Ådalen 1931: även demonstranterna var problemet

Ådalen 1931 kan verka vara en enkel sak att diskutera. Soldater sköt mot demonstranter. Det finns en god och en ond sida och de onda var militären, eller hur? Så enkelt var det väl?

Men där med Ådalen är inte en enkel sak egentligen.

De som drev fram strejken och demonstrationen var SKP, Sveriges kommunistiska Parti. De var helt styrda och finansierade av Sovjet och Josef Stalin och demonstrationen gjordes på order från Sovjet (man skulle demonstrera mot kapitalismen). Partiet stödde Sovjets förtryck och massmord och var öppet mot demokrati och för diktatur.

Man pratade om att misshandla strejkbrytarna.

I Sovjet förintades miljoner varje år. 1932 till 1933 förintades mellan 3 och 10 miljoner ukrainare (Holodomor).

Hade det varit nazister som marcherat i tusental och velat ”banka” judar hade nog militären hyllats som hjältar av många av de idag som anser att dödsskjutningarna var ett brott.

Nej jag är inte för militärens dödsskjutning av demonstranterna. Det var fel. Men frågan om Ådalen 31 är inte enkel. En demonstration ledd av ett svenskt parti som styrdes av en massmördare i Kreml i Moskva ville ”banka” strejkbrytare.

Om demonstranterna och deras parti kommit till makten i Sverige hade hundratusentals människor slaktats.

Socialdemokraterna och LO centralt tog avstånd från demonstrationen 1931. På sommaren åkte socialdemokraternas partiledare Per Albin Hansson runt i bygden runt Ådalen och beklagade att kommunisterna hade fått så stor makt i de lokala facken så de kunnat uppvigla massorna.

Anledningen var enkel. Kommunister hade slaktat hundratusentals sossar sen 1917. Per Albin ville inte bli ”hängd i den sista prästens tarmar” för att han var sosse.

Ådalen 1931 måste bedömas mer utifrån hur världen såg ut 1931. Det finns två sidor av myntet. Å ena sidan skjutglad militär och å andra sidan massmördaren Stalins betalda agenter.