en irrationell rädsla.
  Vilket betyder att det är omöjligt att vara rassist och rationell samtidigt.

  Leon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s