Vad ersätter vi den svenska modellen på arbetsmarknaden med, eller hur vidareutvecklar vi den?
Jag har funderat en hel del på problemet med de låga lönerna för undersköterskor och poliser. Det skrämmande är att lönerna varit låga sen den svenska modellen på arbetsmarknaden föddes, 1938. Redan då klagade poliser på att de var underbetalda och sjuksköterskor fick pisslöner.
Fackföreningar och den svenska modellen har alltså inte klarat av att höja lönerna på 83 år. Då finns det nog ingen chans att de klarar det de närmaste 100 åren heller, om man inte ändrar arbetssättet på något sätt.
Visst har arbetsmiljön och liknande förbättrats och arbetstider minskats och vi har föräldraledighet och sådant. Men det är inte unikt för Sverige och dessutom resultatet av politiska beslut.
Men lönerna förblir låga.
Kanske modellen behöver luckras upp genom att vi låter politiska beslut påverka löneförhandlingarna mer, så som arbetstidsfrågan bestämts politiskt genom åren? Eller är det mindre politik vi behöver och mer marknadstänk som i andra delar av världen? (Fast i de länder där man har mindre politik är lönerna ofta dåliga också , som i usa. Det verkar inte som marknaden fixar detta ensamt.)
Det behövs hur som helst nya lösningar. Och tills dess politiska beslut att lönerna för tex polisen måste öka. Den svenska modellen ensamt kommer aldrig att lösa problemet med t.ex dåliga polislöner.