Några ord om ”Rektor Hamid”

En kortis om Hamid Zafar. Jag har känt till hans antisemitiska bakgrund länge. Och när han säger i Expressen idag att han inte pratat med någon om det så stämmer det inte. Han och jag har pratat om det.


Vi hade en dialog från 2014 och framåt om framför allt radikal islamism.

Jag konfronterade honom om hans antisemitism och homofobi i sin blogg 2015, i samband med att vi skrev till varandra om IS. Då hade han ännu inte helt förändrat sina åsikter, men jag hade sett att han hamnat i klinch med antisemiter. Jag tyckte mig se en förändring.

Vi pratade om det 2018 igen då jag upplevde att hans åsikter förändrats rejält. (Han samarbetade med Eli Göndör 2018 och fick ta skit för sitt samarbete med en så kallad ”supersionist” då.)

Eftersom jag upplevde att han förändrats och övergett sin antisemitism, i synnerhet 2017-2018, så valde jag att inte skriva om det, och gav honom rådet att vara helt öppen med sitt förflutna.

”Lik ska man ha i skyltfönstret och inte i garderoben”.

En antisemit vill jag inte ha som vän, men en fd antisemit är bra att ha som vän. Att ändra sig visar på styrka. Speciellt om man är öppen med det.

Jag har inte sett nåt som får mig att ändra den åsikt om detta, som jag formade för några år sen och jag tror inte jag har anledning att ändra den heller.

Världen behöver fler som vågar stå upp öppet och säga att de haft fördomar eller rasistiska åsikter. Att förändras är viktigt.

Men jag är medveten om att det lär vara få som vet om att han förändrats. Hamid gjorde misstaget att han inte gick ut öppet med att han ändrat sig. Kanske av rädsla för reaktionerna, jag vet inte.

Men då jag vet detta känner jag det som min plikt att iallafall berätta. Jag har allt sparat på messenger om det skulle behövas.

Men han borde varit mer öppen, ja. Det kan han klandras för.

Men med tanke på hur många antisemiter och rasister det finns som samhället stryker medhårs år efter år, bör man kunna ge förlåtelse om han visar sann ånger och förändring. Vi behöver de som växer och ändrar sig!

****

Jag fick frågan vad det var som fick mig att tro att Rektor Hamid ändrat sig 2017/2018. ”Var det att han sa det?”

Ja han sa det, och på ett annat sätt än tidigare år. Men det var inte det.

* Han hade slutat sprida hatinlägg.

* Han, som varit rabiat antisemit och Israelhatare samarbetade med judar och kända sionister, som Eli Göndör.

* Han, som varit homofob, samarbetade med homosexuella.

* Han fick ta skit för sitt samarbete med judar och homosexuella av radikala islamister.

* Hans inlägg i sociala media hade ändrat ton.

När jag frågade honom om hans hatinlägg 2015 slingrade han sig ännu. 2017/18 medgav han det öppet och utan förbehåll och visade ånger.

Han ska givetvis ändå klandras för att han dolde det och för de åsikter han hade, som var vidriga. Har man lik ska de inte läggas i garderoben, de ska sättas ut i skyltfönstret.

Detta är anledningen till mina kommentarer igår. Och detta var anledningen till att jag bestämde mig för att inte agera på det jag visste om honom.

Att tro att människor kan förändras är viktigt. Utan den tron kan vi packa ihop civilisationen och lägga oss ner och dö.

Men detta är bara mina ord. Ord ska ifrågassättas och bemötas med skepsis. Det går 13 personer på ett dussin som säger sig ångra sig med handen i syltburken och foten i klaveret.

Vad säger att jag har rätt? Inget! Det är upp till Hamid Zafar nu att i handling visa förändringen!