MSB gjorde rätt som varnade för en kommande vattenkris

Många i sociala media är arga på MSB som varnade för kommande kris i vattenförsörjningen i Sverige igår. Det sägs att de sprider panik och att allt egentligen är lugnt för det är ingen kris ”just nu”.

Själv hade jag velat att andra myndigheter hade agerat som MSB tidigt i coronakrisen.

Men det gjorde myndigheterna inte. Socialstyrelsen sa inte så om skydd i vård och omsorg. Man påstod istället att det fanns skydd nog i början på feb, ”just nu ingen fara, vi har skydd nog just nu”. Alla som såg på siffrorna insåg att det inte var så.

Det som saknades i februari var myndigheter som gjorde exakt det MSB gjorde igår. Dvs att säga ”just nu är det ingen fara, men det kommer att bli AKUT brist om läget inte ändras, och om vi inte GENAST skaffar fram skyddsmaterial”.

Varför är det viktigt? Jo för att om vi vet att brist KOMMER sannolikt framöver kan vi försöka göra nåt åt det och arbeta bort bristen redan nu.

Vi hade fått en månad extra för att bl.a få igång tillverkning av skydd här om vi agerat proaktivt.

Det är svårare att bli av med bristsituation när man redan befinner sig i den.

Sen har vi ju coronan. Varför var det problematiskt att FHM i jan o feb sa ”ingen fara för inhemsk smittspridning just nu”? Jo, vi förberedde oss inte speciellt mycket (vilket kan ses på att de lagar vi behövde inte kom förrän nu och att vi fick skyddsbrist). Experter över hela världen, och WHO, varnade från och med januari att det SKULLE komma hit.

Och omsorgen. Det var få uttalanden från politiker om omsorgen i februari. Men alla uttalanden som kom var i stilen ”Vår beredskap är god just nu, och för övrigt har vi ingen inhemsk smittspridning just nu”. Dilemmat med det var att man lätt kunde tro att beredskapen var god, men det var den inte.

Säger man ”allt är lugnt just nu” kommer folk och politiker att anta att allt är lugnt.

Panik är kontraproduktivt, men att man tror att det inte är kris när det är det är lika farligt.