Hat föder hat: om fördomar & generaliseringar om islam

Hur kan en terrorist, och nazist, som mördar oskyldiga ungdomar i Norge ha Max Manus, den norska motståndshjälten från andra världskriget som idol? Det har många frågat sig som har sett terroristen Breiviks uppgifter om sig själv på Facebook. Jag ska försöka förklara det i ett kort blogginlägg här:

(Läs uppdateringen i slutet också!)

Islamsk fundamentalism sprider hat. Då islamska fundamentalister säger att Kristendomen är satans verk och USA och amerikanarna satans hantlangare så avhumaniserar de människorna. Var människa blir, såsom amerikan eller kristen indirekt bärare av ”det sataniska”. För de flesta fundamentalister leder detta bara till att de hatar kristna och USA i tysthet, men en liten klick tar ytterligare ett steg och går med i ”kriget” mot det onda. För dem blir mord på  kristna acceptabelt, eftersom de inte är oskyldiga då de bär satan i sig.

Hat föder hat…

Sverigedemokraterna sprider hat! Generaliseringar om muslimerna, som de Sverigedemokraterna och Politiskt Inkorrekt sprider, resulterar också i hat. De flesta i deras kretsar går bara omkring arga och bittra och rädda för ”muslimers” makt. Men för ett litet fåtal motiveras att man går längre: och mördar. För om islam är som nazismen är var muslim nazist och nazister får man ju döda.

Breivik såg sig troligen som motståndskämpe mot denna ”nya nazism”, som han såg det, Islam.

Vi läser i det svenska nazistiska husorganet Realisten:

Anders Behring Breivik har varit verksam som bloggare och kommentator i Europeiska hatkampanjer mot islam. Han har, enligt egna uppgifter, tidigare drivit bloggen Fjordman och har senare under många år varit skribent för de antimuslimska och sionistiska bloggarna Gates of Vienna och Jihad Watch under pseudonymen Fjordman.

Jo! Att Fjordman är Breivik är det ganska många som anser. http://www.andersbehringbreivik.com/ Det är ännu obekräftat att det är samma person dock.

Men om detta stämmer förklarar det mycket av hans psyke.

Många har förvånats över att terroristen Breivik sade sig gilla Max Manus. Den norske motståndsmannen från andra världskriget. Men för mig är det inget mysterium. Breivik såg sig troligen som 2000-talets Max Manus, som aktiv i motståndet mot den nya ”nazismen”: islam. Socialdemokraterna såg han som Quislingar, förrädare, och dessa hade han givetvis lika stor rätt att döda som muslimerna. Kanske ännu större rätt, eftersom Socialdemokraterna släpper in de nya ”nazisterna” i landet…

På det som troligen var Breiviks blogg (Fjordman) och på hans kommentarer på document.no kan man läsa hans hatiska kommentarer mot islam. Eller på den här sidan. För de flesta som följt debatterna på PI eller hos Sverigedemokrater är det inget nytt.

”Koranen är som Mein Kampf och islam som nazismen… Invandrare är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken i Sverige… Inom islam används våldtäkt som en del av krigföringen… Islam är en våldsam religion… Invandringen hotar EU:s ekonomi… Det vi ser i invandrarghettona är början till ett inbördeskrig i Europa… Mångkulturen hotar Skandinavien… Socialdemokraterna kan tänkas acceptera Sharialagar i Skandinavien…”

Det låter precis som hos Sverigedemokraterna eller i PI…

Hat föder hat…

Politiska generaliseringar om andra människor är ett gift!

Det Sverigedemokraterna sprider när de generaliserar säger att islam är en terrorns religion, eller som nazismen, är hat.  Inget skiljer Sverigedemokraterna från de islamska fundamentalister som också sprider hat, men mot väst. Likaså skiljer inte mycket Breivik från Osama…

UPPDATERAT!

Nu vid lunchtid börjar jag tro att denne fjordman inte är samma Breivik. Bland annat har Kent Ekroth, som är i den positionen att han troligen känner den äkta fjordman sagt att det inte är samma person.

BeelzebjörnDNDNSvDSVTSR, DN

Media: AbAb2Ab3Ab4Ab5Ab6ExpExp2SvD, DN, NewsmillSvDSvD minutrapporteringSvD om AUFs läger, AB1AB2DN1DN2DN3, DN4Exp,  NRK 12AftenpostenSVT 123Nyheterna 12345DNSvDAbExpr 12NRK 123456Aftenposten 1234VG 12345SVT 123Nyheterna 12345GPHufvudstadsbladetHDDN 1234SvD 1234Ab 12345Expr 123456 Westerholm

18 tankar om “Hat föder hat: om fördomar & generaliseringar om islam

 1. Pingback: När demokratin är hotad « fridasimonsson

 2. Precis som du säger handlar det om avhumanisering. Den process där man gör om en utpekad grupp medmänniskor till icke-människor. En fruktansvärt farlig process, och något vi ser alltför mycket av.

  När man läser tidningarnas kommentarsfält är det lätt att de vilka det är som ägnar sig mest åt denna samhällsförgiftande syssla. Inte är det invandrarna.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Dehumanization

 3. Du skriver angående Fjordman: ”Det är ännu obekräftat att det är samma person dock.” Det tog mig några sekunder att klicka på din länk till Gates of Vienna och vidare till deras förstasida, där det redan igår dementerades (se inlägget med rubriken ”For The Record”) att personen är densamma som ”Fjordman.” Det är bara att klicka på deras senaste 2 inlägg. http://gatesofvienna.blogspot.com/2011/07/for-record.html

  Ändå sitter du här och sprider rykten och skvaller. Inte särskilt kompetent av dig om jag får säga min mening.

 4. Ja men inlägget handlar ju om Sverigedemokraterna, lätt o skylla på dom i ett sånt här läge. Försvarar inte handlingarna på något sätt, det är hemskt!!!!!! Men ja i sverige får vi inte ens sjunga vår nationalsång på våra skolavslutningar för det är för rasistiskt. vem avhumaniserar vem och vem är igentligen rasistisk? svenskarna eller invandrarna.

  Ni får ju för fan vakna upp lite, lätt o sitta o skriva om saker som man har suttit i skolbänken o läst om, flytta ut i ett invandrartätt område o känn på verkligheten!

 5. Hat föder hat säger du? Jahaja men, vad har SD att göra med token i Norge?
  Du avhumaniserar SD. Tänkte du på det? 😉

 6. Stackars dig. Det måste vara viktigt för dig att kunna leverera en analys av läget, som liberal. Gott av dig att försöka. Du lyckas dock ändå inte bättre än mördaren själv, du beskyller ju islamisterna för hans våld. Riktigt fattigt.

 7. Verkar inte som om den här ”Fjordman” är identisk med massmördaren, åtminstone inte enligt Gates of Vienna-bloggen:
  http://gatesofvienna.blogspot.com/2011/07/for-record.html
  ”I know Fjordman personally, I know exactly what he looks like, and he does not resemble the alleged murderer in the slightest.

  Furthermore, I was in conversation with Fjordman all day today, starting before the shootings, during the slaughter, and afterwards. If he was shooting up Utøya, he was doing an amazing job of communicating with his friends the whole time, even after he was thrown in a jail cell.

  Finally, I know Fjordman’s character, as do all his regular readers. The idea that he could be capable of such an act is so outrageous, so deeply insulting, and so vile that I feel soiled simply having to discuss it here.

  This allegation is despicable, disgusting, and deserving of any other adjectives of abhorrence that you can think of.”

 8. Det som inträffat är fruktansvärt och mycket tragiskt. En stackars förvirrad man har orsakat så mycket skada.

  Men vad är vägen framåt? Förbjud kritik mot religion? Banlys partier som är kritiska mot en misslyckad integrationspolitik? Skjut Per Gudmunson?

  Många böcker sekulära och religiösa innehåller hat, men ska vi förbjuda dem? Givetvis inte. Vi ska diskutera och argumentera men aldrig ta till våld. Precis som du säger bemöta Sd:s och andras ideer men då måste vi också ta åt oss fakta och våga se saker som de är. Tyvärr vinner detta också röster till Sd.

  Vi löser inga integrationsproblem med fri invandring. Det måste finnas något att integreras till. Vem ska finansiera fri invandring, i synnerhet när mediantiden för viss typ av immigration är sju år! Det är omöjligt, hur påverkar detta vår välfärd? Tänker man även på lika värde för pensionärer och sjuka medborgare? Alla människor må ha lika värde men alla kan inte bo i Sverige.

 9. Varför påtalar svensk media att mannen är etnisk norrman? Är inte detta ”irrelevant” som det brukar heta?

 10. @Kristian. Det är bara ”irrelevant” med religiös åskådning och etnicitet när det passar 🙂 Nu är det en stor sak att det är en av den blonda rasen. Läser man diverse vänster och PK-bloggar så jublas det hejvillt ”äntligen!” bara lite inlindat 😉

 11. Tolkar jag dig rätt Jerlerup om jag tror att du antyder att denna norrmans handling är ett resultat av en kultur? Att du menar att bakgrund och kultur kan ha med en människas handlingar, åsikter och människosyn att göra? I alla fall när det handlar om ”vita” ? de andra (islamisterna) är bara utsatta för ”rasism” När det är vita människor så är det inte ”ensamma galningar” eller ”individer”? De är bara produkter av ”samhällsströmningar”?

 12. Pingback: Den ensamma galningen (eller: Människors rädsla för det välkända) | trollhare

 13. Pingback: Breivik: ”Arbejderpartiet är quislingar och islam är den nya nazismen” « Sverige är inte världens navel!

 14. Varg i Venum skriver:

  ”Om man anser att allt, precis allt, som Hitler och den nazistiska regimen gjorde var ren ondska som Om man inte får tala om eller nämna i positiva termer utan att bli portad från en filmfestival, ja då lever man i en skrämmande (men för PK logisk) självförnekelse orsakad av sämre självkontroll av känsloyttryingar, vilket i sin tur leder till dylik moralpanik som denna historia har fått. Man har en”moralpanikiskt” betingad blind fläck i sina historiekunskaper och syn på verkligheten. För det är ju helt enligt den politiskt korrekta [icke] logiken att bannlysa såna som, av vilken orsak än det månde, inte är politiskt korrekta”

 15. Pingback: Den ensamma galningen (eller: Människors rädsla för det välkända) | Trollhare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s