Till den privata omsorgens försvar!

Om du tror att bara privat omsorg missköter sig och gör misstag och varit dåligt förberedd på pandemin så har du FEL! Allt detta sker även i kommunal omsorg.

Se bilden här nedan. Munskydd gjorda av servetter i Eskilstuna kommun. Kommunen fick inte tag på riktiga munskydd, påstår man. Trots att de haft 2,5 månader på sig att försöka få tag på det.

Exakt därför ogillar jag hetsen mot privata omsorgsbolag i samband med coronan.

Det finns privata omsorgsbolag som sköter kampen mot coronaviruset bra och som bryr sig om sin personal, och det finns kommunal sådan också där bra saker görs. Och det finns privata bolag och kommunala bolag som missköter sig, som inte vidareutbildat och förberett sin personal inför coronan, och som ibland slarvar med skydden.

En del vänsterut i politiken gnäller bara på privata omsorgsboenden och hemtjänster just nu. Ja, onekligen finns problem i den privata omsorgen, men det slarvas även i kommunal omsorg, och de goda exemplen finns hos båda. Jag brukade jobba i omsorgen i Stockholm. De mest extrema exemplen på misskötsel fanns i det privata och de bästa exemplen på den bästa vården inom det privata. Slarv och ok beteende hos båda.

Samma sak gällde innan coronan som gäller nu. Om omsorgen är privat eller allmän är en ganska oviktig och liten fråga. Det viktiga är vilka kontrollmöjligheter och REGLERINGAR vi har.

Vi behöver lämna den improduktiva debatten om statligt och privat och istället lägger krutet på att sätta ramarna för hur bådadera ska fungera. Om lagarna inte tillåter sådana regleringar får vi ändra lagarna.

Det ska INTE gå att tokspara på omsorgen eller att en kommun eller ägare använder omsorgen som kassako. Överskott ska gå in i verksamheten. Det ska inte gå att missköta sig gång på gång. Och tillverkar man munskydd av servetter eller sitt- och liggskydd måste det finnas möjlighet i kontraktet att sätta omsorgen under tvångsförvaltning omedelbums!

Det jag förundras över är att hemtjänster som nu visat sig sakna skydd för sin personal inte direkt tvångsförvaltas (om det är kommunalt) eller tvångskommunaliseras (om det är privat). Det ska finnas i avtalet att om man riskerar människors liv så ryker tillstånden direkt.

REGLERINGAR är ett fult ord bland många till höger i politiken, samtidigt som de flesta i vänstern får spunk då de hör talas om privat omsorg, men det kan vi ändra på. Det är bra regleringar som behövs, bra kontroll, bra ramverk och bra lagar.