Madelein Albright: att ge terrorister argument

Oavsiktliga sidoskador, collateral damage, kallas det. När civila dör som bieffekt av krig. I väst anses collateral damage vara ok, men terrorism är inte ok. Att civila barn dör när en kryssningsmissil slår ner på ett militärt mål, anses ok.

Men collateral damage är farligt. Det ger terrorister argument. Inget har t.ex. gett Hamas så mycket argument för att döda civila som israeliska flygbomber som träffar palestinska barn.

Madeleine Albright, USA:s tidigare utrikesminister är död. Här är ett nyhetsklipp där hon försvarar 500.000 barns död i kriget mot Saddam. De dödade irakiska barnen är viktiga för IS, Al Qaida, Hamas och många andra terrorgrupper har refererat till dessa dödade barn när de rättfärdigat sina egna terrordåd, riktade mot civila.

Till hennes försvar kan det sägas att USA inte riktade sina anfall direkt mot civila, bara indirekt. Men jaja… Även en del nazister försökte försvara judeutrotningen genom att kalla judarna beklagliga civila oavsiktliga offer (collateral damage). Precis som de dödade tyska civila i ´de allierades flygbombningar i Dresden kunde kallas oavsiktligt dödade. (De var egentligen inte målet, som det sades, utan Tyskland krigsindustri.)

Demokrati är trots allt det bästa styrelseskick mänskligheten kommit upp med. Och demokratier är värda att försvara. Men det betyder inte att vi ska sluta kritisera det demokratier gör eller blint lita på de som styr, bara för att de valts någorlunda demokratiskt.

Albright hade mycket bra att säga om hotet från fascism, kommunism och totalitära stater. Men jag glömmer aldrig när hon rättfärdigade att 500.000 barn dött pga USAs krig och sanktioner.

Sånt här tänkande startar bara nya krig och föder terrorism. (Om USAs ledare står upp och försvarar att civila dör, anser givetvis andra att det är lika ok att döda civila amerikaner i terrordåd.) Terrorismen kommer inte att utrotas om man inte börjar betrakta collateral damage som terrorism också.*****

Läs mer i denna artikel från 2017 med exempel från IS och Al Qaida: Collateral damage – den islamistiska terrorns bästa allierade?