Vad gör Nationaldemokrater i Piratpartiet?

Jag har hört konstiga rykten om  nya försök från Nationaldemokrater att infiltrera existerande organisationer. Ett av ryktena gäller Piratpartiet.

När jag idag gick in på Piratpartiets forum hittade jag minst ett namn som är helt klart är Nationaldemokratiskt och två till som är misstänka Nationaldemokrater. En av de som är det och som hörs mycket på Pp:s forum är Jimmy Windeskog.

Det är personer vars hela idévärld är mot allt som Piratpartiet står för!

Se upp! Smyger Jimmy omkring på forumet är inte bara rasisterna i närheten, utan även troligen en viss fröken Beckroth…

73 tankar om “Vad gör Nationaldemokrater i Piratpartiet?

  1. Nåja, inte kan man väl för allt i världen få Beckroth att gå ihop med ND? Eller tänker vi på två olika fröken Beckroth här…? 🙂

    För oss i PP är det viktigare att låta alla stollepellar få göra sin röst hörd, så att vi kan bemöta deras stolleprov, än att tysta dem med allsköns lagar mot förment ”hets mot folkgrupp” och annan idioti.

    Yttrandefriheten går helt enkelt över allt annat. Den är binär — antingen har du den till 100% eller så har du den inte alls. 99% avrundas därvidlag till 0%.

  2. Asså, lägg ned nu. Liberaldemokraterna tycks göra vad som helst för att svarta ned PP nu för tiden. Han deltar i vårt forum, so what?! Det gör honom inte till en Piratpartist!

    Han har all rätt att yttra sig hur han vill, även på vårt forum. Så sluta tramsa och gå o fika med Bard istället…

    (Ursäkta om jag låter bitter men jag börjar tröttna på allt tjafs från LD’s håll!)

  3. Jo, det är samma Beckroth, som sist lär ha varit synlig runt Windeskog och Rinderheim, två gamla Nationaldemokrater. Världen är absurd och bra liten!

  4. David – Torbjörn är också medlem i Piratpartiet, liksom jag och flera andra liberaldemokrater. Fan, partiet är ju grundat av gamla folkpartister och pirater!

    Torbjörn är garanterat INTE ute efter att svärta ner PP – det är bara en varning i största välmening. Det kan vara bra att skaka lössen ur manteln då och då, hur mycket yttrandefrihet man än vill ha.

  5. Björn – fröken Beckroth, som höll på att krascha Piratpartiet redan i början, innan hon blev vederbörligen utslängd med huvudet före, var faktiskt redan då associerad med diverse extremnationalister, eller vad man nu ska kalla dem…

    Öppenhet och yttrandefrihet i all ära, men släpper man in alltför många idioter i sitt debattforum så kommer debatten att bli därefter.

  6. Jag har läst igenom Pp:s forum och det verkar inte som någon där vet vem Jimmy är. Det handlar om en varning. Jag har skickat denna varning till forumadministratörerna i Pp också.

  7. Jodå, vi vet mycket väl vem Windeskog är. Han har trollat på forumet sedan ett bra tag innan valet. Jag tror inte att han har fått nåt för det mer än fler ovänner, även om jag får lägga in brasklappen att jag inte läst nåt av hans senare påhitt.

  8. Rickard. Bra, då vet jag att det finns andra som har koll på den personen!

    Sammy. Trots smileyn tycker jag det där var ett botten-napp.

    /T

  9. Till skillnad från rubriken i detta inlägg, menar du? Seriously, en rubrik om en nationaldemokrat på pp:s forum och tal om nationaldemokratisk infiltration i partiet? Hur i hela fridens namn skulle partiet kunna åsiktskontrollera sina medlemmar, och även om det gick, skulle vi då vilja det? Det vore skillnad om personen i fråga hade någon form av förtroendevald ställning i partiet, om bara medlemsskap är ett kriterie för att kalla det för ”infiltration” vill jag vidhålla att väsentligt fler liberaldemokrater ”infiltrerat” partiet.

  10. Rasism är inte samma som liberalism Sammy, det vet du! Lägg av med det tramset. Du vet bättre!

    Det är viktigt att hålla koll på vad rasister gör! Och om de träder över gränsen får man väl kicka ut dem. Det är inte svårt. Pp har faktiskt vissa principer och rasist-troll kan Pp kicka ut om de blir för besvärliga. Men nu har jag fått indikationer på att folk vet vem Windeskog är. Bra!

    /T

  11. Windeskog har alltid varit öppen med vad han står för på PP:s forum. Dessutom har han uppfört sig mera hyfsat än många andra så kallade troll.

    Infiltration är trams faktiskt.

  12. Jag har väl inte sagt något om vare sig rasism eller liberalism? Vad har det ens med saken att göra? Ifall någon missköter sig så ska denne ut för att ha misskött sig, alldeles oavsett om det är en rasist eller liberalist. Dömma någon för dess åsikter är något vi vare sig kan eller bör göra, det är för ens handlingar man har ansvar. Frågan om vad någon har för åsikter är därför helt irrelevant för sammanhanget ordningsfrågor.

    Ditt uppmärksammande av att det finns de som har nationalsocialistiska åsikter på partiets forum upplever jag därför som mer en anspelan på känslor än konstruktivt och frågan du bör ställa dig är vad du uppnår med det.

  13. +1 på Sammy. 🙂

    FYI: Det krävs väldigt mycket idogt, uppenbart och elakt trollande för att lyckas bli utkastad från Piratpartiets forum. Att man är en rasistisk liten bängskalle eftersom man blev tappad på huvudet som liten räcker inte på långa vägar. Om nu Windeskog vill klä ut sig till banan och gå in i gorillaburen så kan jag tycka en hel del om det, men varna gorillorna för magont skulle jag nog inte orka göra. 😉

  14. Rickard, Sammy.

    Det är inte speciellt svårt att kasta ut uppenbara troll, desto svårare är det med personer som Windeskog som ”sköter sig”.

    Problemet är att nya personer som dyker upp på forumet och ser att ni låter en sådan person hållas kommer att vända i dörren.

    Kolla upp hur många nyregistreringar ni haft det senaste året och vad snittet i antal inlägg är.
    Sedan kolla upp de som registrerade sig första verksamhetsåret och vilka av dem som är kvar.

    Min gissning är att det är ungefär samma låga snitt, medan Windeskog och andra välbelevade nazister har ett extremt högt snitt i antal inlägg.

    Fråga er själva vilka ni vill ha som mest aktiva på forumet.
    Nytillkomna och nyfikna blivande piratpartister eller insnöade nazister.

    Valet borde inte vara så svårt, men eftersom ni ägnat mesta tiden här i kommentarsfältet med att försvara Windeskog så kanske det är det ändå….

  15. Det är smått… beklämmande att läsa både inlägg och kommentarsfälten här måste jag säga. Så stor avsky som jag känner för rasistiska och främlingsfientliga ställningstaganden är yttrandefrihet fortfarande en grundpelare för ett demokratiskt fungerande samhälle. En politisk diskussion är inte en gästlista av inbjudna VIPar. För att inkludera så många som möjligt går det inte att genomföra åsiktstest med tillhörande stämplar där vissa ”godkänns” eller inte. I längden måste folk få tycka si så andra kan tycka så.

    Det trodde jag faktiskt var en av de där gemensamma värderingarna som PP och Libdem delade, men får väl anse mig informerad om motsatsen nu då. Att ett principiellt ställningstagande att låta andra ha de åsikter de vill (för att i längden kunna få behålla sin egna rätt att ha de åsikter man själv vill) dessutom kan ses som att man delar andras helt obegripliga val att döma ut hela grupper i samhället är som jag ser det inte mindre uselt än de som använder sig av barnpornografi eller terrorism för att styra upp här i världen. Jag vrider mig så smått av obehag över hur vilken väg här diskussionen tagit.

    Säg mig, var ska gränsen gå för vilka som får vara med och debattera på forumet? Ska det vara baserat på åsikten? På vilket land ens föräldrar kommer från? Vilket kön? Ålder? Hur lite jag än vill ”störas” av troll osv i en politiskt utvecklande diskussion inbillar jag mig att den här typen av gränsdragningar är riktigt farliga i längden.

  16. Emma. Piratpartiets forum sprudlar inte precis av debatt, optimism och framtidsvisioner just nu. Det är bara att se på hur stackars Anna Trobergs försök att dra igång en sprudlande framtidsdebatt mottas i forumet. Att i det läget en hög Politiskt Inkorrekt-människor och Nationaldemokrater är det man ser när man tittar på nyhetsdelen av forumet är inte bra.

    Så här säger Piratpartiets principprogram:

    ”Mänskliga rättigheter gäller alla människor, och det är en demokratis skyldighet att aldrig medverka till att stävja demokratiseringsprocesser i utlandet. Piratpartiet skall, och kommer att, agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man skall kunna förvänta sig av en västerländsk demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell
    läggning eller politisk åskådning.”

    Så här säger partiets stadgar om uteslutning:

    ”2.2.3 Medlem som uppenbarligen handlar i strid med partiets intressen eller annars uppenbarligen skadar partiet eller på annat sätt motarbetar partiet kan uteslutas av partistyrelsen. Beslut om uteslutning ska fattas med minst tre fjärdedelars (3/4) majoritet.”

    Faktum är att Jimmy Windeskog försökte nästla sig in i Liberaldemokraterna också men sparkades ut så fort jag fick se hans namn.

    Frågan är, Emma, om man handlar emot partiets intressen, inte delar partiets människosyn och arbetar MOT partiet, ska man kunna bli utesluten då?

    Nu pratar jag som en partimedlem, Emma. Vem kontaktar jag för att få det prövat om Jimmy Windeskogs medlemskap är förenligt med Piratpartiets grundtankar?

    /T

  17. Emma. Sen om grundfrågan ”Säg mig, var ska gränsen gå för vilka som får vara med och debattera på forumet? Ska det vara baserat på åsikten? På vilket land ens föräldrar kommer från? Vilket kön? Ålder? Hur lite jag än vill ”störas” av troll osv i en politiskt utvecklande diskussion inbillar jag mig att den här typen av gränsdragningar är riktigt farliga i längden.”

    Lika mycket som jag vill skydda Jimmys rätt att uttrycka sig i samhället, anser jag att det är en privat förening, eller ett privat partis, rätt att utesluta folk som är rasister.

    I Piratpartiets fall… Piratpartiet är jag medlem i och jag anser att det är direkt skadligt för partiet att låta rasister trolla fritt.

    Alltså vill jag pröva detta. Ge mig uppgifter om hur jag ska gå till väga!

    /T

  18. Med andra ord. Lika mycket som jag vill skydda Jimmys åsikts och yttrandefrihet, anser jag att jag har rätt att visa vad han är för en, och vad han står för.

    Och min rätt att kräva att den förening jag är med i håller rent hus och kickar ut rasister, håller jag hårt på också.

    /T

  19. Förutsättningen är ju då att han är medlem för att bli ”utkastad”, men Piratpartiets forum har faktiskt inte nån regel om att det måste vara medlemmar som deltar i diskussionerna där. Vi kan inte ”kasta ut” Henrik Pontén heller, av samma anledning, när han agerar ”mot Piratpartiets intressen”, skulle han få för sig att regga ett konto och komma in och diskutera. Forumet har sedan dag ett varit öppet för vem som helst, på ont och gott. Gott och ont, som man kanske lite pedagogiskt ska ställa yttrandefrihet under — det är inte ”mainstream” som skyddas av det. De principiella krumbukter ni visar prov på här är rent ut sagt deprimerande.

  20. Nej men då vill jag få det testat om han är medlem. Hur kan jag få veta det. Jag vill veta om han är medlem så jag kan be styrelsen kicka ut honom.

    Och är han inte det vill jag veta beslutsgången för att få det testat av de som kontrollerar forumet om rasister ska få härja fritt i Piratpartiets privata forum eller inte.

    Ge mig information om hur jag ska göra.

    /T

  21. Då folk är medlemmar i ett parti är tack och lov skyddad information, enligt lag får man inte berätta vilka som är medlemmar i vilka partier. Mig veterligen har inte Windeskog bedrivit PP-politik offentligt nånstans? Eller skrivit debattartiklar i partiets namn och påstår saker som inte partiet står för? Eller agerat på ett för partiet skadligt vis? Vad jag förstått på kritiken är det hans blotta existens som är problemet , och att han reggat ett konto på Piratpartiets offentliga forum där vem som helst får regga sig? Eller har du belägg för att just han agerat i partiets namn och tagit sig för dumheter? Då är det i så fall bara att skriva till styrelsen (at piratpartiet.se) och rapportera om det.

    Och i några ”privata forum” har jag då inte sett till honom. Har du?

  22. Emma!

    Det är INTE bra att det är mer debatt om saker som stått på Politiskt inkorrekts hemsida i pp:s forum, än om Anna Trobergs försök att hitta en vision för framtiden. Det blir mina slutord offentligt här.

    Nu mailar jag dig privat istället.

    /T

  23. Du får såklart gärna maila mig privat, men tror att det är bra om en sån här diskussion förs öppet i längden. Piratpartiet är inte rasistiska för att de har en offentlig sektion av forumet där vem som helst får delta. Jag tar gärna tillfället att helt öppet bemöta guilt by association-anklagelser precis lika öppet som det utförs.

  24. Nej men det har jag inte sagt! Jag har INTE påstått det! LÄS vad jag skrev i inlägget:

    ”Det är personer vars hela idévärld är mot allt som Piratpartiet står för!”

    Och jag tar det privat. Ett mail är skickat till styrelsen. Du har fått ett mail också om forumet.

    /T

  25. Forumet är oftast ett mörkt ställe där trollen bor. Det har skrämt bort en del intresserade personer från PP tyvärr, för det är ofta det första stället folk kommer till som vill engagera sig lite mer och jag vill påstå att forumet tyvärr inte är representativt för piratpartiet.

    Det är ett problem som jag tyvärr inte ser någon lösning på, förutom då att hindra folk att posta på vårt öppna forum. Det är typ allvarliga personangrepp och mordhot som raderats och fått folk avstängda vad jag vet. Inte deras politiska åsikter generellt.

    Jerlerup – du skriver att han är medlem i Piratpartiet. Den typen av information ska helt enkelt inte finnas tillgänglig för annat än de som handhar medlemsregistret. Vet du något mer om detta så kontakta partiledningen som får ta det med styrelsen. Du kommer aldrig att få det bekräftat om det var så eller om det inte var så för då får du också reda på vem som är och har varit medlem eller inte i piratpartiet.

    Att han som aktiv i nationaldemokraterna skulle kunna vara aktiv medlem inom piratpartiet är helt uteslutet. Det bryter som sagt mot våra stadgar och program som du postade ovan.

  26. @Jerlerup

    Om du uppfattat Piratpartiets ställningstagande för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde som att vi vore emot åsiktsfriheten eller någons rätt att ha rasistiska åsikter så har du grovt missförstått. Åsiktsfriheten, dvs allas rätt att få tycka precis vad de vill, är en del av vad vi står för, och att samtidigt inte tillåta en viss typ av åsikter inom organisationen vore då hykleri. Precis alla åsikter är tillåtna, alldeles oavsett hur mycket de går emot vad partiet står för.

    Att agera hur som helst är dock inte tillåtet. Du får det att låta som att vederbörande uttalar sig rasistiskt på forumet, vilket då utgör diskriminering och ett uppenbart brott mot forumets riktlinjer, vilket så klart bör anmälas till forummoderatorerna för åtgärd som sig bör.

    MEN, så länge vederbörande agerar inom ramarna för vad som är tillåtet och inte kränker någon annan med sina uttalanden så ser jag ingen anledning till att utestänga personen bara för vad denne har för åsikter. DET vore i strid med partiets värderingar.

    Att Liberaldemokraterna inte drar sig får att agera åsiktspolis och villkora medlemsskap med att man har ”rätt” åsikt är ingen nyhet. Alexander Bard har t.ex. förkunnat mycket tydligt hur socialister inte är välkomna i partiet: http://tantrikblog.wordpress.com/2010/10/12/dubbla-medlemskap/#comment-6592

    Det är inte den vägen Piratpartiet valt och det är iaf jag glad för. I Piratpartiet är alla välkomna.

  27. Jag vet inte detta Anders. Jag kan bara utgå från att han är medlem och be att få det testat.

    Jag har skrivit till styrelsen och bett dem utesluta medlemmen Jimmy Windeskog med hänvisning till partiets stadgar och principprogram.

    Och om han inte är medlem vill jag veta hur jag som medlem kan be att få det prövat om Windeskog ska sparkas från forumet, och hur jag kan få igång en principdiskussion om forumets öppenhet.

    Alltså kan man berätta om han är medlem eller inte.

    Är han medlem ska han givetvis sparkas direkt. Är han inte medlem gynnar det Pp:s intresse att meddela folk att han INTEär medlem. Det står inget i Piratpartiets stadgar om att man inte får avslöja vem som INTE är medlem. Det som står där rör vilka som ÄR medlemmar.

    /T

  28. Sammy. Du kan inte upphöra med dina nålstick mot, L, eller hur! 🙂 När det gäller L är vi i en uppbyggnadsfas och vill hitta folk som drar åt samma håll. Vad som sker efter vi bildat partiet officiellt 2012 är en HELT annan sak.

    Men nu pratar vi Jimmy, inte L.

    Den här diskussionen börjar bli större än jag anade. Du är antirasist Sammy. Du kan lätt göra jobbet. Använd sökmotorn inne på Pp:s hemsida och skriv Jimmy Windeskog. Det lär inte ta dig många minuter att hitta en handfull inlägg från den personen som du kan anmäla.

    Så slipper jag göra allt jobbet här!

    Men ok, ok… Jag ska gå in och anmäla några av Windeskogs inlägg.

    Men förbryllad är jag att inte du, och andra, redan anmält dem!

    /T

  29. Anders. För att styra upp ett forum behövs LEDARSKAP, att man inspirerar till idédebatt, och att man har modet att kicka ut de värsta trollen…

    /T

  30. Vi har haft liknande diskussioner på redaktionen. Ska vi tillåta extremister åt något hålla att bli publicerade via oss, och under vilka omständigheter?

    Efter några vändor kom vi fram till att, ja. Men då med villkoren att texten dels inte ska vara en ren propagandasession, inte ska anstränga sig för att kalla eventuella meningsmotståndare för episka mongon och (orelaterat till den första punkten) inte ska grunda sig på saker av typen homeopatins bekräftade effekt eller den globala muslimska konspirationen att generationskriga bort resten av världen eller dylikt.

    Alla kan resonera, och alla har någonstans någon slags rational för att de gör som de gör. Och om de lyckas formulera det på ett sådant sätt att de blir både läsbart och läsvärt – varför säga nej?

    Nu krävs det förstås lite mer förmåga och väldigt mycket mer uthållighet för att orka skriva sig en artikel än en femtonordskommentar, men, hey. Om de där femton orden – obegripliga för alla inbladade för sig själva – kan expanderas till sammanhängande och välgrundade femtonhundra, så anar jag att det är bättre för världen att få se mer av det senare och mindre av det förra. Det får plats fler hur, varför och på vilka grunder, trots allt.

    De måste bara få en ursäkt att göra den där ansträngningen. Att säga kategoriskt nej hjälper inte. Ingen tjänar på att debatten lägger sig.

  31. Jamen där håller jag med. Jag censurerar inte debatten på min blogg heller.

    Men nu pratar vi om ett forum, ett INTERNT forum, hos ett parti som upprätthåller idén om allas lika värde och som vill rekrytera nya aktiva, gärna bland invandrare och antirasister!

    /T

  32. När det gäller Jimmy är det enkelt. Jag skulle kunna anmäla varenda inlägg han gjort hos Pp med en enda grund. Får man göra reklam för BSS, bevara Sverige svenskt i varenda inlägg?

    Jag ska testanmäla tre inlägg nu!

    /T

  33. Ja, men en uteslutning är en helt annan sak.

    Det jag pratade om var när du ett antal kommentarer ovan skrev:
    ”Är han inte medlem gynnar det Pp:s intresse att meddela folk att han INTEär medlem. Det står inget i Piratpartiets stadgar om att man inte får avslöja vem som INTE är medlem. Det som står där rör vilka som ÄR medlemmar.”

    Enligt min (och många andras) tolkning av PUL så får vi alltså enligt lag inte göra detta. Förutom då att det också strider mot våra principer om folks integritet.

    Min tolkning av din ovanstående post är att du uppmanar oss att inte bara bryta mot lagen, utan också mot våra egna principer…

  34. Jo det är skillnad Jan. Men du missar att folk som kommer in i forumet ser det som finns på forumet och bildar sig en uppfattning om partiet grundat på forumet,

  35. Om man får eller inte får meddela det. Du hårddrar Pul ordentligt nu. Det enda jag vet är att det faktiskt är ganska vanligt att organisationer och partier meddelar att nån inte är medlem. Det händer ganska ofta faktiskt, men ok…

    Men ok, då får väl Pp strama upp forumet istället för att låta det degenerera istället då! I hans fall är det enkelt eftersom han i 226 inlägg gjort reklam för en BSS-hemsideadress, bevara Sverige Svenskt. 🙂

  36. Nej, det har jag inte missat. Om du läser mina tidigare kommentarer så har jag inte pratat om forumet, förutom att påpeka att man kan vara medlem på forumet utan att vara medlem i partiet.

    Jag har hållit mig till att diskutera PUL och vad jag som sagt var uppfattar som en uppmaning från dig att bryta mot PUL och vad jag anser vara grundprinciper hos PP.

    Jag har inte på något sätt diskuterat Windeskogs varande eller icke varande på forumet.

  37. Jag håller inte med om att det är att hårddra när det står:

    ”Det är enligt 13 § PuL förbjudet att behandla ”känsliga personuppgifter” som avslöjar

    politiska åsikter,”

    För mig är det solklart.

    Sen så är en av PP:s grundprinciper att värna folks privatliv – inklusive just deras politiska åsikter. Vi tycker inte det ska finnas t.ex. åsiktsregistrering och tycker fortfarande att IB var en jävligt dålig idé.

    Att vi då offentligt går ut och uttalar oss om en viss person är medlem eller inte tycker jag skulle vara helt förkastligt oavsett vem den personen är. Det är det jag menar med när jag tolkar det som att du vill att vi ska bryta mot våra egna principer och vår egen ideologi.

    Och bara för att andra gör dumma/idiotiska saker så betyder det inte att vi måste följa efter.

    För att ta ett exempel från när jag växte upp: om alla andra fick för sig att hoppa från en bro – skulle du göra samma sak? 😉 😛

  38. @Jerlerup

    Jag är själv ingen vidare aktiv forummänniska och har ingen direkt uppfattning om den där Jimmy. Det är långt ifrån alla pirater som engagerar sig i forumet, snarare en oerhört liten del av medlemmarna, även bland de engagerade. Att jag som pirat inte anmält denne Jimmy för vad han nu gjort borde därför inte vara nämnvärt förvånande.

    Det jag vänder mig emot är dock idén att utesluta personen i fråga för sina åsikter. Om det du säger om honom stämmer är inget jag kan varken bekräfta eller förneka, men om personen ska sparkas ut ur forumet bör aldrig vara för något annat än hans agerande, inte för vad han har för åsikter.

    Du har gjort en anmälan och visar det sig att personen i fråga betett sig olämpligt så är jag övertygad om att forumet administratörer agerar som sig bör. Så långt är allt i sin ordning och helt korrekt agerat från din sida. Dock undrar jag fortfarande vad du försöker uppnå med detta blogginlägga där du slår på stora trumman med konspirationsteorier om nationaldemokratisk infiltrering av partiet? Det enda jag ser är att du manar till misstänksamhet och bidrar till de interna slitningar som Liberaldemokraterna så ofta kritiserar Piratpartiet för.

    Du har f.ö. fel när du talar om forumet som något internt, det är som tidigare påtalats ett forum öppet för alla, oavsett om man är medlem i partiet eller ej. Men du har så klart rätt i att partiet som forumets ägare och förvaltare har rätt att sparka ut folk precis som man vill, det är inte en allmänn plats bara för att det är ett forum öppet för alla. Det jag försöker säga är att det inte ligger i partiets intresse att ha ett forum för bara de som håller med partiet i alla frågor eller att deltagande öht ska villkoras av vilka åsikter man har.

  39. Nu orkar inte jag. Jag länkar till detta.

    https://lagen.nu/1998:204#P17S1

    Forumet är inget offentligt rum, det är INTERNT. i en IDEELL FÖRENING. Windeskog gör ingen hemlighet av att han är inne i det INTERNA rummet och vem han är.

    Och varje förening har rätt att internt meddela vissa uppgifter som är ostrukturerade och känsliga om det krävs enligt nöden. Därför har domstolar kommit fram till att det tex inte strider mot PUL att en fackförening meddelar att de uteslutit en rasist.

  40. Scabbe har bloggat:http://scabernestor.blogg.se/2011/march/yttrandefrihet-ar-inte-att-lata-alla-tala-ove.html

    Jag håller med. Pp:s forum 2009 var entusiasmerande. Därför röstade jag på Pp 2009. just nu är det… inte bra! Jag håller med om slutpoängen:

    Jag minns PP’s forum 2008-2009, det sprudlade av liv och framtidsutsikter, numera är det närmast jämförbart med en öde version av flashback. Hitta tillbaka är ni snälla, ni behövs i svensk politik.

    /T

  41. Jag tycker nu att man ska vara försiktig med att anklaga aktiva Pirater som kämpade som fasen för att det skulle gå bra i valet för att vara hela anledningen till att det inte gick bra. Om debatten går ner i sådana hemska utrymmen att vi ska behöva göra påhopp på varandra undrar jag varför vi ens för den.

  42. Jag förstår inte riktigt det här med engagemanget på forumet som en måttstock på hur partiet mår och samtidigt dessa uppmaningar om att vi bör lämna datorskärmarna för att bredda vår politik. Är detta synen Liberaldemokraterna har på Piratpartiet förstår jag genast mycket bättre var kritiken man har kommer ifrån. Det man missar är dock att partiets största engagemang inte finns på forumet, det är inte ens det verktyg man använder mest för kommunikation på distans. Det är en oerhört liten skara användare på forumet som är långt ifrån representativ för partiets engagemang och verksamhet. Vill man komma i kontakt med partiets verkliga gräsrötter bör man vara med på lokala organisationens nästa ”piratfika”. För kommunikationen på distans har man oftast någon chatt-kanal på Skype, IRC eller partiets XMTP-server.

    Att forumet blivit ett hem för troll och dylikt är inget ovanligt för forum på Internet öht, och det är naturligtvis tråkigt, men jag tycker vi gör en aning stor sak av det här. Organisationen är långt ifrån avhängig vad som försigår på forumet, utom när man håller medlemsmöten där förstås. Under de medlemsmöten som varit kan jag dock inte säga att det varit något större problem med troll eller andra som söker störa ordningen.

    För att bedömma partiets verksamhet och hur det går för den vill jag alltså mana till att man lämnar datorskärmarna och istället tittar där partiets verksamhet lever mest. 🙂

  43. Jag vet inte riktigt hur vi ska kunna vara tydligare med det här, men Piratpartiets forum är och ska vara öppet för alla. Det är inte ett internt forum. Så har det alltid varit.

  44. Men är ni helt dumma i huvudet?

    Piratpartiet har humanistiska värderingar som en av sina viktigaste grundpelare: åsiktsfrihet, yttrandefrihet, debattfrihet.

    Vi lever som vi lär och det är viktigt för oss. Jimmy Windeskog har bidragit med många intressanta observationer på vårt forum, och jag personligen känner att det är mycket berikande att människor som inte håller med Piratpartiet i varenda stor och liten detalj också hoppar in och pratar med oss. Öppen debatt är alltid den bästa åsiktsmätaren.

    Det har diskuterats en del om olika sorters liberalism. Att sortera ut oliktänkande är inte frihetlig liberalism. Det är inte ens batongliberalism utan närmar sig koncentrationslägerliberalism.

    Jag vet att det finns personer i Libdem som försöker få till ett framtida samarbete med Piratpartiet. De i L som argumenterat här för att oliktänkande inte ska få diskutera satte just min agenda tydligt — jag kommer att kräva att L växer upp betydligt innan jag ens utvärderar för mig själv om jag ska fundera på om något sådant kan vara värt att stödja. Dessutom är jag bara en av alla röster på PPs möten; jag är inte den som tagit mest illa upp, och jag är bara fly förbannad.

    Här brändes det verkligen broar med napalm.

    Men någonstans är jag tacksam för att jag fick se en glimt av Libdems interna organisationskultur. Om den ser ut så här, så är ett framtida samarbete PP/Libdem helt uteslutet för min del; då är de två organisationernas värderingar oförenliga i grunden.

  45. Så du menar att bara för att jag tycker att vi inte ska avslöja om en person är medlem i partiet eller inte så är det en bidragande orsak till att det gick dåligt i valet 2010?

    Eh? Va?

    Om du har nån som helst logik bakom det resonemanget så vill jag gärna få höra den.

    Annars så vill jag återigen få påpeka att jag ALDRIG i den här kommentarstråden har diskuterat Windeskogs varande eller ickevarande i forumet. Enda gången jag nämnt forumet är för att poängtera skillnaden mellan medlemskap på forumet och medlemskap i partiet. Det är andra som har diskuterat forumet med dig.

  46. Kul debatt!

    Jag känner mig själv lite mitt emellan här. Jag är nog betydligt mer pirat än Torbjörn, i det att jag är en yttrandefrihetsfundamentalist, och tycker att alla ska ha rätt att yttra sig, hur idiotiska åsikter de än har. Lagen om hets mot folkgrupp är en idiotlag som jag helst skulle vilja avskaffa illa kvickt.

    Och jag tycker också att så länge man argumenterar anständigt, om allehanda ämnen, och inte sprider rasistisk dynga, så spelar det fan ingen roll VEM det är som argumenterar.

    Det är förvisso möjligt att det skulle kunna se dåligt ut för Piratpartiet att en nazist deltar på ett öppet forum – men det är inget mot hur dåligt det skulle se ut om Piratpartiet skulle ägna sig åt åsiktsregistrering.

    Sen är det en helt annan sak vad man släpper in på sina egna fora
    Niklas Starow uttryckte det fint, och Torbjörn citerar honom väl:
    ”Yttrandefrihet innebär INTE att alla ska få tala på alla platser, det är att alla ska ha MÖJLIGHETEN att tala i sina EGNA forum.”

    Jag skulle dock vilja expandera detta till att ALLA faktiskt ska få tala på alla OFFENTLIGA platser, men inte nödvändigtvis i privata fora. Så diskussionen är väl snarast en intern piratfråga; hur offentligt vill man att PP:s forum ska vara?

    Och Sammy – jag tycker att du slår under bältet och är helt fel ute när du använder något Alexander skrivit i en kommentar på min blogg som ett argument för att vi liberaldemokrater på något sätt skulle vara emot yttrandefrihet. Det är fult, snuskigt, lögnaktigt och dessutom fullkomligt fel.

    Vad Alexander refererar till är helt enkelt att socialister inte är välkomna i en förening som är 100 % mot socialism. Hur konstigt är det? Du kan väl knappast klandra Liberaldemokraterna för att ha en annan policy för medlemsskap än vad Piratpartiet har – det är ju till och med just det jag, Caspian och Alexander ifrågasätter Piratpartiet för. Vi tror inte att det är en hållbar linje i längden. Och vi gör det i egenskap av medlemmar i Piratpartiet.

    Skulle Henrik Pontén få bli medlem i Piratpartiet? Skulle styrelsemedlemmar i Ifpi få bli medlemmar i Piratpartiet?

  47. Jag trodde ärligt talat inte att det skulle vara kontroversiellt att påpeka att en MYCKET känd högerextremist rör sig på forumet, sprider främlingsfientlig propaganda, och ställa frågan om inte han bör sparkas ut.

    Jag trodde inte det, och hade aldrig kunnat ana det, aldrig…

  48. Jisses, jag hade ju bara läst halva tråden.

    Att börja prata om vilka som är MEDLEMMAR och inte är ännu värre… har ni hällt nåt i dricksvattnet, eller vad är det frågan om?

  49. Och Torbjörn – for your information – i detta är jag helt på Rick Falkvinges linje.

    Du måste tagga ner vad gäller ditt intensiva motstånd mot rasister, och skilja sak från person.

    Du tar en fjäder och gör det till en hel jävla hönsgård.
    Nu snackar jag som pirat OCH liberaldemokrat, och jag tycker faktisktatt det här är lite löjligt.

    Vilka personer som Piratpartiet släpper in på sin interndebatt har du inte med att göra.

    Bara släpp det här, please – det gagnar inte Piratpartiet, det gagnar inte Liberaldemokraterna och det gagnar framför allt inte samarbetet mellan dessa två partier.

  50. Rick. Jag försvarar precis som du yttrandefriheten och var MOT censuren av Sverigedemokraterna innan valet. Sd skulle bemötas med argument inte censur, ansåg jag.

    Detta med Windeskog är något jag som piratpartist undrar och som rör Pp:s interna forum

    Men jag hade inte kunnat ana att det skulle vara så känsligt! Ingen aning…

  51. Väl talat, Rick. Hela den här tråden känns som ett lågvattenmärke. Det säger jag som har dragit mig mer och mer mot Libdem det senaste halvåret och är väldigt mycket antirasist.

    ”I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it” // Evelyn Beatrice Hall

  52. Jerlerup: Jag tror att den stora anledningen till den här skillnaden är att de flesta (om inte alla) som har diskuterat om han ska vara i forumet eller inte anser att det inte är ett internt forum, utan ett externt sådant.

    Du å din sida anser att det är just ett internt forum.

    Om man har två helt olika ingångspunkter till en diskussion så kan det ibland vara svårt att faktiskt ha samma diskussion och inte två olika diskussioner.

  53. @ Jan – det är just det jag menar. DU har fattat frågeställningen helt korrekt.

    Hur offentligt är det offentliga rummet?

    Och som jag påpekade tidigare – jag är nog lite mer pirat än Torbjörn här, och går helt på Piratpartiets linje.

    Det här är Torbjörns privata blogg, inte Liberaldemokraternas officiella sida.

    Kom ihåg det, innan ni dissar hela Liberaldemokraterna för något som Torbjörn skriver.

    Jag vet att Trobjörn inte menar något illa. Det kan se ut som ett försök till smutskastning av Piratpartiet, men det ÄR det inte. Torbjörn drivs av ett patos, vilket vi alla gör som debatterar här. Men även den mest välmenande kan trampa fel ibland, och så blir det gräl om ingenting.

    Jag tänker inte föreslå att vi tar hand allihop och sjunger ”We shall overcome”, men ett steg tillbaka, ett djupt andetag och lite sans vore fint.

    Vi har så mycket gemensamt. Låt oss fokusera på det istället.

  54. Angående Piratpartiets forum och åsikter.

    Jag hör till dem som blev ivägskrämd från att rösta på piratpartiet som jag från första början trodde var ett perfekt parti och rösta på. Ville veta mer och började läsa och fråga runt lite i partiet.

    Efter att försökt ta reda på vad man kommer rösta på om man hade röstat på PP så återstod förvirring. Det kunde bli vad som helst förutom frågorna som rör nätet.

    Så länge PP inte sätter en grundläggande ideologi så kommer förvirringen fortsätta, de enda som kan tänka sig rösta på PP isåfall är de som anser att nätfrågan överskuggar allt annat med RÅGE.
    Vad jag inte förstår är att de styrande inom PP inte sätter ner foten, ett politiskt parti är inte en intern klubb där alla har exakt lika mycket makt. Ett politiskt parti lever av antalet väljare och det är för väljarna man måste arbeta.

  55. Jag ber om ursäkt.

    Jag förstod inte att detta kunde vara en så het potatis.

    Jag har efter mycket om och men läst genom allt som har skrivits, och efter påpekanden från ett par av mina partikamrater i Liberaldemokraterna så har jag förstått att det jag skrev kunde missförstås som ett påhopp mot Piratpartiet, vilket inte alls var min avsikt.

    Rasism är ett område som verkligen kan göra mig upprörd, som har engagerat mig i många år, och ibland drar mina känslor iväg med mig.

    Det var absolut inte meningen att trampa någon på tårna.
    Det var faktiskt av uppriktig välmening som jag ville varna för personer som Jimmy Windeskog, eftersom han kan ge PP ett väldigt dåligt rykte.

    Rubriken “Vad gör Nationaldemokrater i Piratpartiet?” var illa vald, och jag förstår att många pirater har blivit upprörda.

    Jag kan inte göra mycket annat än att be om ursäkt för mitt obetänksamma val av rubrik, och de obehagliga associationer den ger.

  56. Det enda jag vänder mig emot är att han tillåts i sin signatur länka till en jävl äckel nationell sida.

    Dvs jag bryr mig inte om vilka som är på forumet så länge de inte pådyvlar någon form av nasse tjavs, att länka till deras sida om diskussioner så ”kräver” det är helt okej, att göra reklam genom sin signatur till nasseskit går jag inte med på, där får yttrandefriheten ta ett steg tbx, men för den delen jag har alldrig sagt att jag personligen förespråkar fullständig yttrandefrihet då jag rent ideologiskt stödjer afa o dyl.(inte i form av praktiskt stöd utan endast att jag delar deras upfatning rent principiellt)

  57. Tack Jerlerup, jag kan iofs förstå det raseri rasism skapar, det är inte som att jag är helt iskall inför företeelsen heller precis *himlar lite* Jag menar, jag läste ju diskussionen som att det alltmer lät som att ”pp försvarar rasism” vilket det såklart aldrig skulle handla om för min egna del.

  58. Jag lärde känna Torbjörn under valrörelsen 2010 genom att vi så småningom upptäckte att vi båda skrev en oerhörd massa artiklar om Sverigedemokraterna och att vi fullt ut delade synen på dom och även att det var nödvändigt att ta debatten med dom, vilket vi båda också önskade att de etablerade partierna skulle göra.

    Jag har sällan mött människor med ett sådant engagemang, patos och arbetskapacitet som Torbjörns och då alldeles särskilt i frågor som rör rasism och främlingsfientlighet.

    Inte vet jag vad jag har för rykte hos PP, men jag vill sätta det jag har plus min egen heder i pant på att Torbjörn, då han skrev sitt första inlägg i det här ämnet hade en enda uppriktig önskan och det var att varna er i PP för den nazist han hade upptäckt i ert forum. Några illasinnade baktankar eller någon illvilja mot PP finns helt enkelt inte och att den här debatten bröt ut just nu är en ren slump och enbart en följd av att Torbjörn fick syn på denne nazist.

    Hade jag inte varit på jobb hela dagen så hade jag dessutom skrivit detta mycket tidigare för det var en häftig debatt, milt talat, som utbröt kring detta.

    Jag hoppas verkligen att detta nu kan anses vara passerat eftersom det drar energi från oss alla åt alldeles fel håll. Vi är INTE varandras fiender!!!

  59. ”Skulle Henrik Pontén få bli medlem i Piratpartiet? Skulle styrelsemedlemmar i Ifpi få bli medlemmar i Piratpartiet?”

    PPs stadgar säger:

    2.1.1 Medlemskap i partiet beviljas individer som ansöker om medlemskap och ställer sig bakom partiets principprogram och stadgar.

    Så de kan mycket väl bli medlemmar av piratpartiet om de nu skulle börja digga partiets principprogram.

  60. Pingback: Zen and the Art of Drama Queen Maintenance | Anna Troberg

  61. @Jerlerup

    Anser du inte att man förlorar rätten att tala om vem som bör bannas på ett partis forum dagen man startar ett annat?

  62. Det fins ett par olika saker man kan ta som indikator på hur internt eller externt ett forum är.
    Vad diskuteras där?
    Vem får diskutera?
    Vem får ta del av vad som diskuteras?

    I fallet PPs forum finns där underavdelningar där det mesta får diskuteras, även om frågor som är helt orelaterade till politik i allmänhet och/eller Piratpartiet i synnerhet är av aningens underordnad betydelse. Still, det är fullt möjligt att t.ex. diskutera PP ur ett allmänpolitiskt perspektiv.
    Vad gäller andra frågan får vem som helst registrera ett konto på forumet – att knyta kontot till ett partimedlemskap är en möjlighet, inte ett obligatorium.
    Så till tredje frågan: de flesta avdelningar på forumet är öpna för alla att ta del av och läsa, även utan att vara inloggad som forumanvändare.

    Sammantaget ser jag inget stöd för uppfattingen att det är ett internt forum.

Lämna en kommentar