Det är dags för en socialdemokratisk ursäkt för samarbetet med VPK.

Ledande socialdemokrater har uttryckt sig MYCKET hetskt mot Moderaterna och Kristdemokraterna för deras samarbete med det ”nyss-nazistiska” Sverigedemokraterna. Visst finns anledning att kritisera detta. Men Socialdemokrater bör inte göra detta utan att först be om ursäkt för att S samarbetade med Vänsterpartiet Kommunisterna under många år.

Vi i Socialdemokraterna ska inte slå oss för bröstet för mycket, Det samarbete Moderaterna vill ha är av samma sort som S hade i decennier med VPK. I synnerhet under 80talet. Och VPK var då bra mycket mindre demokratiskt än Sd är idag.

Vi borde kanske ta denna stund till att reflektera över gångna misstag och innan vi kritiserar Moderaterna kanske be om ursäkt för att vi samarbetade med VPK först.

Kanske borde det leda till lite eftertanke och förståelse. Socialdemokratin på 80talet var kanske helt enkelt lika kåta på makten som Moderaterna är idag. Kanske problemet är just detta tänkande om ”makten till varje pris”?

Moderaterna brukade kritisera detta samarbete en gång i tiden. Men det tycks man ha glömt bort. Man använde samma sorts ord då som sossarna använder idag om moderaternas flirt med Sd. Och sossarna försvarade samarbetet med VPK med samma ord som Moderaterna använder idag för att försvara samarbetet med Sd.

Realpolitik kallas det väl. Ska man skratta eller gråta?

Om någon ska börja börjar gärna jag. Jag är med i ett parti som samarbetade med VPK så sent som under 80talet och mitt under frihetsrevolutionen i östeuropa på 90talet. Det skäms jag för så jag rodnar, trots att jag inte var sosse då. Occh jag ber om ursäkt för den vidrigheten.

Och medan jag är på gång. Även S samarbete med Fatah i Palestina är något vi bör be om ursäkt för.

PS

OBS! Jag pratar inte om Vänsterpartiet nu. V tog avstånd från sitt förflutna då de bröt med kommunismen för ca 17 år sen. Då publicerade man också vitböcker där mycket av partiets vidriga förflutna avslöjades, och man tog avstånd från det. Sd har aldrig gjort samma sak. Partiledningen i SD uttrycker sig positivt om det första partiprogrammet 1988 och förnekar att partiet hade var nazianstucket då det bildades. Detta trots att ”vit makt negerslakt” sångaren Klarström, från nazistiska NRP, var första partiledare. Detta trots heilandet på alla demonstrationer. Trots att Sd kuriren sålde nazilittaratur, etc, etc… Så v.g jämför inte Sd idag med V. Men VPK var vidrigt och att S kunde samarbeta med VPK är helt sjukt och bisarrt.