Munskydd mot covid19: prepare for the shitstorm!

När jag i början på februari började ställa frågan om vi inte bör använda munskydd offentligt, var responsen ofta rasistisk. Det antogs direkt och indirekt att asiaterna, som använde munskydd, var hysteriska, korkade och mindre vetande.

Användningen av munskydd i väst ökar. Nu senast Belgien där man måste använda munskydd i kollektivtrafiken.

I Dagens Nyheter skriver sex forskare om att munskydd bör användas här också, speciellt i äldreomsorgen. (Läs artikeln här!)

Att i detta läge avråda från allmänt bruk av skyddsutrustning inom äldrevården är obegripligt, alldeles särskilt som viruset i utandningsluften går ner signifikant om munskydd används.

Vid en så pass smittsam, en så pass allvarlig och bland äldre ofta dödlig sjukdom som covid-19 måste försiktighetsprincipen råda. Det nu säkerställda och signifikanta inslaget av presymptomatisk smitta, likväl som möjligheten att luftburen smitta är en komponent i smittöverföringen, måste leda till stora förändringar i de svenska smittskyddsrekommendationerna. 

För några dagar sedan skrev jag en artikel (länk här!) om att det kommer att bli en svekdebatt utan like om munskydden OM vi börjar ta på dem även här. Länder som Belgien har redan en viss sådan debatt och det kommer att bli värre. Är anledningen till att asiatiska länder lyckats bättre att hålla stånd mot coronan att man använde munskydd från dag ett? Hur många liv har gått till spillo för att vi valde en annan väg här?

Snart bär man munskydd i våra grannländer och kanske till och med här, och med det debatten om varför man inte försökte få fram munskydd så alla skulle kunna bära det från februari, och, tyvärr, debatten om att vi inte hade kunnat ge munskydd till alla, eftersom produktionskapaciteten saknades. Man kunde inte ens garantera munskydd till de som arbetar nära coronasmittade, så få hade vi.

Så få har vi än idag att vi i omsorgen och vården ofta förväntas arbeta nära hostande människor med enbart visir, utan skydd.

Till skillnad från de asiatiska länderna hade vi inga lager med tiotals miljoner munskydd och vi hade ingen reglerad ekonomi så företagen kunde fås att lägga om produktionen snabbt.

Men det vi inte hade då, i januari/februari skulle vi kunnat ha idag. Kom ihåg att regeringen än idag inte öronmärkt ett enda öre till produktion av skydd. Hade man satsat en 10 miljarder eller så i februari hade vi inte haft nån brist på nåt idag.

OM det nu visar sig att munskydd fungerar och stoppar coronavirusets spridning, vilket det mesta tyder på, kommer det förr eller senare en shitstorm utan like och en debatt om svek. Förhoppningsvis en som ställer frågan om vi såg ner på de asiatiska ländernas politik på grund av rasism. Med rätta: OM det hjälper med munskydd är det ganska bisarrt att vi inte använder det här. Även vid ”långsam samhällspridning” vore det ju i så fall bra att använda munskydd för att skydda riskgrupperna, eller hur?

(Och för er som anför argumentet att munskydd skulle få fler att slarva och ta sig i ansiktet av misstag och att vi därför inte bör bära det. De flesta slarvar med att tvätta händer och underarmar med tvål och vatten 30 sekunder på rätt sätt, bör vi därför sluta tvätta oss med tvål och vatten?)

En tanke på “Munskydd mot covid19: prepare for the shitstorm!

  1. Ping: Kommer det att bli en svekdebatt om munskydden i väst? – Den arga sossen!

Kommentarer inaktiverade.