Visst finns barnfattigdom

Barnfattigdom. Visst finns det i Sverige. Men det ser man inte om man ska jämföra med Afrika.

Var 1800-talets söderbor eller backstugesittare som levde i smuts och elände i ”lort sverige” fattiga? Ja, skulle alla säga nu, självklart. Men så självklart är det inte. Om man gör samma sak som en del gör i debatten idag: nämligen jämför Sverige med Afrika eller Sverige 1880 med Sverige 1580, så skulle inte 1800-talets söderbor eller backstugesittare vara fattiga heller utan rika.

Och ja, det fanns en del som sa att ”det finns ingen fattigdom” i Sverige på 1800-talet också.

Se upp lite när det kommer folk som påstår att det inte finns barnfattigdom i Sverige och som jämför Sverige med Afrika eller Sverige nu med Sverige 1880. Fråga dem om det fanns fattigdom i Sverige 1880 också. Säger de ja, faller deras argument.

För övrigt är inte fattigdom en synonym till svält som en del tycks tro. Fattigdom betyder fattigdom, inte svält.

PS

Vad är rikedom? I vissa länder är en person rik då denne har mobiltelefon, mat de flesta dagar och har en lön motsvarande en svensk tonårig jordgubbsplockare en sommar(!). Är det rätt att kalla personen för rik då? Ja det är det för relativt sätt är personen det.

Var det rätt att kalla kungarna förr rika, de levde troligen hårdare liv än oss.

Fattigdom och rikedom är begrepp som måste sättas i relation till tiden man lever i och platsen.

Hela denna debatt om man får kalla det fattigdom eller inte skjuter bredvid målet. Man diskuterar ORD istället för hur folk har det.

!) Barn är man under 18. 8-9% av landets barn skulle vara ”fattiga” ganska rimlig siffra faktisikt.

2) BRIS/Rädda Barnen har aldrig påstått att alla dessa inte kan äta sig mätta. Men en DEL kan inte. Faktiskt!

Det är typsik Janne Josefsson stil att pussla ihop två påstående och göra det till ett. En undersökning om VISSA barns situation (de som har det värst) kopplades samman med en siffra som visar att 8-9% av barnen lever i familjer med socialbidrag, etc.

Smutsig journalistik när den är som smutsigast.

http://www.rb.se/press/kommentarer/Pages/Radda_Barnen_kommenterar_Uppdrag_granskning.aspx

7 tankar om “Visst finns barnfattigdom

  1. Det viktiga för högern är att skapa en illusion om det klasslösa samhällets existens som en konsekvens av den korporativism man kallar för frihet. Därför är varje påstående om existensen av fattigdom ett hot och besvarar med samma hysteri varje gång.

  2. Pingback: Igår drog Janne Josefsson ner byxorna på sig själv | signerat || kjellberg

  3. Pingback: Barnfattigdomen bortom de strikta ekonomiska talen | signerat || kjellberg

  4. Men…det är väl rimligt att begära att de som talar om barnfattigdom , högavlönade direktörer som kräver pengar av andra för sin verksamhet far med sanning och slutar falskspela på vår empati?? Varför är det så udda i er tankevärld? Ni är ju för fan dumma i huvudet. Nej barn svälter inte i Sverige. Punkt och slut. Och alla kan inte köpa allt. Och? Man kan ha en lycklig barndom ändå. Det är så mycket dumhet i debatten om ”baaaarn fattigdom” att man ryser i hela kroppen. Det är i mångt och mycket ett försök att dölja övergrepp och dysfunktionella vårdnadshavare med socialistisk retorik.

  5. Pingback: Texten om barnfattigdom på Borås Tidnings debattsida idag #blogg100 | signerat || kjellberg

Lämna en kommentar