Lös bostadsbristen i Stockholm!

Stockholm saknar 73000 bostäder. Vi har kort och gott en skriande bostadsbrist. De enda bostäder på rimligt avstånd till Stockholm som bjuds ut är dyra ettor och tvåor för fantasipriser. Så kan det inte vara. Som Scaber Nestor skriver: regeringen driver en arbetslinje för att få folk att flytta dit jobben finns, men utan att se till att det finns bostäder dit de vill att folk ska flytta.

Skyskrapor i stockholm

Vad gör vi?

Vi behöver bygga högt i Stockholm. Det behövs skyskrapor och höghus.  Men framför allt måste vi befria oss från den låsta politiska debatt vi har idag. Det verkar som om de enda alternativ som finns är att antingen vara mot alla former av skyskrapor och högus för att man vill bevara Stockholms ”skyline”, och rädda ”nationalstadsparken”, eller att man vill smälla upp ett par skyskrapor i Klarakvarteren, typ, och bygga på Djurgården.

Det är inte speciell kreativt med varken den ena eller andra lösningen. Därför undrar jag om inte den smartaste lösningen vore att börja bygga stort och högt strax utanför Stockholms tullar.

Det finns en diskussion om att bebygga Liljeholmsområdet mellan Liljeholmen och Gröndal. Det är bra!

Det hade varit jättebra att helt enkelt bygga ett stadsområde där med en serie höga hus. Inte bara de 20-25 våningars lyxhus med vattenutsikt som planeras utan även andra. Om vi struntar i att bygga skyskrapor i centrala Stockholm så slipper vi förstöra Stockholms profil och slipper den heta potät som detta innebär, och vi kan börja bygga HÖGT. Om vi bebygger närområdet så expanderar vi innerstaden och skapar en stad som blir mer kontinental och slipper förortseländet.

Jag efterlyser en plan för att expandera innerstaden.

Det finns det några logiska ställen. Liljeholmen, en övertäckning av nynäsvägen kombinerat med en bebyggelse av slakthusområdet, samt en vidare expansion av Hammarbysjöstad mot Sickla och Nacka. Då fortsätter vi med den stadsplan som Carl Lindhagen drog upp riktlinjerna till. idén med Gamla Enskede var att det skulle bli en fortsättning av innerstaden men med max fyravånings hus. Om man kikar i Alvik, Liljeholmen och Enskede så ser man att det finns embryon till ”innerstadsbebyggelse”. Inget förortselände där inte.

Om vi bygger en serie höga hus, 20-30 våningar plus ett eller två riktigt höga skyskrapor på dessa tre områden borde bostadsbristen kunna lösas ganska snabbt. Speciellt om man också satsar på att husen ska byggas så att lägenheterna blir så billiga som möjligt. Inte några ettor för 6000-8000 i månaden. Det är lyxlägenheter!

Låt oss göra två flugor på smällen! Bygga högt och stort och samtidigt rädda Stockholms skyline och nationalstadsparken!

För övrigt rekommenderas YIMBY: http://www.yimby.se/

DN, DNDN, tidningFP-eslövAFSBo WidergrenGunnar HökmarkLena EkMarknadsliberalen.

—————————————————-

Liberaldemokraterna

Jag är en av grundarna till Liberaldemokraterna.

Men åsikterna på bloggen är mina egna…

Vad är Liberaldemokraterna?

Liberaldemokraternas Facebookgrupp —– Twitter: http://www.twitter.com/Lib_dem

Vår hemsida, som är under byggnad, kommer att finnas på:

www.liberaldemokraterna.com

***

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

—————————————————-

Läs även andra bloggares åsikter om 

3 tankar om “Lös bostadsbristen i Stockholm!

  1. Pingback: Hur Kungen och ”KGB” stoppade Dennispaketet « Sverige är inte världens navel!

  2. Pingback: Tweets that mention Lös bostadsbristen i Stockholm! « Sverige är inte världens navel! -- Topsy.com

  3. Vi måste bygga mer i regionen. Det är ingen tvekan om detta. I Upplands Väsby har vi nu satt igång och bygga med full fart. Faör att detta skall lyckas krävs två saker; 1. Någon som har råd och vill bygga, 2. Detaljplaner som medger byggande. Vi håller så sakta på att lösa detta och kommer att bygga mycket expansivt under de kommande åren för att dra vårt strå till stacken för att miska bostadsbristen.
    Ett praktiskt exempel på hur vi gör ser du på http://dittvasby.wordpress.com/2011/01/21/om-hur-vasbyhem-fatt-rad-att-bygga-och-renovera/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s