Handskakningstvånget var en vidrig del av vår kultur

Efter pandemin kommer vi nog aldrig, tack och lov, att återvända till en samhällskultur där handskakningar var tvång.

Handskakningar kan vara något fint. Men TVÅNGET var vidrigt. Ritualen med handskakningar innehöll så mycket som är rena galenskapen. Tusentals år av snedvridna manliga dominansritualer och spel.

Jag har aldrig förstått varför det betraktats som så bra att ha ett ”handslag som järn”. Nån slags avart av gamla machodygder från tider när fysisk styrka var A och O antar jag. Man visade sin styrka genom att helst krossa benen i händerna på de man skakade hand med.

En del personer jag mött hade utvecklat detta in absurdum. De skakade hand HÅRT, medvetna om att konventionerna förbjöd motparten att vägra skaka hand.

Man skulle sätta sig i respekt redan vid mötet med fasta handslag… Alltså var den mest MAN som skakade hand hårdast.

”Handshakes are normally the start of a relationship and they tell one person to another whom is in control. The super grip is one of dominance, just like the one that the dominant personality has theirs on top (they turn their wrist enough to make yours the lower hand). Both of these gripper types dislike having their handshake challenged because they’re being told subconciously that either the other person thinks they are equals or are more dominant than they are.” (Random från nätet)

Fy fan vad jag hatade detta. Otaliga gånger har jag haft ont i dagar efter en handskakning. Några gånger i veckor. Jag har undvikt personer för att konventionerna krävt en jävla handskakning..

Det fanns till och med kurser som lärde ut hur man skulle dominera vid handskakningar. Och metoder hur man kontrar dominanta handslag…

Dessa ritualer kommer INTE att överleva coronan. Iallafall har min respekt för dem INTE överlevt coronan.

Jag saknar de vänskapliga kramarna (med andra som man visste ville det) och handslag med de man VILL skaka hand med är trevligt och bra. Men tvånget att skaka hand med precis allihopa är något jag aldrig kommer att tolerera mer. Och jag kommer inte heller att ta för givet att de jag möter VILL skaka hand eller kramas, det har jag gjort för mycket förr.

Från och med idag hälsar jag verbalt med en hand på hjärtat. Och när coronan är över fortsätter jag med det och reserverar handskakningar och kramar till de där speciella mötena!


https://www.businessinsider.com/how-to-get-out-of-a-dominating-handshake-2012-9?r=US&IR=T
https://www.obsid.se/att-vara-man/skaka-hand-pa-ratt-satt-sa-gor-du-att-ha-ett-manligt-handslag/

En tanke på “Handskakningstvånget var en vidrig del av vår kultur

  1. Pingback: Handskakningstvånget var en vidrig del av vår kultur — Den arga sossen! – Bredberg: Rättvisa, Jämlikhet, (S)olidaritet

Kommentarer är stängda.