Hur ska flyktingarna från Ukraina försörjas?

Att samhället är oförberett på dagens kris inser vi mer och mer. Och så börjar det visa sig vara även i frågan om hur vi tar emot de ukrainska flyktingarna. Det kan sluta med tragedier om inte regeringen tar ledarskap.

Över hela Sverige pågår initiativ för att få ukrainska flyktingar hit. Enbart här i Öland/Kalmar hör jag att bussbolag som Tomasbuss och Bergkvara buss samt ett tiotal bussar som privatpersoner lånat har kört ner. Dessutom flyger Wizz air till Växjö, och ger ukrainska flyktingar fri resa. Inom några dagar kan hundratals flyktingar vara här och tanken är att de ska bo hemma hos folk.

Så ser det ut i många delar av landet just nu.

Det är bara det att om man skjutsar flyktingarna direkt till olika kommuner i landet så får flyktingen ingen ersättning. De får det först efter att de anmält sig på ett speciellt kontor. T.ex. i Malmö.

Så ALLA kostnader måste värdfamiljen stå för, inklusive alla kostnader för att transportera flyktingen med familj till t.ex. Malmö för att söka asyl. Och det kan ta tid innan pengarna kommit på grund av handläggningstiden. (Och det finns delar av landet där flyktingen inte får ersättning alls.)

Just nu ser jag på mitt flöde på facebook att till och med familjer som går på Socialbidrag öppnat sina dörrar för flyktingarna. Det är ju trevligt, men hur ska de försörja flyktingarna?

Samtidigt går kommunernas politiker och tjänstemän omkring och vet inte hur de ska agera.

Här behövs det lite ledarskap från regeringen. Annars kommer det att bli många tusen svenska familjer och många flyktingar som kommer att få ta smällen inom kort!

Och missförstå mig inte. Vi SKA öppna våra hem och hjärtan. Men vi bör vara medvetna om att Migrationsverket och svenska myndigheter är extremt stelbenta.