USAs vidriga avtal med talibanerna

Från min Facebook sida:

Usas avtal med talibanerna i februari 2020 demoraliserade många i ledarskapet och militären i Afghanistan.

Varför? Läs det. Avtalet är avslöjande. Det som mest brukar nämnas är att fångade talibaner släpptes (som i avtalet kallas ”politiska fångar”), och att usas sanktioner mot talibanerna skulle tas bort. Usa förband sig dessutom att ta bort talibaner från listor på eftersökta terrorister. (Dvs man slutade kalla dem terrorister i praktiken.)

Enbart det bör ha fått alla vettiga afghaner att totalt demoraliseras.

Men kika på hur USA definierade ”allierad”. Talibanerna förband sig att sluta attackera usa och deras allierade. Men de slutade inte kriga mot Afghanistans regering.

Afghanistans regering påpekade detta gång på gång för USA, att talibanerna brutit överrenskommelsen. Men USA fortsatte som om avtalet ännu gällde, som om inte avtalet brutis.

Alltså såg inte USA Afghanistans regering som en allierad längre. (För avtalet stipulerade ju stopp för attacker på USAs regering. Och USA ansåg att avtalet hållits.)

Ja Afghanistans regering fick inte ens vara en part då avtalet slöts.

Under Obamas tid definierade man Afghanistan som en allierad. Detta avtalet borde för övrigt vara gällande än idag.

Men avtalet 2020 och agerandet efteråt visar att USA INTE ser Afghanostan som en allierad, för då hade man ansett att talibanerna bröt mot avtalet.

Undrar du varför Afghanistans militära försvar kollapsade så snabbt? Läs avtalet!

Och nej, skyll inte på Trump. Biden stöder avtalet till 100%.

https://www.cfr.org/report/failed-afghan-peace-deal

https://www.voanews.com/extremism-watch/afghans-disappointed-one-year-us-taliban-deal

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.state.gov/wp-content/uploads/2020/02/Agreement-For-Bringing-Peace-to-Afghanistan-02.29.20.pdf&ved=2ahUKEwjhn5ztg7fyAhVMQ_EDHarUCOoQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw087NMzqt_lCP60-e6RgFr3