Liberaldemokraterna: plattskatt och medborgarlön är modellen!

Expressen skriver om medborgarlön idag. Isobel Hadely Kamptz skriver om att SSU vill ha medborgarlön och anser att det skulle kunna fungera: ”vi skulle alltså kunna lösa svåra konkreta problem. För både fattiga och utsatta och för medelklassens livspusslare samtidigt. Onekligen hisnande”.

Men det skulle inte behöva vara så. Det finns andra system, som inte plattar till människor, inte stänger ute och håller nere. Ett sådant är medborgarlönen. Det finns olika modeller, negativ inkomstskatt eller rent bidrag, men allihop bygger på en viss låg basinkomst för alla utan motprestation.

I ett svep får man då bort alla negativa effekter med socialbidraget. Alla uppmuntras att arbeta – man får behålla det man tjänar, uppmuntras att spara – man får se pengarna växa själv. Det stigmatiserande försvinner, ofriheten i att behöva böna och be på socialkontoret. Med bas-tryggheten i ryggen kommer fler att våga starta företag, ta de risker som ekonomin långsiktigt behöver.

Det är bra att det kommer igång en debatt om medborgarlönen. Jag, som är Liberaldeeokrat, håller med Isobel.

Men vi i (L) vill ta debatten ett snäpp vidare än SSU. I Finland har man delvis gjort det. Där kopplar många av debattörerna ihop medborgarlönsfrågan med en skattereform mot ett plattskattesystem. Liberaldemokraterna, som jag är med i, vill göra samma sak. Här kan ni läsa en artikel om Liberaldemokraternas förslag.

I Liberaldemokraternas manifest står det:

Införandet av plattskatt är den mest effektiva metoden för att uppnå detta. Det leder dessutom till väsentligt lägre kostnader för såväl staten som enskilda företagare att administrera skatten, och de flesta former av skatteplanering försvinner. I kombination med plattskatt förordar vi medborgarlön; ett system vi kallar PSML, för att förtydliga att de är intimt sammanlänkade. Alla medborgare över arton år ska erhålla en basinkomst; samma för alla. Detta ger ett tryggare samhälle, där ingen behöver vara orolig för att stötas ut ur samhällsgemenskapen. Dagens bidragssystem är ett ineffektivt och dyrt sätt att hjälpa utsatta människor.

Vi vill lyfta bort skammen som följer med bidrag, och göra basinkomsten ovillkorad. Med dagens system utsätts socialbidragstagare för grova integritetskränkningar i alla de prövningar man måste genomgå. Det ärockså en situation som är mycket svår att ta sig ur, då bidragen minskar i samma grad som man tjänar pengar. Marginalskatten blir alltså hundra procent för de sämst ställda. Med medborgarlön lönar det sig alltid att arbeta.

En av de stora poängerna med att förena plattskattedebatten med medborgarlönsdebatten är att man förenar en höger och en vänsterfråga. Det gör att man kommer från den klassiska höger och vänsterdebatten. Båda sidor vinner på det!

Gå med i Liberaldemokraterna här! 

Gå med i Liberaldemokraternas sida på FB här!

5 tankar om “Liberaldemokraterna: plattskatt och medborgarlön är modellen!

  1. Jag tycker idén är intressant, men det beror främst på att den är ihopkokad av smartare människor än mig. Personligen tycker jag tveklöst att det känns både kontra-liberalt och socialistiskt. Jag vill inte ta emot någon medborgarlön själv, trots att min inkomst för 2010 låg på ca 90 TKR. Plattskatten däremot känns både självklar och uppenbar.

    Nu vill jag med denna kommentar inte kritisera idén om medborgarlön i sig – jag vill belysa att problematiken är att den (förmodligen) inte förstås på rätt sätt. Allt som uttrycks hittils, även det ovanstående, är vagt. För att jag (och förmodligen fler med mig) måste kunna bilda mig en uppfattning om idén måste den utvecklas till något konkret. Idéer har litet egenvärde om det inte är praktiskt möjligt.

    Så jag hoppas på att det kommer fler inlägg som förklarar det hela i klarspråk. Några frågor som dyker upp hos mig:

    – Hur kommer det uppmuntra människor att arbeta, starta eget och så vidare om vi har en medborgarlön som är för HÖG?

    – Och omvänt, om medborgarlönen är för LÅG, hur kan den då fylla någon funktion? Dvs om den inte räcker till mat, hyra osv så skapar den ju inte heller någon trygghet.

    När jag utbildade en grupp arbetssökande ungdomar förra året frågade jag samtliga (ca 20 st) om de ville ha ett jobb. Alla räckte upp handen. Sen frågade jag om de ville ha ”ett jobb” vilket som helst t.ex. på McDonalds? En räckte upp handen. Han som räckte upp handen hade ett jobb innan kursen var slut. Merparten av de övriga har det fortfarande inte. Hur många valde att gå vidare till studier för att kunna skaffa sitt drömjobb (dvs inte McDonalds)? Ingen. Så, varför är de då arbetslösa? Jo, kort sagt, för att de inte ville jobba för att jobba utan enbart om de hade ett ”roligt” jobb. För att de inte ville lägga ner 3-4 år på att studera eftersom det är ”tråkigt” att studera. Jag förstår att medborgarlönen i teorin rent ideologiskt skulle skapa incitament här för alla att gå vidare och jobba med sina drömjobb osv men det känns i den delen också just teoretiskt och inte realistiskt.

    Idén känns intressant, men ter sig paradoxal. Jag hoppas att det finns ett mer utförligt resonemang inom partiet och jag hoppas någon vill förklara det för mig 🙂

  2. Och omvänt, om medborgarlönen är för LÅG, hur kan den då fylla någon funktion?
    —————————————————–
    Den fyller för libertarianer funktionen som socialt samvete i ett politiskt system som är helt och hållet designat för att primärt tjäna stööre kapitalägare.

  3. Vore intressant att veta hur medborgarlönen skulle
    finansieras och hur många % den platta skatten
    skulle bli. Någon som vet?

  4. Är liberaldemokraterna för basinkomst fortfarande nu i oktober 2012? Var är senaste beviset? Vänliga hälsningar från http://www.fredsthlm.blogspot.com. Där finns 2 artiklar om basinkomst skrivna före september 2012. Ytterligare en kan komma nu. Svara gärna där direkt. Obs. jag läser ej e-post.

Lämna en kommentar