Medborgarlön för hemlösa!

En ny kall vinter närmar sig. Socialstyrelsen räknar med att det finns ca 20.000 hemlösa i Sverige. Dvs sist de räknade antalet hemlösa var 17 800 personer utan hem. 5 procent av dem levde då utomhus eller i trappuppgångar, de flesta även på vintern. För att vara rakt på sak, de politiska partierna i riksdagen skiter i de hemlösa! Vad kan liberaler med hjärta och hjärna göra för att hjälpa dem?

Liberaldemokraterna hemlöshet

Hemlösheten är något som är ovärdigt 2000-talet!

Reglerna är för övrigt snåriga. Stadsmissionen får inte ens ta emot all hjälp som de hade kunnat få. Snåriga livsmedelsregler gör att företag som vill skänka överbliven mat efter stora fester inte tillåts göra det.

Och antalet hemlösa ökar. Antalet bostadslösa familjer ökar. örra året bodde 196 familjer med 498 barn inom Hotellhem för familjer i Stockholm. Men behovet var större än så – och det har ökat. Narkotikamissbrukare tvingas ut på gatan eftersom de inte har nån inkomst och inte får nåt hem.

Liberaldemokraterna vägrar att kasta folk på soptippen! Det kan sossar och konservativa partier som Folkpartiet, ha på sitt program. Det är inte vår politik. Vi behöver ett BÄTTRE, inte sämre, socialt skyddsnät än idag.

Medborgarlön!

Liberaldemokraternas förslag kommer att vara att införa en kombination av medborgarlön och plattskatt. Om detta finns mycket att säga men grundtanken är att bli av med förmynderi, avdrag och elände och samtidigt skapa ett BÄTTRE system än idag för socialt skyddsnät.

Tanken är att alla Svenskar, barn och vuxna, ska få en lagstadgad grundinkomst.

Poängen är att man ersätter en massa bidrag och avdrag med en grundinkomst. Då kommer INGEN att falla mellan stolarna, ALLA kommer att ha en inkomst garanterad. Det gör det t.ex. lättare att skaffa fram bostäder till hemlösa och missbrukare.

Medborgarlönen bör vara lite högre än existensminimum så man kan garantera sjukvård och hälsovård till alla.

Nya idéer behövs för att lösa problemen i Sverige. Ett är säkert, stat och myndigheter ska inte kasta folk på soptippen, som det sker nu!

—————————————————-

Jag är en av grundarna till Liberaldemokraterna, ett parti som håller på att byggas upp.

Men åsikterna på bloggen är mina egna…

Vad är Liberaldemokraterna?

Liberaldemokraternas Facebookgrupp

Twitter: http://www.twitter.com/Lib_dem

Vår hemsida, som är under byggnad, kommer att finnas på:

www.liberaldemokraterna.com

***

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

—————————————————-


Läs även andra bloggares åsikter om 

10 tankar om “Medborgarlön för hemlösa!

 1. Pingback: Tweets that mention Medborgarlön för hemlösa! « Sverige är inte världens navel! -- Topsy.com

 2. Detta inlägg visar på en total okunskap om mekanismerna kring hemlöshet.

  Bättre att kritisera psykiatrireformen, än att propagera för medborgarlön, om man nu ska diskutera hemlöshet.

 3. Det håller jag med om också. Jag har mycket kritik mot psykiatrireformen. Där jag tycker att de förslag som fanns runt 1990 om gruppboenden hade varit den bästa lösningen. Nu kastades de ut på gatan istället eftersom de inte klarade av eget boende, ofta på grund av att de inte hade inkomst.

  Men poängen är att PENGAR och därmed också en chans till ett boende är något bra. L har ett förslag om medborgarlön som jag utgick från.

  Medborgarlön och Karl Grunewalds modell för gruppboenden tror jag är modellen om vi pratar om det också.

 4. För en gångs skull håller jag med dig. Fruktansvärt att sådant här tillåts förekomma i Sverige (eller någon annastans överhuvudtaget, men det är en annan diskussion).

  Psykiatrireformen är ett folkrättsbrott utan dess like i modern svensk historia, väl värt att jämföra med tyskarnas utrotningsläger. På sitt sätt t o m värre.

 5. Jag kände en rysk psykolog en gång. Han besökte Stockholm. Han har varit, och ÄR, kritiskt mot det gamla Sovjetsystemet att behandla psykiskt sjuka som lever kvar ännu. Han blev chockad över vad han såg i Stockholm och sa att till och med det gamla Sovjetsystemet var humanare.

 6. Att ta hand om våra hemlösa borde vara regeringens prioritet nr 1, det är därför vi överhuvudtaget betalar skatt för att hjälpa de fattigaste och mest utsatta.

  Minns en intervju med statsminister Göran Persson som tyckte var märkligt att samhället inte kunde fixa problemet med de hemlösa och då var han Sveriges statsminister, helt otroligt.

 7. Pingback: Medborgarlön är effektivt för samhället « Christian Engström, Pirate MEP

 8. Pingback: Medborgarlön är effektivt för samhället | Piratkopiering

 9. Få dock lite perspektiv för fan!
  Varje år använder Stockholmsstad 900.000.000kr(ja du läste rätt 900miljoner) i ”arbetet med hemlöshet”, utan att det blir några bostäder. Dessutom finns det mindre än 500 uteliggare i Stockholm.
  Vid en genomssnittshyra på 4000 kr blir det hyra för 18.000 personer.

  Klart att en del är psysisk sjuka. Men efter att ha dokumenterat flödet vid Stadsmissionens tidigare såkallade dagsverksamhet för hemlösa på Söder, kan jag nu, som polisen, intyga ätt det enbart handlar om lösdriveri, missbruk och kriminalitet!

  ”VÅRA GÄSTER OCH DELTAGARE HAR GJORT LIVSSTILSVAL SOM LEDER TILL MISSBRUK OCH KRIMINALITET” – Direktör för Stadsmissionen, prästen Marika Markovits.

  Ta bort orden ”hemlös, hemlösa och hemlöshet” från svenska språket, så verkligheten kan få rätt benämning istället för den extrema mängd politiska och ekonomiska propaganda som i många år har varit med om att förstöra samhället inifrån.
  Det gäller inte bara Stockholm, men också i mindre samhällen har jag hört folk klaga på lösdriveriets växande effekt.

  Vill ni veta mera om en verklighet som media inte våger beskriva?
  Skriv till knarkmissionen@hotmail.com

 10. Pingback: Medborgarlön är effektivt för samhället « Christian Engström, Pirate MEP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s