Tegnell erkänner att han underskattade hotet från coronaviruset

Vår statsepidemiolog erkänner i intervju hos Skavlan att han underskattade hotet från pandemin.

”I ”Skavlan” ser statsepidemiologen Anders Tegnell tillbaka på hur coronapandemin hanterats i Sverige.

– Vi kunde ha börjat kommunicera och diskutera vad vi behöver göra ännu tidigare, säger han.

Anders Tegnell diskuterar vidare kring varför man inte agerade tidigare.

– Det var nog många med oss som först såg Kina och tänkte: Det händer konstiga saker i världen – det händer på ett ställe och det kanske inte behöver bli så mycket mer.

Han förklarar att den snabba spridningen av corona i Italien kan ha bidragit till att resten av världen började vidta åtgärder.

– Jag tror att alla blev rätt chockade när det blev som det blev i Italien och det tror jag satte igång tankeverksamheten i många delar av världen.” (svt) (AB)

Denne person som inte kunde se detta risken för en pandemi, och som inte gjorde mycket för att slå larm om bristerna i vår beredskap (bristen på skydd t.ex.) är alltså den vi ska förlita oss på idag. Det känns jävligt tryggt! (Och tala för dig själv Tegnell, ”alla” var inte så blinda som du!)

Tyvärr bekräftas nu det jag anade redan då: att vi inte tog pandemin på allvar. Inte förrän någon gång efter 24e februari reagerade han, när situationen i Italien exploderade. Mer troligt i början av mars då norra Italien stängdes.

Vi vet att beslut dröjde även efter det datumet. Och först den sista veckan har myndigheter försökt åtgärda skyddsbristen.

Så här skrev jag den 17e februari.

Coronaviruset: det är dags att regering och journalister visar handlingskraft!

760 miljoner människor, 10% av jordens befolkning, är i karantän just nu. Flera andra länder, t.ex Japan, börjar signalera att folk ska undvika folksamlingar.

Det hade varit bra med lite mer handlingskraft från regeringen. Att de visar utåt att de AGERAR. De har i princip bara pratat om EU toppmötet och hållit den katastrofala presskonferensen den 31e där de sa att de nu inkluderar sjukvården i landets förordning om kriser (det glömdes tydligen bort i höstas nör förordningen skrevs).

Jag hoppas svenska regeringen inte agerar utåt för att de inte vill sprida panik, men agerar i hemlighet, lagrar medicinsk utrustning och smider beredskapsplaner… men tyvärr tror jag inte det. #coronavirus

10% av jordens befolkning, 760 miljoner, är i karantän!

Det kan man inte tro om man läser tidningarna. Har nån sett nån artikel där nån journalist ställer kritiska frågor till regeringen om vår krisberedskap?

Ett snabb-beslut, helst denna vecka, om några extra miljarder till vården nu hade varit bra. Om vi slipper virusets verkan här är det bra hur som helst med några extra miljarder.

Läs även de artiklar jag skrev för några dagar sedan där jag påtalar att Tegnell faktiskt underskattade hotet och att det påverkade regeringens beredskap.

Om du vill se vad experter sa rekommenderar jag denna om vad Björn Olsen sa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/expert-fel-strategi-att-tona-ner-viruslarmet

2 tankar om “Tegnell erkänner att han underskattade hotet från coronaviruset

  1. Pingback: Coronamyten om ”det är lätt att vara vis i efterhand” – Den arga sossen!

  2. Pingback: Varför Anders Tegnell hade fel: man KUNDE se det ”extrema” komma! – Den arga sossen!

Kommentarer är stängda.