Att Iphone är en Itrack har väl vi vetat länge?

Bloggosfären har varit ganska upprörd sen det ”avslöjades” för några dagar sen att alla uppgifter om position i en Iphone och Ipad lagras. I detta blogginlägg ställer jag mig frågande till hela debatten. Att alla gps-uppgifter lagras i alla gps:ar och telefoner med gps i, då gps:en är påslagen, har jag tagit för givet i flera år. Det är ingen nyhet. Appar använder sig av annan positionering också, markstationer tex. Har kärleken till alla nya fina smartphones, och alla fina applikationer, gjort säkerhets- och dataexperter blinda för de potentiella säkerhetshot som finns inbyggda i den nya tekniken?

Din smartphone lagrar uppgifter om telefonens position.

Ett datachips är inte ett potatischips. Den teknik som möjliggör frihet möjliggör också kontroll.

Den nyheten har vi kunnat läsa lite varstans på sista tiden. Det ”avslöjades” förra veckan av säkerhetsforskarna, Pete Warden och Alasdair Allan, att Apple, som tillverkar mobiltelefonen Iphone, lagt in en funktion som lagrar positionsdata i mobilen. Telefonen samlar hela tiden information var den och dess ägare befinner sig. Datafilen med informationen förs över till ägarens dator när mobilen ansluts till denna för synkronisering.

Joakim Jardenberg har skrivit ett mycket bra blogginlägg som sammanfattar problemet med denna funktion. Där han visar hur han rest i Egypten. Uppgifterna om var han reste när han var i Egypten skulle vara känsliga i händerna på en diktator.

Detta ”avslöjande” av Pete Warden och Alasdair Allan har lett till en stor debatt internationellt och i Sverige. Som man kan läsa hos Svensson, Gun, Deepedition, FuturiteterDN, och SvD och Svd, Expressen, DN, och Mymlan.

Det är bra att detta kommer ut men ärligt talat är jag kluven till debatten. Jag är förvånad att inte debatten kommit igång tidigare.  För detta är väl ingen nyhet? Det jag förbryllas över är att experter på integritet och datorer inte skrivit om detta förr. Har datorvärlden förblindats av alla dessa underbara smartphones till den milda grad att de inte förstår vad smartphones kan göra?

Poliskontroller

Jag ställer denna fråga eftersom jag, satt och arbetade med en artikel för Liberaldemokraternas hemsida om hur poliser i USA tankar ner lagrade gps-uppgifter från smartphones kvällen innan utredarna kom med sitt stora ”avslöjande”. Jag satt alltså och läste en massa artiklar om det som inte skulle ”avslöjas” förrän dagen efter.

Resultatet blev denna artikel som publicerades samma morgon. Där står inget om att polis laddar hem gps-data i själva artikeln, som är kort och generell, men titta på länkarna i artikeln så ser ni.

American Civil Liberties Union var redan ute år 2008 och ställde frågor om hur polisen använder den utrustning de har som bland annat kan scanna av mobilers lagrade gps-uppgifter. Den utrustning polisen använt i USA i ett par år kommer från cellebrite och ACLU har försökt få igång debatten om polisers användning av denna utrustning nu ganska länge. Dagen innan ”avslöjandet” skrev t.ex. Popular Mechanics i USA detta:

Lately, cellphones have become valuable sources of evidence for police, since one phone can include almost all of an individual’s private communications (SMS, recently dialed numbers, email, Facebook and Twitter posts) as well as location data from the device’s GPS unit.

Ingen nyhet för en trekker

Men jag har känt till detta längre tid än 2008.

Nej, jag är ingen datorexpert som kunnat skapa ett smart program för att visa hur man kan använda mobilers gps-data, men känt till det har jag.

Jag noterade detta redan med de gamla Garmin gps:arna för några år sen. En snabb ökning på nätet visar att garmins gps lagrar all data om var man varit. Track log kallas det på fint språk. Genom att titta i trackloggen har man bland annat kunnat följa vart döda personer varit, som burit en gps.

Jag är ingen joggare, min hobby är trekking, dvs att vandra långt i skog och mark. Men som trekker har jag ändå följt debatten både bland joggare och bland trekkers om hur man kan återskapa färdvägar och sånt via en gps. Alla gps:ar har en inbyggd lagringsfunktion som defalutläge så att man ska kunna återskapa sina färdvägar.

Det finns gott om applikationer för iphone för att lagra gps-uppgifter. Var inte en av poängerna med applikationerna för iphone, när de kom, att iphone redan var anpassat för gps-tracking, eftersom iphones lagrade data, precis som de gamla, mer ineffektiva gps:arna !? En kille jag mötte för två år sen, som gjorde Iphone applikationer, sa att de använde iphones inbyggda lagring av gps-uppgifter… 2009!!! För övrigt… redan när de första mobilerna med gps kom sa man att det fanns en funktion för att lagra gps-uppgifter automatiskt.

Det borde inte förvåna någon att det är så, speciellt inte om man vet hur de gamla gps:arna funkade som ”bara” var gps och inte var kopplad till en telefon.

Googla på track log, eller track file om ni vill veta mer.

Bli din egen Sherlock Holmes

Det finns en rad butiker på nätet som säljer utrustning för att ta fram gps-uppgifter ur telefonernas ”track file”. Att sälja utrustning så att uttråkade miljonärer kan spionera på sina fruar eller makar är big business i USA.

Här kan du läsa mer om utrustningen hos ett av de företag som erbjuder dig att bli en Sherlock:

Here is a list of some of the typical data that you can expect to recover from a cellular phones, PDA’s, SIM Cards  and other mobile devices.

Emails, Text Messages, *SMS Messages (…) Call Logs, GPS Data, GPS Data (locations the phone has been)…

Till sist

Det är bra att debatten kommer nu. Men lite självkritik får faktiskt alla ni som nu upprörts av avslöjandena om att gps-uppgifter lagras visa!

Har tekniken med de fantastiska kommunikationsmedel smartphones är förblindat alla som är intresserada av datorsäkerhet, så mycket att man inte anat att det givetvis finns en backlogg över gps data PRECIS SOM DET FINNS BACKLOGS ÖVER I PRINCIP ALLT ANNAT I EN SMARTPHONE.

För övrigt är just en av poängerna med en smartphone att gps:en är igång det mesta av tiden. Bilder ”taggas” med tid och plats, man ska kort och gott kunna veta var man är i realtid.

En Iphone är ett avancerat system för att använda gps-uppgifter. Det gör att militären redan från början varit intressarad av teknologin. USA:s militär använder redan iphones. Anledningen till att militären vill använda denna teknik är enkel. Stor skärm, funkar som minidator och bra gps-behandlingsmöjligheter… Man kan se var soldater är i realtid och ta reda på var de varit lätt

Att militären i USA tycker att Iphone är bra borde ha fått en och annan att reagera tidigare!

Kräv svar från tillverkarna!

Att datorer lagrar det mesta som man gör är ganska välkänt. Att telefoner lagrar samtal man ringt och gps-uppgifter är tyvärr en del av vår realitet.

Så vad gör vi nu?

Detta ståhej om de lagrade gps-uppgifterna visar själva paradoxen med datorerna. datorer ger oss en underbar frihet, men de möjliggör också större kontroll av oss än någonsin förr i historien.

Det är den paradoxen vi ska diskutera nu. Hur säkerställer vi friheten samtidigt som vi använder de nya möjligheter datorerna ger oss.

ALLA telefoner med en gps i sig lagrar uppgifter om var vi är, då den gps:en är påslagen. Det tillhör själva sakens natur. En iphone har en gps som är igång i princip konstant. Frågan är nu vill vi ta bort denna möjlighet, och hur begränsar det de smartphones vi lärt oss älska!

Det som förbluffar mig mest med hela den här historien är att näst intill ingen har skrivit om hur gps-uppgifter lagras. (Inte jag har heller skrivit mycket om det) Alla tycks ha tagit det för givet att så sker, eller så har de inte vetat om det?! Eller vad är det?

PS

Ursäkta om mitt språk inte är tekniskt korrekt. Jag är ingen expert.

Av massmedias artiklar, och av artiklarna i bloggosfären, framgår inte om de uppgifter som lagras är gps uppgifter, trianglueringsuppgiter från markstationer eller både ock. Debatten har STORA brister. Jag behåller mitt inlägg hur som helst, hur det än förhåller sig. För frågan är lika stor och brännande även om uppgifterna var av annat slag än gps uppgifter.

Och som sagt… Även om metoden är ny, så har detta pågått länge.

Läs även COMPUTERWORLD om att alla har känt till detta länge, och PCworld. Bizjournal skriver:

When you use apps that help you find the nearest Starbucks, your smartphone figures out where you are and where your Frappucino awaits. When you are cruising down the highway and your GPS app tells you there is a five-mile traffic jam ahead, your smartphone is using information from you and other drivers to do this. All of those green and red lines on the map are generated by tracking capabilities on smartphones….

Get over it or disable your phone’s GPS.

Mer läsning: Tech blog, Poliser tankar hem information från androider och iphones

9 tankar om “Att Iphone är en Itrack har väl vi vetat länge?

  1. Pingback: Några ord om Iphone… | Liberaldemokraterna

  2. Men jag refererade bara till dig som en del av debatten: ”debatt internationellt och i Sverige. Som man kan läsa hos Svensson, Gun, Deepedition, Futuriteter, DN, och SvD och Svd, Expressen, DN, och Mymlan.”

  3. Bläddra genom vår katalog för att hitta trackers för fordon, alla GPS-enheter, programvara – server, tillbehör och GPS-teknik på gps Technologies Sweden AB. Vi erbjuder även drivrutiner, manualer och annan programvara till alla spårning enheter.

  4. It’s rather a good and also valuable bit of data.. Our Home Page I am grateful that you provided this helpful facts about. You should continue to be people updated similar to this. Many thanks spreading.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s