Har en artikel på Aftonbladet debatt idag

I dagens Aftonbladet har jag en debattartikel där jag sågar den s.k. Landskronamodellen inom Folkpartiet (som han skrivit mer utförligt om hos Frihetssmedjan).

Liberaldemokraten svarar på Torkild Strandbergs och Mattias Adolfssons (FP) förslag om att ”socialbidragstagare ska jobba för pengarna”.

Torbjörn JerlerupFolkpartisterna Torkild Strandberg och Mattias Adolfsson skriver i Aftonbladet om den så kallade ”Landskronamodellen”. Folkpartistyrda Landskrona införde 2006 ett system med krav på motprestation för social­bidrag. Partistyrelsen har föreslagit att denna Landskronamodell ska bli politik för hela Sverige.

Men vad Strandberg och Adolfsson inte nämner är att hemlösheten i Landskrona ökat enormt.

Det finns många problem med förslaget från FP. Kritiker har pekat på att det kan störa arbetsmarknaden i kommunerna och att personerna som deltar i insatserna kommer att få svårare att söka arbete. Men det allvarligaste är nog att flera grupper riskerar att mista sitt försörjningsstöd, och bli hemlösa, som alkoholister, narkomaner och psykiskt sjuka, samt folk som fasats ut från sjukförsäkringssystemet, eftersom de får svårt att delta i det FP kallar motprestationer.

Mycket riktigt är det det som inträffat i Landskrona!

Helsingborgs Dagblad den 10 oktober 2005 berättar att det fanns 18 hemlösa i Landskrona. På Landskrona Direkts hemsida läser vi att den 19 augusti i år fanns 347 hemlösa. 105 barn levde som hemlösa.

En annan modell än denna vore önskvärd av ett liberalt och medkännande parti än denna ”Landskronamodell”.

Torbjörn Jerlerup, liberaldemokrat och liberal bloggare

6 tankar om “Har en artikel på Aftonbladet debatt idag

  1. För en gångs skull tycker jag att din argumentation är något svag. I en beskriven modell finns det givetvis undantag för personer utan arbetsförmåga.

    Om nu en kommun kan skapa jobb så är det helt utmärkt i alla avseenden både för individ och samhälle som skattebetalare. Att inte göra något är det värsta!

  2. Ett problemet är att kommunerna har mycket svårt att skapa arbeten och att av dom effektivitetskrav som kommunerna dras med gör att den personal man har inte har marginaler nog att handleda folk som får tillfälliga arbeten under några månader och sedan flyttas till nästa ”åtgärd”.

    Innan marknads och effelktivitetsreligionen slog igenom på alla plan var många alkoholiste, psykiskt sjuka, fysikst handikappade anställda permanent och man accepterade deras handikapp och deras begränsade kapacitet.

    Efter markandsreligonens totala genomlag i slutet av 80 talet slängdes alla dessa ”kaffekokare” ut från alla arbetsplatser och nu flyttas dom i bästa fall runt i olika ”åtgärder” som kostar oss lika mycket som om dom fick stanna på en och samma arbetsplats där dom fyller en FAKTISK funktion för alla inklusive dom själva.

  3. Frihetssmedjan starkaste argument mot krav på motprestation är ”tvånget”. För oss vanliga dödliga torde även att kunna försörja sig vara ett tvång. Jag hade aldrig jobbat en millimeter om jag inte var tvungen utan hade kunnat ägna mig åt konst, litteratur eller varför vara överliggare på universitetet.

    Frihetssmedjan synes även vara befolkad av personer med ringa livserfarenhet eller tillhörande glidarna i buss-filen.. Det kan ju för en del uppfattas som positivt (inga förutfattade meningar) medan andra, som jag själv fått slita rätt hårt i livet. Inom kommunen (Gnesta) jobbar vi alltid med sysselsättningsfrågor oavsett om de är förbehållna för personer med eller utan jobb. Vi har lagt ner stora resurser på att minska arbetslöshet och potentiella bidragstagare.

    Att det skulle vara särskilt oliberalt att kräva motprestation håller jag inte med om. Tvärtom liberalism bygger på att alla bidrar efter förmåga!

  4. Frihetssmedjan starkaste argument mot krav på motprestation är ”tvånget”. För oss vanliga dödliga torde även att kunna försörja sig vara ett tvång. Jag hade aldrig jobbat en millimeter om jag inte var tvungen utan hade kunnat ägna mig åt konst, litteratur eller varför vara överliggare på universitetet.

    Frihetssmedjan synes även vara befolkad av personer med ringa livserfarenhet eller tillhörande glidarna i buss-filen.. Det kan ju för en del uppfattas som positivt (inga förutfattade meningar) medan andra, som jag själv fått slita rätt hårt i livet kanske har en annan syn!

    Inom kommunen (Gnesta) jobbar vi alltid med sysselsättningsfrågor oavsett om de är förbehållna för personer med eller utan jobb. Vi har lagt ner stora resurser på att minska arbetslöshet och potentiella bidragstagare.

    Att det skulle vara särskilt oliberalt att kräva motprestation håller jag inte med om. Tvärtom liberalism bygger på att alla bidrar efter förmåga!

    Repeterat pga redigeringsproblem (kanske Chrome som spökar)

Lämna en kommentar