Ministern och tårtan…

Konstnären och fotografen bakom denna bild tycker säkert det strider mot upphovsrätten att jag lägger upp bilen. Men precis som ifråga om ”slavauktionen i Lund” förra året är det av samhällsintresse att denna form av ”konst”, eller rasism, belyses så här kommer bilden på ministern och tårtan igen.

Den publicerades först på Frihetssmedjan men den sajten ligger nere just nu, av nån anledning.

Visst. konsten ska vara fri, vare sig slavakutioner eller stympade blodiga stereotyper av färgade avbildas. Anser jag, eftersom jag är liberal. Men en minister ska veta bättre än att delta på såna här jippon.

För övrigt är det nog ryggtavla på ministern man ser på detta videoklipp.

KÄLLOR

Här finns tårtbilden. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150669753026546

 Bild två på, den på ministern, fanns på denna länken igår, men verkar ha tagits bort från konstnärens Facebooksida. 🙂 Lite för känsligt kanske.  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150670048036546&set=a.10150670047451546.387234.741066545&type=1&theater
Det här är länken till evenemanget:  http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/Program/World-art-day/

6 tankar om “Ministern och tårtan…

 1. Första gången vad jag vet sedan jag börjat läsa på din blogg där jag håller med dig.
  Vidare är jag inte insatt i vad spektaklet handlar om och det belyser du inte.
  Selektiv info?

  Hur som helst så ser jag ingen logisk anledning till när denna tårtan skulle anses vara av glädje för någon.

  Skulle det vara en kannibal som själv blev äten?

 2. Ja ministern borde veta bättre.

  Begripligt blir det först när man får veta att konstnären, som är svart, presenterar det hela som att det handlar om att vara emot könsstympning. Tårtan presenteras på en tillställning för finkonst dit kulturministern är bjuden i egenskap av just kulturministern, och ministern ombeds skära upp tårtan. Hon får instruktioner om att börja i underlivet.

  Här kan vi misstänka att ministern börjar tycka det hela känns obehagligt. Men konstnären är ju själv svart och det hela handlar om att vare emot könsstympning, det kan ju inte vara fel? Hon kommer inte på något snyggt sätt att backa ur. Är väl rädd för tidningsrubriker i stil med ”Minister anklagas för rasism, vägrade äta svart tårta”.

  När hon skär i tårtan skriker ”den”. Det visar sig att konstnären själv sitter under bordet och agerar tårtans huvud. Det hela är absurt. För att göra det absurda mer absurt och lätta på lite spänning erbjuder ministern kontsnären en tugga av den egna tårtan.

  Plötsligt visar det sig att det inte alls är tårtan som är det egentliga konstverket. Det riktiga konstverket är foto och film på minister ätandes tårta, och matandes könsstympad kvinna med hennes eget underliv.

  Konstnären ifråga sysslar med groteska negerdockor av olika slag. Det är hans grej. Se t.ex. överst på hans Facebooksida https://www.facebook.com/pages/Makode-Linde/92718443762 Gå sen ner till hans egen rapportering av tidningsreaktionerna. Ja ministern var omdömeslös. Men hon blev också jävligt lurad av en bråkmakare som såg sin chans att få rubriker.

 3. Fattar ingenting av vad konstnären håller på med, jag erkänner. Halssmycket ser ut som ringarna ”giraffkvinnor” i Thailand bär, kroppen på tårtan ser ut som om den tillhör en vuxen kvinna när könsstympning utförs på små barn, och hela stilen på smink och tårta påminner om blackface på en jazzmusiker från trettiotalet. Ser mest ut som om den här personen, förutom att inte ha någon vidare smak, inte heller är särskilt påläst vad gäller historia, etnicitet eller geografi.

 4. Intressant. Folk reagerar mer på symbolhandlingar än på att omskärelse äger rum på riktigt i Sverige. Förmodligen hade konstnären förutsett detta. Symboler betyder, tyvärr, mer än verkligheten i dagens Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s