Rikta eventuell ilska mot de som sätter spelreglerna

Jag ogillar MYCKET ilskan mot de som åker över hit till Öland under pandemin. Visst, ja, det är olämpligt, men det är tillåtet. Det är tillåtet att resa från pandemin i Stockholm till Öland, men det är inte tillåtet att inte plocka upp hundbajs från gatan.

Så länge det är TILLÅTET kommer folk att försöka åka till ställen som är lugnare från ställen som är oroligare. Så funkar det. Därför har vi migration i världen och därför har vi det nu internt i Sverige.

Regeringen och det allmänna TILLÅTER det. De avråder men det finns inga lagar eller bestämmelser som förbjuder det.

Det är måhända så att vi borde gjort samma sak i Sverige som man gjort i de flesta andra länder, dvs en ”lockdown” med direkta karantänbestämmelser och förbud mot resor.

Men rikta i så fall ilskan mot politiker och regering och myndigheter som inte gjort en lockdown, inte mot de människor som i en osäker situation försöker göra det bästa för sig och sina nära och kära och bara följer lagen och gör det som är tillåtet.

Så funkar det i nästan precis allt i samhället. Det som inte är förbjudet i lag är tillåtet. Speciellt i Sverige som har en myriad av lagar och regler jämfört med resten av världen. Minsta lilla sak, som att plocka upp hundbajs är reglerat i ordningstadgor och lagar, men en så viktig sak som att förhindra folk att resa omkring i en pandemi är inte reglerat.

Om ”eget ansvar” är så viktigt, varför är det stadgat att man måste plocka upp hundbajs från gator och torg, men inte att folkförflyttning under en pandemi inte är ok?

Ja, jag håller med att det är jäkligt olämpligt med att folk reser runt. Då sprids pandemin, men det är tillåtet! Mer tillåtet än att inte plocka upp hundbajs från gatorna.

När de väl är här på Öland bör vi hjälpa dem. Det är inte deras fel att de är här. De är här för att regeringen TILLÅTER det. Och det vore mycket sämre om de inte tas emot väl här och om de skulle tveka att t.ex. söka hjälp lokalt om de blir sjuka.

(Det var samma sak med den idiotiska ilskan hos många ölänningar mot de som reste ner till Italien i februari. De gjorde bara det som regeringen tillåtit. Bli arg på regeringen och Folkhälsomyndigheten som inte ingrep mot resorna, och som till och med påstod att det var skadlig att ingripa, om ni anser att de var felaktiga, inte på de människor som bara lyssnade på folkhälsomyndigheten och följde regeringen och lagarna. Förresten har ju tegnell nyligen i Skavlan erkänt att han underskattade hotet från pandemin vid den tiden.)