Maskulinister och feminister

Posted on maj 26, 2011

15


Läser debatten i SVD mellan Pär Ström och Gudrun Schyman och blir lite ledsen. Ni som läser min blogg vet att jag inte har mycket till övers för maskulinisterna, som Pär Ström tillhör. De generaliserar om kvinnor. De tonar ner problemen med den diskriminering kvinnor än idag utsätts för. Dessutom tonar de ner manskulturens interna problem. 

Problemet är bara att denna maskulinism främst bemöts av folk som är lika extrema åt andra hållet. De tonar ner problemen med hur män diskrimineras. De generaliserar om män och de tonar ner kvinnokulturens interna problem.

Vi behöver sortera upp i den gamla röran av gamla könsststereotypa mönster i samhället, oavsett kön.

Ja, män uppfostras än idag till att följa ett specifikt kulturellt mönster, på gott och ont. Och de uppfostras till det av både kvinnor och män. Samma med kvinnor. Och många problem återstår att lösa.

Problemet är inte ett samhälle som styrts av män, utan ett samhälle som MÄN OCH KVINNOR skapat att se ut på ett speciellt sätt. Släng bort snacket om det partriarkaliska samhället, så blir det mer rätt. Kvinnor har hållit HÅRT i sin maktsfär, hem och familj, alla sekler, och männen i sin, dvs samhälle, teknik, politik och ekonomi.

Och det myntet har en baksida…

För att ta några exempel…  Det ser man då kvinnor förslavar sig själva och dras till de ”farliga” männen. De sk. beskyddartyperna som mer än gärna slår in tänderna på den kvinna som tänt på att få just denne till sin ”beskyddare”.

Baksidan för männen är att de gärna gnäller att de inte får barnbidragen och att kvinnor bestämmer över barnen men de lyfter inte sina feta rövar för att ta jämställt ansvar för familj och barn.

Kvinnor diskriminerar sig själv… och män. Män diskriminerar sig själva… och kvinnor. Detta beror på urgamla mönster. Men ska man lösa dessa problem måste man gå längre än både Gudrun Schyman och Pär Ström!

Advertisements