Om obligatorisk samhällsinformation

Att man diskuterar att alla nya svenskar ska gå på svenskautbildning och samhällsinformation, är en no brainer för mig. Med tillägget att om jag fick bestämma skulle de asylsökande få samma rätt att från dag ett få svenskautbildning, samhällsinformation och någon form av arbete.

Det är nämligen exakt det som de asylsökande själv i 99 fall av 100 själva vill. Om man någonsin pratat med en asylsökande så efterfrågar de ALLTID tre saker. Svenskaundervisning, samhällsinformation och jobb.
Men detta får de inte idag. De blir alltid grymt besvikna när de upptäcker att de inte får något av det som asylsökande. Till och med enkla jobb i samhällets regi är något de hade uppskattat.

De kan få lära sig svenska efter något/några år när de får uppehållstillstånd, samhällsinformation får de väldigt bristfälligt, jobb finns oftast inte då heller.

För 20 år sen var det värre. Då fick de asylsökande sitta och vänta på besked i upp emot 4 år, och var FÖRBJUDNA att jobba, fick ingen samhälsinformation och hade stor tur om de hittade nån som ville lära sig svenska. tacka fan för att de tappade gnistan.

Så det är i praktiken ingen som skulle vara mot obligatorisk samhällsinformation, språkundervisning och till och med jobb, från dag ett.
Och jag tror att integrationen hade vunnit mycket på det.

Så Moderaternas förslag om plikt att gå samhällsinformation är ett steg i rätt riktning men alltför begränsat. Man måste börja ge den informationen till asylsökande.

Och det är idiotiskt att prata om tvång i första hand. Flyktingar har inte ens i praktiken fått samhällsinformation tidigare. Och Moderaterna är alltför mesiga, satsa stort på asylsökande från dag ett. Ge dem rättigheter till t.ex. samhällsinformation och koppla det till att de får mer i bidrag om man går i kurserna och tar de eventuella jobben.