Mitt Romney påminner oss om att politik inte är som fotboll

Vad kan situationen i USA och i Republikanska partiet lära oss i Sverige? Jo, att politik INTE är som fotboll och INTE bara handlar om lagarbete, utan även om modet att gå mot lagarbetet.

Republikanen Mitt Romney fortsätter att gå mot sitt parti genom att öppet kritisera Donald Trump. Under oroligheterna igår gav han Trump skulden för ”kuppförsöket”. Romney påminner oss om vad politik egentligen handlar om.

Politik handlar inte bara om lagarbete, som det ofta heter i svensk politik. Speciellt mitt parti, Socialdemokraterna, älskar den liknelsen.

Men ännu viktigare än lagarbetet är att de politiker vi väljer har mod att gå emot strömmen och partiledningen; att de som blir topp-politiker har civilkurage och vågar bryta med lagarbetet och gå mot resten av laget, tränare och lagkapten, när laget försöker göra självmål.

Republikanen Mitt Romney har nästan som ensam röst i partiet stått upp mot Trump. Det är mod. Och nu mitt under pågående kuppförsök i usa, med mordhot hängande över sig, står han upp och vågar kritisera Trump och resten av partiet.

Det är mod. Det är en sann politiker.

Politik är inte bara lagarbete. Vi måste uppmuntra och fostra fler personer som vågar vara rösten som går tvärs emot. Generellt sett behövs de i alla partier och organisationer.

De är värdefulla.

Hade Republikanska partiet haft fler som skitit i lagarbetet och stått upp mot Trump hade partiet, och USA, inte varit där USA är idag.

Men det som gäller USA gäller för Sverige också.

Memento mori. Kom ihåg att du är dödlig. Det brukade gå en slav bredvid vissa romerska kejsare som viskade det i deras öron. Som kejsare trodde kejsarna ofta de var halvgudar och det fick de bekräftat av alla som dyrkade dem och var jasägare. Så de fick instruera en slav att vara rösten som gick tvärsemot.

Vi behöver rösterna som går tvärs emot och viskar ”memento mori” i partiorganisationers öron. Politiska partier borde värdera dem som guld och diamanter, så värdefulla är de.

Tack Romney för att du påminner oss om det!

(Och jo, jag menar även de som inte tänker som mig. Under ett annat styre hade en mer civiliserad variant av Trump kunnat vara värdefull som motkraft)