Alexsei Navalnyj är ingen ängel!

Putin är den onde och Navalnyj är den gode”? I dagens polariserade debattklimat är det typiskt att situationen i Ryssland bara kan beskrivas på det sättet. Men det är mer komplicerat än så.

Navalnyjs var medgrundare till den ultranationalistiska gruppen NAROD, 2007, och deltog i deras ”Ryssland för ryssar” marscher fram till 2011. Då marcherade han sida vid sida med heilande skinheads. 2012 stödde han marschen men deltog inte. 2013 sa han att han inte ville marschera mer för det skulle inte se bra ut med bilder på honom sida vid sida med nazister. Marscherna arrangerades tillsammans med en rörelse mot sk ”illegal invandring”.

Under 2008 års konflikt med Georgien liknade han georgier vid skadedjur och ville kasta ut dem ur Ryssland och antydde att det behövdes en utrotningskampanj. Samma med centralasiater.

Att han ofta verkar mer nationalistisk än Putin, är något många i väst avfärdar som retorik. Men det kanske inte är en slump, med tanke på hans bakgrund i NAROD?

The Atlantic har en bra artikel om hans nationalism som jag rekommenderar: Is Aleksei Navalny a nationalism or a liberal?

Hur såg hans retorik i NAROD ut? Ja, den riktade sig mot korruption men mest av allt mot invandring, centralasiater och ”muslimska terrorister”.

Det finns ett klipp från 2007 som ganska tydligt visar hur hans retorik såg ut. Terrorister är kackerlackor som bör utrotas. Han nämner inte muslimer i klippet, utan pratar om muslimska terrorister, men om man vet att NAROD var radikala antimuslimer och att Navalnyj än idag har en antimuslimsk retorik, så förstår man allvaret i klippet.

Navalnyjs förflutna är vad man brukar kalla ”lågt hängande frukt” i debatten. Putin och statsmedia i Ryssland gör just nu en sak av Navalnyjs tid i NAROD, för att rättfärdiga fängslandet av honom. Det har man gjort sen han började driva sin antikorruptionskampanj, då han marscherade ihop med nazister och fascister.

Filmen här, som är från februari, nedan visar honom som talare på demonstrationerna tillsammans med mysiga nazzeorganisationer, t.ex. en med den passande förkortningen SS.

Ja det är Putinpropaganda. Även Moscow Times är statsmedia, om än mer putinkritisk sådan, som jag länkade till ovan. Men det är ingen hemlighet vad det var för typer som talade och demonstrerade på de marscher han arrangerade.

Betyder det faktum att jag skriver dessa ord om Navalnyj att jag stöder och gillar Putin. Nej det gör jag inte. Putins diktatorsfasoner, HBT-politik och krig mot Ukraina har jag inget till övers för. Men läget i Ryssland är komplext. Ryssland är Ryssland.

Om vi tror att Navalnyj är den ”gode” som strider mot ”den onde” Putin kan vi komma att bli grymt besvikna om en dag Navalnyj tar makten. Precis som det liberala ryska partiet Jabloko blev besvikna 2007. De trodde Navalnyj var en god liberal och demokrat, men med lite extrem retorik ibland. Så grundade han det ultranationalistiska NAROD och Jabloko blev ”chockade” och sparkade ut honom.

Navalnyj lämnade partiets högkvarter dagen då han uteslöts, skrikandes en massa nationalistiska slagord ”Ryssland åt Ryssland” och ”leva moder Ryssland”…

Vad du än gör, gör inte som Jabloko innan 2007!