När sossar lånar rasisternas allra värsta retorik

Jag ogillar skarpt att mitt parti kopierar Sverigedemokraternas retorik. Detta sker tyvärr ibland. Jag har varnat för det förr och gör det igen.

I tidningen Bulletin finns ett exempel som till sin stil är direkt kopierat från Sds allra värsta rasister. Jag har inte själv hört det exemplet men många liknande. Så här kritiserar en S driven Fb-grupp M för arbetskraftsinvandringen.

”Det är ett parti utan moral, det där. De genomförde den här naiva reformen. Och den blev precis lika illa som alla vi från den här sidan varnade för. Det blev exploatering, kriminalitet, underbetalt slavarbete. Det var vad det blev. Och det kom inte hit några hjärnkirurger eller astrofysiker”.

Lägg märke till slutmeningen. I rasistisk extremhöger retorik gör man alltid poängen att flyktingar och arbetskraftsinvandrare inte är ”raketforskare” utan ofta lågutbildade.

Retoriken att göra en poäng av detta slaget är gammal. Antisemiter på 30talet motsatte sig judisk invandring med samma retorik. Man hånade dem, att de var lågutbildade och inga ”läkare”.

Rent faktamässigt är det fel för genom arbetskraftsinvandringen kommer det in datorexperter och till och med raketforskare (!). Det är en viktig källa till kompetent arbetskraft.

Men även lågutbildade vill ha en bra framtid och ett jobb. Därför migrerar folk för att hitta jobb. Inget konstigt med det, en gång i tiden, före 1920talet, var det lågutbildade svenskar som migrerade så till usa, danmark, argentina, tyskland etc.

Och många utnyttjas även om många får bra arbetsvillkor också.

Man kan vara mot att ta in lågutbildad arbetskraft. S har till och med i samarbete med Sd klubbat lagar i riksdagen för att begränsa sån invandring. Det är en sak. Nåt som kanske inte var så smart om man nu vill kritisera M för att vilja samarbeta med Sd.

Men att håna folk som söker sig hit för att de inte är raketforskare eller astrofysiker och låna Sd svansens värsta retorik – nej fan, det är att gå för långt!

Sen…

Om man vill komma åt problemen med usla arbetsvillkor så instiftar man lagar med straff och GROVA böter för alla som utnyttjar billig arbetskraft från utlandet. Man straffar ut de förrövarna, inte offren.

Visst. På ett sätt är det lika ok att vilja begränsa arbetskraftsinvandring som att vara mot flyktinginvandring. En suverän nation bör få göra sådana beslut. (Även om jag är för invandring). Men håna inte de som migrerar, minst av allt när de är lågutbildade! De gör bara vad dina förfäders släkt gjorde en gång i tiden.

Men bör vi i S håna lågutbildade för att de inte är astrofysiker? Blr vi låta exakt som Sd eller bör vi hitta en SOCIALDEMOKRATISK retorik?