Bör ordet senicide användas?

Senicide (massmord på äldre) eller inte? Med anledning av alla rapporterna om hur äldre utsattes för medicinskt omotiverad triage i vintras & våras, är det kanske motiverat att se detta som oavsiktliga mord, istället för slarviga misstag?

”Människor på svenska äldreboenden har fått palliativ vård utan att ens ha läkarundersökts.
”Det var bara en person per avdelning som testades. Om den patienten var positiv klassades alla med minsta förkylningssymtom som ‘misstänkta’ och fick palliativ vård, utan tillsyn av läkare”, berättar en sjuksköterska på äldreboendet Hammarhus i Göteborg för DN.”


Om detta, och alla andra liknande berättelser, stämmer är det dags för mig att börja använda det kontroversiella ordet senicide. Dvs ordet som används för massmord på äldre av en del debattörer.

Att detta kunde ske är skandal och så in i helvete vidrigt.

Och som i varje allvarlig nationell kris eller i krig är regering och riksdag ytterst ansvarig för detta. Speciellt eftersom detta tycks ha skett över hela landet.

Hur i HELVETE kunde detta ske? Och detta trots att det fanns folk som varnade att de nya riktlinjer man centralt drog för triage skulle leda till just detta.

Jag anklagar inte regeringen och riksdagen för senicide… ännu. Men det måste utredas hur detta kunde ske. NU, och snabbt, så inte samma misstag begås igen. Och har triagebestämmelser och byråkratiska bestämmelser, och regeringsbeslut (samt brist på regeringsbeslut) lett till detta ska de skyldiga ställas inför rätta!

En tanke på “Bör ordet senicide användas?

  1. Pingback: Scenario 2026. Containern TJÖRBO smart livscykel från unga år till äldreäldre – Magasin Hällungen

Kommentarer är stängda.