Om Sveriges egendomliga lagar mot dödshot

Appropå den där dockan på Erdogan. Det är inte ovanligt med indirekta mordhot i svensk debatt. Dockor har hängts förr, av nazister och av vänsteraktivister och fackligt aktiva. Direktörer, statsministrar, antirasister och homosexuella har låtsashängts. Dockor föreställande allt från Nixon till Trump har hängts.

Sverige har liberala lagar mot mordhot och ganska stränga mot hets mot folkgrupp. Jag polisanmälde ”demokratbloggaren” Percy Jönegård (Breiviks svenske översättare) i flera år. Han gjorde tusentals mordhot där han önskade allt från Socialdemokraten Anders Lago till Löfven till Reinfeldt till Jimmie Åkesson en blodig död. Efter många år hamnade han bakom galler. Men inte för mordhot utan för hets mot folkgrupp.

Visst var jag glad att mina och andras anmälningar gav resultat till slut. Men jag var ordentligt arg att åklagaren ansåg att det skulle försvaga möjligheten att döma honom om man åtalade mordhoten.

Att använda N-ordet en gång ansågs värre än detaljerade långa beskrivningar av hur han önskade att Jimmie åkesson eller Löfven borde mördas.

Jag noterar att samma gäller för IS anhängare som nu faktiskt döms i svenska domstolar. Men inte för att de gått med en terrorgrupp eller önskar bråd död åt många, utan gör vad de gjort mot sina barn.

Jag polisanmälde en hel del sånt 2014-2016. Utan resultat.

Nmrs alla nazistiska mordhot mot de sk ”landsförrädarna” resulterade i noll domar eller åtal. Finspång-memens önskan att hänga vänsterpolitiker och antirasister resulterade i noll domar eller åtal. Abo Raads sons indirekta mordhot mot Löfven resulterade inte i nån dom. Inte ens åtal för nåt av det väl väl?!

Sebbe Stakset fick böta bara 5000 kr och Revolutionära fronten åtalades inte för de grova mordhoten mot jimmie åkesson för tio år sen. (Nåt stakset tar avstånd från idag, cred till honom för det.)

Ja lagen är tydlig idag. Du får mordhota politiker i sociala medier, om du gör det indirekt. Skriver du att du önskar att nån slaktar X får du skriva det.

Alltså får man låtsashänga dockor på både erdogan och ulf kristersson. Så är lagen i sverige.

Det skaver lite.

Sen skaver det att när svenska politiker och konstnärer utsätts för denna typ av mordhot så agerar man inte heller. För några år sen brändes dockor på Lars Vilks och Fredrik Reinfeldt över hela världen. Sverige och Reinfeldt protesterade inte nämnvärt. Dessutom la man i praktiken skulden för detta på Lars Vilks.