Återställ förtroendet för myndigheter och vaccinering

Jag oroas av hur många det är som inte vill vaccinera sig. Undersköterskegrupperna på fb har massor av sådana inlägg. Folk i min familj. Arbetskamrater på hemtjänsten. Bekanta på stan.

Samhället har misslyckats totalt de sista åren med att förmedla ett positivt budskap om vaccineringar och det visar sig nu. Personligen tror jag hanteringen av svinflunsan ligger bakom skepsisen mot vaccinering. Alla har kunnat se hur de som fick biverkningar har hanterats.

Nu är detta inget svinflunsevaccin. Biverkningar finns alltid men de flesta tror det blir milt med få som får det.

Ändå. Även om vaccinet får biverkningar för en del är det värt att ta det. 440 har erkänts som drabbade av svinflunsevaccinet. Det är fler än så. Men säg att det är 1000. Jämför det med 8000 döda hittills i corona.

Till och med om så många får farliga biverkningar som av svinflunsan är det värt att vaccinera sig alltså.

Ja samhället måste ge narkoleptikerna, offren för förra massvaccineringen, stöd. Och samma med de som får ev problem denna gång.

Men 8000 har hittills dött. 8000! Fler kommer att dö. 1000 mot 8000. Räkna själv.

8000 döda av 10.miljoner är nästan 0,1% av befolkningen. Som dött. Antalet som legat på sjukhus är större. Säg dubbelt så många (det är nog fler) så blir det minst 0,25% av befolkningen som drabbats hårt.

Och av de som drabbats av covid, 400.000 kända fall, har 8000 dött. 2%. Räknar man in de sjukaste är det minst 6%

Men samhället har misslyckats och om vi ska komma åt vaccinskepsis och konspirationsteorier krävs mer än att löfven och pence vaccinerar sig. Myndigheter måste återställa förtroendet för epidemibekämpningen.

Tex sånt som att ge ersättning till de drabbade från förra massvaccineringen. De flesta har inte fått full ersättning än och många lever i fattigdom. För att bara nämna en sak.