USA:s marinkår och det där om demokrati

Jag ser ett program om USA:s marinkår på TV och påminns åter igen om hur vidriga de är. Det är tydligen en del av metoden i alla elitförband att officerare ska behandla rekryter som om de är värdelösa rövhål. Men att det görs i en diktatur är en sak. Men man kan undra hur väl det går ihop med krav på demokrati och allas lika värde.

Jag har mött folk som avbrutit utbildning till marinkåre och som hoppat av när de blivit amerikanska marinkårssoldater. Inte för att de inte orkade kämpa, eller var fega utan för att de undrade hur väl metoden stämde överrens med kraven på lika människovärde.

För er som inte vet är marinkåren exakt så som de värsta skräckprogram på TV utmålar det. Man låter först de som ansökt att bli marinkårssoldater gå igenom en serie test. Under de testen har befälen ORDER att behandla soldater som skit, speciellt om de sackar efter eller reagerar när de blir behandlade som skit. De jag mött har berättat hur de kallats morsgrisar, bögar, skitstövlar, värdelösa idioter, horor, småflickor, jävla idioter, rövhål, hur det skriks åt dem. Det ingår i metoden att ta bort deras civila idenititet, Det reagerade de på.

Sen reagerade de på de kollektiva bestraffningarna. Om en person inte ville bli kallad rövhål eller idiot och reagerade negativt bestraffades alla. Om en inte hängde med bestraffades alla. Hur väl överrensstämde kollektiva bestraffningar med demokrati?

När de jag mötte 2003 var i Marinkåren var dessutom fiendebilden en ”arab”. Hur bra är det.

Det är att avhumanisera människor. Soldaterna avhumaniseras och sen avhumaniseras fienden.

Så är det nog i hela USA:s försvar, men framför allt i marinkåren. Med ett sådant försvar är det inte konstigt att USA ibland gör galna saker i världen. Behandlar man sina egna soldater som värdelösa slavar så…

Det är inte galenskap, det är värre. Det är fascism!

Vi är ännu inte ångt från barbariet när nåt sånt som marinkåren i USA kan existera.

Lästips

 

2 tankar om “USA:s marinkår och det där om demokrati

  1. Jag misstänker att ett syfte med en tuff gröntjänstgöring är att kunna sålla bort soldater som inte kommer att hålla psykiskt under fältmässiga förhållanden. Bara en tanke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s