Vi behöver politiker som vågar lyssna på visselblåsare!

Debatten om adoptionskandalerna visar på allvarliga problem i både regeringen och oppositionen. Regeringar har i decennier ignorerat varningsrop om kidnappningar i adoptionsindustrin. Och Ulf Kristersson (M) har lett Sveriges största adoptionsorganisation, Adoptionscentrum utan att han heller haft en aning om missförhållandena. Det säger en hel del om de personer som leder, eller vill leda, vårt land.

Nu ska regeringen utreda adoptionsskandalen. Både opposition och regering är överrens om detta, även om de slåss i riksdagen hur det ska göras. Och både opposition och regering är MÄKTA förvånade och har ingen aaaaaning om att det kanske kan vara så illa att spädbarn kidnappats för att föras till rika I-länder och bortadopteras.

Det är helt hårresande egentligen. Det har funnits svenskar som varnat för detta i decennier, som Tobias Hubinette. Det har varit välkänt sen 40 år tillbaka att korruptionen varit enorm i fattigare länder. El Salvador, Columbia (see here too), Indien, Korea, Chile, etc etc… I många år har man känt till att kidnappningar och korruption är vanligt i adoptions-sammanhang.

Men först nu får svenska politiska ledare veta detta. ”Vi hade ingen aaaaaning”, heter det.

Det säger jättemycket om regeringens kompetens. Men visar också att oppositionsledaren inte är en person man vill sätta i ledningen för ett land.

Hur länge har jag känt till detta? Troligen sen ca 1990. 1992 mötte jag latinamerikaner i USA som engagerat sig i Colombias och El Salvadors adoptionskandaler tio år tidigare.

Vårt samhälle måste bli bättre på att uppmärksamma visselblåsare och belöna dessa. Det är det det handlar om. Att det politiska ledarskapet ser, lyssnar på och utreder det som visselblåsare har att säga. Och att regeringskanslier uppmuntrar tjänstemän att komma med avvikande ideer och information, och att det BELÖNAS.

Skandalen om övergreppen i barn- och fosterhem för tio år sen var en sådan där politikerna förfärades över att det varit så. ”Huuuuur kunde det ske” sa politiker som borde känt till det för decennier sen. Man lyssnade inte på visselblåsarna. Det vet jag, jag var en av dem och politiker i ledande ställning la bara huvudet på sned på 90talet, skakade lite på det och sa mer eller mindre rakt ut att jag var galen, nåt sånt kunde inte ske i Sverige, sa de.

Politikerna satte gränsen till 1984. Efter 1984 hade det inte skett övergrepp, förklarade politikerna, och sa att utredningen bara fick utreda fram till det året och ge ersättning till de drabbade innan 1984.

Det gör att jag med 101% säkerhet vet att det kommer en framtida skandal om övergrepp och missförhållanden även efter 1984. Jag känner till en hel radda sådana. Ungdomshemmet som leddes av en pedofil präst från svenska kyrkan på 90talet, omhändertagandet där man skickade barnet till en dömd barnmisshandlare och dömd pedofil som fick blir familjehem )´(ca år 2000), skandalerna med HVB-hem ledda av IS-anhängare för nåt år sen, skandalen att man ofta sätter kriminella narkotikabrukande ungdomar i samma HVB-hem som icke kriminella med diagnoser, att misshandel fortfarande är en metod i en del HVB-hem… Etc etc…

Den dag den skandalen exploderar kommer de som sitter i beslutande ställning idag att säga ”vi hade ingen aning alls”.

Någon dag kommer massdöden bland äldre i corona vårvintern 2020 också att uppmärksammas. Löfven kommer då att säga att han inte hade en aning. Detta trots att regeringen var direkt ansvariga för de beslut som låg bakom det, som att arbetsmiljöverket och FHM sa att man kunde arbeta med coronasjuka utan munskydd. Men även strukturella problem med metod och bemanning kommer att diskuteras och man kommer att fråga: ”hur kunde detta ske”? Svaret blir som vanligt: ”vi hade ingen aaaaning”.

Jag kan fortsätta så länge. Det tog evigheter innan de som drabbades av sjukdomar pga vaccineringen mot svinflunsan fick hjälp. Sjukförsäkringssystemet och LSS krackelerar och politiker som leder oss visar övertydligt att de inte vet hur illa det är. Vi la ner vårt försvar och civilförsvar på 90talet trots att alla tecken tydde på att vi borde behållit vårt försvar, etc, etc….

Jag har sagt det förr, jag säger det igen. Samhället i stort måste bli bättre på att uppmärksamma visselblåsare. Hade samhället uppmärksammat alla de som varnade för en kommande pandemi redan INNAN pandemin slog till hade vi kanske räddat människoliv. Hade samhället redan för decennier sedan agerat i adoptionsskandalen och skandalerna med övergrepp i barn, fosterhem och HVB-hem hade mycket lidande kunnat undvikas.

Bra företagsledare och bra ledare för organisationer ser till att ha stora öron som kan fånga upp om något är fel i organisationen, eller om något kan göras bättre. Dåliga ledare är som vår nuvarande regering eller som Ulf Kristersson.
Ska vi verkligen välja personer att leda landet för oss som vi inte hade velat ha som ledare för våra barns fotbollsklubbar?