Ytterligare ett inlägg om könsdebatt och generaliseringar…

Nybloggat för Frihetssmedjan.

Jag har kikat lite på en omdebatterad artikel av Maria Sveland i Dagens Nyheter. Artikeln handlar om Svelands syn på den s.k. antifeministiska rörelsen. Hon, som definierar sig som feminist, har besökt en antifeministisk pub och pratat med antifeministen Per Ström och är förfärad.

Artikeln är absurd. Hon kritiserar antifeministerna för att de menar att feministerna styr, att feministerna vill bli av med männen. Sen beskriver hon hur hon hamnar i dialog med Per Ström som förklarar att han hatar feministerna för att de generaliserar negativt om män, att  ”vi får hela tiden höra att män slår, män våldtar, män startar krig”…

Sveland avfärdar det absurda i att som man känna sig kränkt över detta med att säga att det visst är så att man kan säga att ”män våldtar”, eftersom det finns strukturell diskriminering. Antifeministerna borde gå hem och fundera över hur de kan sluta upp att förtrycka kvinnor, skriver hon rakt upp och ner.

Dessutom är det korrekt att säga att alla vita är rasister, enligt Sveland.

Jag är etnisk svensk och skulle därför också kunna börja gorma om att jag känner mig kränkt och anklagad varje gång någon försökte påtala den växande rasismen hos många etniska svenskar. Men jag har inga problem med att inse min skuld. Jag är inte rädd för påståendet att alla vita är rasister för jag vet att det i viss mån är sant.

Sen avslutar hon artikeln med att gnälla på hur orättvist det är att hata ”feminismen” och ”feministerna” igen…

När jag läser artikeln inser jag vilka likheter det finns mellan Per Ström och Maria Sveland. Den ene säger att man kan säga att feministerna förtrycker eftersom feminister vill strukturellt diskriminera män, medan den andre säger att man kan säga att män våldtar eftersom män strukturellt sett förtrycker kvinnor. Dessutom drar hon alla ”antifeminister” över en kam.

Heland har missat vad rasism och strukturellt kvinnoförtryck handlar om.

Problemet bakom det som Sveland skriver om, såväl rasismen, som förtrycket av kvinnor genom seklerna, ligger i de negativa generaliseringarna mot grupper av människor. Man drog alla kvinnor över en kam och dumförklarade dem.

Att använda samma generaliserande metoder mot de som man anser vara ”förtryckarna”, dvs männen, är helt uppåt väggarna. I synnerhet eftersom sanningen inte är så svart och vit i just frågan om könsdiskrimineringen.  Könsstrukturerna är något som både män och kvinnor upprätthållit genom seklena.

För övrigt bör Sveland undvika att nämna rasism alls. Om någon resonerar som en rasist så är det hon. Folk som drar alla muslimer över en kam, med negativa generaliseringar, brukar också motivera sina ordval med att ”muslimerna strukturellt sett diskriminerar”…?

För övrigt är strukturerna i förhållandena mellan könen något som både män och kvinnor måste arbeta med. I vissa avseenden existerar faktiskt något man kan kalla strukturellt förtryck mot män. Jag ska ge ett väldigt talande exempel på just detta här på frihetssmedjan inom kort.

Läs mer om det jag skrivit  härhär och här.

2 tankar om “Ytterligare ett inlägg om könsdebatt och generaliseringar…

  1. Pingback: Om rasism, antirasism och generaliseringar. « Sverige är inte världens navel!

  2. Pingback: Generaliseringar, generaliseringar, generaliseringar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s