Vi sossar bör skämmas då Ulf Kristersson generaliserar negativt om invandring

Det är bra att många i mitt parti reagerar mot moderatledarens prat om invandring som belastande. Då kanske vi äntligen kan sluta använda samma retorik själva om arbetskraftsinvandring.

Jag reagerade MYCKET negativt då S sa att arbetskraftsinvandring är belastande.

Ja politiken har varit fel. Den har skapat utanförskap och klyftor och, i arbetskraftsinvandringens fall, arbeten till slavvillkor. Men det är integrationspolitikens och invandrarpolitikens fel. Och samma problem har vi i hela västeuropa.

Och det är faktiskt delvis vårt eget partis fel. Vi har varit med och format ett system där man t.ex inte får jobba som asylsökande och där det finns få jobb för de med uppehållstillstånd (dvs det skapar en marknad med svarta jobb). Vi sossar har varit med och skapat ett system där man inte får lära sig svenska från dag ett som asylsökande. Vi har varit med och skapat segregationen som finns.

Med andra ord. Var gärna mot slavarbetslöner, var för att minska invandring om du vill, men lägg fokuset på politiken, att den varit fel. Om man förklarar att invandring ”plundrar sverige” är steget kort till att också säga att invandrarna gör det.

Oavsett hur mycket du än ogillar arbetskraftsinvandring så kom ihåg att den som migrerar hit för att skapa sig en bättre ekonomisk framtid gör det av samma skäl som varför svenskar migrerade till USA för 100-150 år sedan. De har oftast hedervärda skäl. Det är upp till politiken om vi ska ge dem den möjligheten och hur vi ska göra det.

Och hur man än vänder och vrider på saken bör en somalier ha samma möjligheter att jobba i hela världen som en priviligierad svensk, eller hur?

Arbetskraftsinvandring behöver vi, men till löner som är vettiga och med bra villkor. Smutskastar du all arbetskraftstinvandring låter du som en sverigedemokrat.

Det händer att jag säger att Hanif Bali har rätt. Vi Socialdemokrater måste välja vilket ben vi står på. Vi bör skämmas då Ulf Kristersson generaliserar negativt om invandring. Vårt parti har vräkt ur sig värre saker.