Bilan Osman ”pallar inte med vita människor”

Polisens mord på George Floyd i USA är vidrigt, men är alla vita medskyldiga till mordet? Gör mordet det rätt att vräka ur sig sin ilska mot alla man upplever har vit hudfärg? Bilan Osman (som jobbar på Expo) anser det.

Så här uttryckte hon sig imorse:

”För var dag som går så pallar jag inte med vita människor. Varför lyssnar ingen? Varför är vår existens inte mer än era (i bästa fall) woke-insikter? Varför är mitt liv, mina syskons liv, min mammas liv, mitt barns liv; så beroende av er vithet?

5. Varför har jag börjat känna ett förakt för vitheten, vita och er oförmåga att skydda mig? Jag menar att Floyd kunde ha levt i vilken svensk stad somhelst men han hade ändå mördats under er likgiltighet.”

Hade Bilan osman bara uttryckt sin ilska mot vit rasism, Trump och institutionell rasism i USA och andra länder, så hade jag hållit med henne.

Nu gick hon längre än så. Hon drar ALLA vita och vithet över en kam. Det är lika illa, och felaktigt, som om hon dragit alla judar över en kam (pga Israels politik) eller alla muslimer över en kam (pga IS och Irans politik).

Resultatet är en tråd full av uppstötningar där man förklarar vita som kollektivskyldiga till mordet på Floyd, som sjuka, onda, rasistiska och bara utnyttjar personer med andra hudfärger. Några man aldrig kan vara vänner med.

Även om man inte skulle hålla med om att det är rasism att dra alla vita över en kam, så borde man väl inse att det knappast är konstruktivt att möta hat mot en grupp människor, med hat mot en annan grupp människor?!

Min morfars morbror, Ivar Nyman, var polis i Kullabygden under kriget. Det finns en berättelse om hur han slutade dra tyskar över en kam. (Han hatade tyskar pga nazismen, som han hatade.)

En dag mötte han ett par som kom gående i Väsby. De pratade tyska. Arg som han var på nazisterna gick han fram till dem och förklarade hur onda alla tyskar var och hur han önskade att de bara kunde försvinna från Sverige.

Paret berättade att de var judar och socialdemokrater som flytt kriget…

Min släkting skämdes så han höll på att sjunka genom golvet. Det var då, i det ögonblicket, han insåg att det var fel att dra alla tyskar över en kam. Inte alla tyskar var nazister och inte alla tyskar var onda, hur mycket de än var i strukturellt överläge och mördade och slaktade.

Man kan önska att Bilan osman inser sitt övertramp på samma sätt, och ber om ursäkt. Om inte hon gör det hoppas jag att hon kastas ut ur Expo med omedelbar verkan!


***************

Och samma disclaimer som alltid. Att en känd antirasist uttrycker sig rasistiskt rättfärdigar inte generaliserande hat mot muslimer eller judar. (Jag är medveten att många rassar i Sds-fanclub kommer att gnugga händerna av förtjusning av Osmans fadäs) Konsekvent antirasism innebär att man tar ställning mot ALLT hat, rasism och generaliserande svepande föreställningar om kulturer, hudfärger och religioner.

Det är inte ok att dra alla muslimer över en kam för att IS mördar människor, inte heller att dra alla vita över en kam för att rassar i USA mördar svarta.  Som vanligt är rasism bara fel, fel och inget annat än fel!