Varning för vänsterextremister som vill ha kommunistisk miljödiktatur

Vad anser du om de som vill ha mer nazism och som gillar Hitler och anser att man räddar miljön med nazistiska krigsmetoder och genom att begränsa eller stoppa demokratin? Troligen ogillar du detta mycket? Vad anser du om de som vill ha mer kommunism, som lajkar Lenin och Trotskij och som anser att krigskommunism, och mindre demokrati, behövs för att rädda miljön?

Hur ska man stoppa miljöförstöringen? Med demokrati eller diktatur? Bör man använda våld och global diktatur för att stoppa Afrikas och Asiens industrialisering och kväsa vår egen ekonomiska utveckling? Eller finns det en medelväg som gör det möjligt att rädda miljön, utan att införa diktatur och förhindra människor att skaffa sig en västerländsk levnadsstandard?

Frågan är viktig. Är demokrati ett av problemen idag eller är demokrati en av lösningarna på problemen?

Låt oss lite snabbt kika på några framstående vänsterextrema röster som ropar på hårdare tag i kampen mot miljöförstöringen.

Andreas Malm

Den mest rumsrene förespråkaren av miljödiktatur är Andreas Malm. Han är mest känd för att han vill använda sabotage som vapen mot miljöförstöringen.

Men det mest kusliga är inte det utan att han ser sabotage som ett av redskapen i den ”krigskommunism” han vill ha för att rädda miljön i världen. Han har till och med gett ut en bok med den titeln: ”Corona, Climate, Chronic Emergency: War Communism in the Twenty-First Century.” ”Ekologisk leninism” är ett annat ord för det han vill ha.

”Addressing the climate crisis and preventing zoonotic spillover, meanwhile, requires emergency action that goes against the vested interests of very powerful factions of the dominant classes and facilitates the rapid transformation of economies. War communism provides an analogue that can be played with — not in the sense of copying everything that the Bolsheviks did during the Russian Civil War, any more than the example of World War II leads us to address global warming by dropping another atom bomb on Hiroshima. Rather, war communism provides an example of a rapid, state-driven transformation of production and the organization of the economy in the face of massive opposition from the dominant classes. A green transition will also require a degree of coercive authority to be imposed on fossil fuel companies that have so far done everything in their power to postpone and obstruct climate change mitigation…”

Andreas Malm hyllar inte bara Lenin. Han hyllar även den ryska tjekans blodtörstige grundare Trotskij. Malm blev medlem i Socialistiska Partiet 2010, nuv ”Socialistisk Politik”, som är trotskister.

Både Lenin och Trotskij hatade demokrati och tryckfrihet (se debatten med socialdemokraten Kautsky t.ex.) och båda rättfärdigade massmord i kampen mot kapitalismen.

Massmorden var en del av taktiken. Man ansåg att man var i krig mot kapitalismens fiender. Så ALLA som uttalade sig mot kommunisterna eller hade en annan åsikt än dem, sågs som ett dödligt hot, som soldater i kriget mot dem. Även om de var 6 åriga bonddöttrar.

Krig och katastrof är nyckelorden hos Malm. Malm kritiserar socialdemokratin för att den inte har något koncept om ”katastrof” utan vill förändra samhället långsamt. Istället för långsam förändring vill han ha radikala metoder, kommuinistisk krigsmobilisering.

”The problem with social democracy is that it has no concept of catastrophe — rather, it is premised on the opposite, namely the notion that we have time at our disposal and history on our side, meaning that we can move by incremental steps toward a socialist society.”

Faktum är att Malms kritik mot socialdemokratin 2021 påminner om Lenins, Trotskijs och Stalins kritik mot socialdemokratin för 100 år sedan. Exakt samma argument användes mot den tyske socialdemokraten Karl Kautsky. Och som en följd av krigstanken och katastrofmobiliseringen ville man kväsa demokratin… kommunisternas eviga följeslagare är diktaturen.

Att beskriva kampen för en bra miljö som krig och krigskommunism ger en antydan vad Malm vill göra med motståndarna till denna krigskommunism.

Det ska inte behövas någon diskussion om detta. Att lovprisa Trotskij och Lenin är lika illa som att lovprisa Hitler. Att vilja ha krigskommunism är som att vilja ha krigsnazism.

Flamman

Intressant nog har en del vänsterpartister uttryckt stöd för Malms koncept om krigskommunism. Flamman till exempel. Både på ledarplats och i sin podd.

”Då återstår enligt Malm bara den ekologiska leninismen. Lenin och Luxemburg hade en idé om att krisen under första världskriget skulle vridas till en kris för kapitalismen som sådan. Kriget skulle vändas mot den kapitalistklass som startat det. Det är precis vad Andreas Malm menar måste göras nu: omvandla en akut ekologisk kris till politiska kriser för drivkrafterna bakom katastrofen. För att lyckas måste vi agera snabbt och genom stater göra ingrepp i marknader som utgör källor till problemen.
Malms förslag är drastiska och han beskriver dem själv som utopiska. Men gör vi inget nu så kan situationen innan pandemin kännas som ett undantag, och inte det normala…

Malms tes om krigskommunism är definitivt värd att utforska.”

Norrskensflamman, dess föregångare, stödde Lenins, Trotskijs och senare Stalins massmord, och 1938-41 lovprisade de även Adolf Hitler. Det är givetvis inte ok att denna tidning ropar på krigskommunism. Sist de gjorde det var till stöd för massmorden i Sovjet.

Per Anders Svärd Arbetaren

Även Per Anders Svärd har i tidningen Arbetaren fått propagera för grön kommunism

”Malms viktigaste budskap är ändå inte det leninistiska, utan att det brådskar. Handling är av nöden. Som Lenin själv uttryckte det under den kris som föregick oktoberrevolutionen måste vi agera, “redan ikväll, redan i natt”.”

Torbjörn Tännsjö

Tännsjö har sen något år tillbaka skrivit att han tror en global despotism, utan demokrati, är lösningen på miljökrisen: ”Jag tror att lösningen på problemet måste vara inte global demokrati utan global despoti.”

På Facebook såg jag honom skriva detta igår:

Pär Holmgren

EU-parlamentarikern Pär holmgren är en av de som tycker att Torbjörn Tännsjö har intressanta ideer i sin bok om en miljödiktatur.

Det bör noteras att han redan 2009 ansåg att man skulle avveckla demokratin för att rädda miljön.

”Jag fick en fråga för ett antal år sedan ”vad skulle du göra om du var statsminister?” Och då svarade jag att jag skulle snabbt avskaffa alla val. För att det jag ser framför mig nu, det är ungefär en lika stor utmaning som ett tredje världskrig. Och då, om man hårdrar det lite då, så har vi liksom inte tid att håll på och käbbla mellan partierna till exempel, utan nu gäller det verkligen att sätta ner foten och visa att vi är faktiskt ense om det och det och det och det och det och det. Och om man då kanske skulle lösa det på bästa sätt genom att tillsätta en väldigt, väldigt bred blocköverskridande regering efter valet 2010, ja då kanske det är det jag även som miljöminister skulle kämpa för och sträva efter.”

Och så vidare…

Sen finns det givetvis många mindre inflytelserika debattörer som gillar diktatur och ibland även mord. ”Exnazisten” Johnny Höglin är ett typexempel på detta. Han har upprepade gånger visat att han är mot demokrati och vill ha massmord på bönder och jägare.

Allt för att rädda miljön och djuren.

14642737_10154145187517672_621025927_n

Att han är vän med Pol Pot och Mao beundraren Richii Kiinsmeister bara understryker allvaret i det hela.

Johnny kan ses som en liten aktör men även små galenskaper riskerar att växa sig starka och bli stora galenskaper med tiden.

Så för att sammanfatta det hela. Nej det är inte ok att ropa på mer Hitler och nazism i kampan för miljön. Inte heller att vilja avskaffa demokratin i den kampen. Lika lite är det ok att ropa på mer Lenin och krigskommunism.

PS

Läs även Hynek Pallas i GP idag!

En tanke på “Varning för vänsterextremister som vill ha kommunistisk miljödiktatur

  1. Pingback: Andreas Malm hyllar Hamas soldater – Den arga sossen!

Kommentarer är stängda.